Eugen AVRAM

Nascut la Bucuresti, 11 iunie 1963.

1977 – absolvent Scoala de muzica si arte plastice Nr.5, sectia clarinet-pian.

1980 – debuteaza infiintand propriul grup folk, Cautatorii, cu colegi de la Liceul Matei Basarab. Obtine Premiul I la faza nationala inter-licee a festivalului “Cantarea Romaniei“, fiind felicitat public de presedintele juriului, George Grigoriu. Primele aparitii pe Programul 2 al TVR, cu grupul mentionat.

1982 – devine student al A.S.E. – Planificare si cibernetica economica. Responsabil cu activitati culturale. Infiinteaza grupul rock Albedo, grupul folk Exton si un grup de satira si umor.

1983 – laureat al Festivalului Artei si Creatiei Studentesti (FACS) cu: faza pe Bucuresti: premiul 2 ca si cantautor (pian-voce), premiul 3 ca solist folk; faza nationala: participant cu grupul Albedo (surclasand Timpuri Noi la faza pe Bucuresti), premiul 1 cu grupul Exton.

1984 – premiul pentru cea mai buna creatie, festivalul Primavara Baladelor, pentru piesa “Indiferent”, cu Exton. Membru al Comisiei Culturale a Centrului Universitar Bucuresti (Casa de Cultura a Studentilor – Preoteasa).

1985 – Marele premiu la festivalul “Armonii de primavara” Ploiesti. Premiul 2 la faza nationala a FACS.

1983 – 1986 – spectacole si turnee in toata tara cu formatii studentesti (Brigada ASE, grupul SONG, grupul DIVERTIS etc.). Participari anuale la Noptile de rock din Costinesti.

1986 – 1989 – economist stagiar la Bicaz. Infiinteaza grupul rock Blitz. Trei premii 1 la faza nationala Cantarea Romaniei: doua cu Exton si unul cu Blitz. Marele premiu (cu Exton) la festivalul “Argesule, plai de dor” Pitesti.

1994 – primele aparitii pe scena Folk Club Casa Eliad. Numarul aparitiilor pe aceasta scena a depasit demult cifra 100 pana in prezent. Devine membru al UCMR si al SADCO (ulterior, prin absorbtie, CREDIDAM).

1995 – Director artistic la Casa de discuri Alpha Sound. Responsabil cu muzica romaneasca. Proiecte materializate: “Restituiri Folk – vol.1” (s-au vandut peste 500.000 de unitati, in conditiile piratarii masive si imediate); primul album Elena Carstea; albume cu: grupul Karma, Horia Caciulescu, Gina Patrascu, Savoy, Gheorghe Gheorghiu etc. Piesa “Cantec pentru tine” obtine premiul 1 la Festivalul “Om bun”, interpretata de Cristian Dumitrascu (azi vocal la Circa 7).

1996 – noi inregistrari in studiourile Tomis si B’inisor. Primele aparitii la TVR2 – emisiunea “Vanare de vant”, unde va fi invitat de 7 ori intre 1998 si 1999. “Cantec pentru tine” apare, cu acordul autorului, pe o caseta a grupului Prefix 032, ajungand – prin piratarea masiva doar a continutului, nu si a copertii – sa fie cunoscuta mai mult in aceasta interpretare. Organizator (scenariu si regie) al spectacolului “Barbie Show” la Sala Palatului, la solicitarea Mattel Romania.

1999 – laureat al Festivalului National al Cantecului de Dragoste organizat de TVR, alaturi de Supermarket, ASIA si Gaz pe foc. Piesa laureata: Regasire.

2000 – colaborator al emisiunii Arca Marinei la TVR. Cesioneaza pentru 2 ani piesa “Cadoul visat” grupului K1 care o va aranja/interpreta in stil propriu si va scoate o compilatie anuala cu acest titlu, in preajma sarbatorilor de iarna.

2003 – unic actionar al Exton Soft and Music SRL, in obiectul de activitate regasindu-se si productia muzicala.

2004 – editeaza albumul Regasire, sub propria egida. Probabil primul album conceput si realizat exclusiv de un singur om (text si muzica, aranjament, toate instrumentele, toate vocile, design CD si coperta, productie si editare).

2005 – initiator al fenomenului folk “Zona de Mijloc”. Mai multe spectacole sub aceasta egida, alaturi de colegi de generatie: Ovidiu Mihailescu, Daniel Iancu, Teddy Tudoroiu, Puiu Cretu, Dan Caramihai, Walter Ghicolescu, I’mperfect, Cantos etc. Demareaza proiectul serilor lunare “Folk Fair-Play” la Folk Club Casa Eliad, in care atrage debutanti si consacrati alaturi de “Zona de mijloc” initiatoare.

2006 – organizator al sectiunii de muzica folk din cadrul festivalului “Zilele Municipiului Craiova” (23-29 octombrie 2006). Diverse aparitii radio-TV in emisiuni realizate de Florin-Silviu Ursulescu, Nelu Stratone, Teodora Ionescu, Andrei Partos, Florentin Milcof, George Stanca, Doru Ionescu, Marina Almasan, Vali Sterian, Victor Socaciu, Maria Gheorghiu, Madalina Ion etc.

Din 1996, recitaluri aproximativ anuale la Festivalul de muzica folk “Om bun”. Aparitii in diverse spectacole, de la scene mari (de ex. Piata Revolutiei – decembrie 2005, organizat de ARCUB) la cluburi: Casa Eliad, Laptaria Enache, Art Jazz Club, Big Mamou, Expirat, Club A, Phoenix – Constanta etc.).

2007:  august – invitat la festivalul BardFest din Loveci, Bulgaria, alaturi de Sorin Minghiat, Dan Vana, Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Adrian Bezna, Nicolae Marino etc. septembrie: amfitrion pentru al 4-lea an consecutiv al serii comemorative REMEMBER VALI STERIAN, în Casa Eliad. octombrie: co-organizator al secţiunii de folk din cadrul Zilelor Municipiului Craiova, alaturi de Maria Gheorghiu. noiembrie: recital si presedinte al juriului la festivalul MOLDAVIA FOLK FEST, Iasi. Primul recital in Cluj, la clubul Autograf. decembrie: recitaluri la OM BUN (ediţia a XVII-a) şi la festivalul organizat de ARCUB cu ocazia sarbatorilor de Craciun pe scena din fata Teatrului National.

2008 martie – mai: incearca o colaborare lunara cu un club nou infiintat (Inperfect), in urma desfiintarii Casei Eliad. iunie: al doilea recital în clubul Autograf in Cluj. Recital în Pub’s Pub din Craiova. Recital în clubul Expirat din Bucuresti. Toate cele trei recitaluri au fost sustinute impreuna cu Dinu Olarasu. iulie: recitaluri timp de o saptamana la Galele Studentesti din Costinesti. Colaborator al CCS Preoteasa la organizarea serilor de muzica folk din cadrul Galelor. Aparitie la Tonomatul de vacanta TVR2. august: prima participare la Tabara de Folk de la Calafat (foto dreapta, George Filip). Inca o saptamana de recitaluri în cadrul Galelor Studentesti de la Costinesti. Recital in Groove Garden – Brasov, alaturi de Dinu Olarasu. septembrie: recital si presedinte al juriului la Tulcea Folk Fest. Amfitrion pentru al 5-lea an consecutiv al serii comemorative REMEMBER VALI STERIAN, in Big Mamou.

[nggallery id=5]

Post Author: Raluca

5 thoughts on “Eugen AVRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.