Leonard Cohen (II)

Termenul depresie clinica este regasit din ce in ce mai des in conversatiile de astazi. Cineva ar putea avea impresia ca o catastrofa s-a produs in taramul psihicului.

In 1984, Cohen lanseaza Various Positions, care include piesele Dance Me to the End of Love si Hallelujah. Columbia Records a refuzat insa lansarea albumului in Statele Unile, pe motiv ca popularitatea muzicianului era in declin de catva timp. De-a lungul carierei sale, albumele lui Cohen au avut vanzari mult mai mari in Europa si Canada, comparative cu SUA, iar la un moment dat a exprimat satiric cat de impresionat este de modestia cu care compania americana ii promoveaza albumele.

Cu toate acestea, in 1987, Jennifer Warner lanseaza albumul-tribut Famous Blue Raincoat,album care ajuta in refacerea pozitiei lui Cohen in SUA. In anul imediat urmator, el lanseaza I’m Your Man, album ce aduce cu sine o schimbare drastica in modul de prezentare a muzicii. Astfel, albumul beneficiaza din plin de efectele sintetizatoarelor, iar versurile abunda de comentarii sociale si umor negru. Albumul respectiv devine cel mai popular album dupa Songs of Leonard Cohen, iar piesa care da titlul albumului si First We Take Manhattan se revendica drept unele dintre cele mai populare piese ale artistului.

O data cu folosirea pieselor lui Cohen in coloanele sonore ale unor filme, muzica acestuia devine cunoscuta si unui public tanar, beneficiind astfel de cresterea popularitatii. Astfel, in 1990, piesa Everybody Knows este folosita in Pump Up the Volume. Aceeasi piesa este folosita in Exotica, filmul lui Atom Egoyan, in 1994. Mai mult, de pe albumului lansat in 1992, The Future,  trei dintre piese – Waiting for the Miracle, The Future si Anthem – au aparut in coloana celebrului Natural Born Killers.

In 1994, dupa turneul de promovare al albumului The Future – album ce are ca tenta centrala gasirea sperantei chiar atunci cand perspectivele sunt din ce in ce mai negre – Leonard Cohen allege sa se retraga in Centrul Mt. Baldy Zen, de langa Los Angeles. Acesta va fi momentul unei retrageri de cinci ani in cadrul centrului, perioada in care Cohen devine calugar budist Rinzai, si primeste numele de Jikan, care in traducere insemana “Tacere”.

In vise, adevarul pe care il inveti este ca toate lucrurile bune se realizeaza in absenta unei mangaieri

In 2001, Leonard Cohen revine in zona muzicii cu Ten New Songs, album care influentat masiv de colaborarea cu producatorul Sharon Robinson. Albumul este o trecere de la perspectiva extrovertita sau chiar optimista a The Future, intr-o zona melancolica si cautarea acceptarii unor pierderi: perspectiva mortii si pierderea iubirii sunt teme centrale care aduc un album romantic, considerat de critica cel mai melancolic al artistului.

Urmatorul album lansat este Dear Heather, in 2004, o colaborare muzicala extinsa ce o aduce in prim plan pe cantareata de jazz Anjani Thomas, chiar daca si Sharon Robinson apare in colaborare pentru trei piese (incluzand un duet).O schimbare de perspectiva spre o zona mult mai luminoasa fata de albumul precendent, Dear Heather reflecta propria schimbare de stare a artistului – in numeroase interviuri Cohen declarand ca starile sale depresive s-au ameloriat apreciabil in ultimii ani, in mare parte datorita practicarii budismului. Intr-un interviu dat imediat dupa introducerea lui Cohen in Canadian Songwriters’ Hall of Fame, acesta a explicat faptul ca albumul avea intentia sa fie un fel de carnet sau ciorna a unor teme, urmand sa le dea forma pe un album mai formal ulterior, dar din pacate acest proiect din urma a ramas pe loc din cauza unor divergente legale cu fostul manager.

Un album de piese scrise in colaborare de Anjani si Cohen, Blue Alert, a fost lansat in mai 2006, fiind primit pozitiv atat de fani, cat si de critica. Albumul este interpretat vocal in intregime de Anjani care, potrivit unui critic, “suna precum Cohen reincarnat in femeie…chiar daca Cohen nu interpreteaza o singura nota in album, vocea lui patrunde peste tot ca un fum”.

In acelasi an, Cohen publica cartea de poezie si desene Book of Longing, care a ajuns rapid in topul celor mai bine vandute carti din Canada. Pe 13 mai 2006, Cohen are prima sa aparitie publica dupa 13 ani, intr-un eveniment organizat de o librarie din Toronto. Aproximativ 3000 de oameni au participat la eveniment, ceea ce a facut ca strazile din jurul librariei sa fie inchise. A cantat doua dintre cele mai cunoscute piese ale sale So Long, Marianne si Hey, That’s No Way To Say Goodbye, acompaniat de Barenaked Ladies si Ron Sexsmith, iar alaturi de el s-a aflat Anjani, cei doi promovand si CD-ul ei, impreuna cu proaspat lansata carte.

Pe 13 ianuarie 2008, Cohen a anuntat un asteptat turneu de concerte. Turneul, primul dupa mai bine de 15 ani, a inceput in 2008 si a fost prelungit pana in toamna lui 2009. A cuprins scene din Canada si Europa, si a inclus spectacole  la Festivalul de Jazz de la Montreal sau la Scena Pirmanida de la Festivalul Glastonbury. In cadrul acestui turneu, publicul roman a avut si el frumoasa sansa de a il asculta pe Leonard Cohen pe scena, si de a ii canta « La multi ani », cu ocazia implinirii a 70 de ani. Probabil cea mai importanta realizare a turneului a fost lansarea, in varianta CD si DVD a concertului Live in London.

Dincolo de albume pline de piese care trec prin toate starile, si dincolo de o poveste de viata impresionanta, Leonard Cohen a ramas unul dintre cei mai influenti cant-autori ai lumii. Iar dovada acestui fapt este faptul ca piesa “Hallelujah”, in varianta de interpretare proprie, precum si coverurile  Alexandrei Burke, si a lui Jeff Buckley, s-au aflat toate trei in clasamentul UK Singles Chart, performanta neegalata de nimeni de la lansarea acestuia.

Leonard Cohen e o poveste. O poveste scrisa si cantata. O poveste in care intrebarile sunt puse si raspunsurile cautate. Iar acest lucru il face sa fie atat de frumos si cu siguranta etern.

Copiii isi arata cicatricile ca medalii. Indragostitii le folosesc ca secrete pe care le dezvaluie. O cicatrice este ceea ce se intampla atunci cand un cuvant este trasnformat in trup.

Bibliografie

  1. http://www.answers.com/topic/leonard-cohen
  2. http://www.leonardcohenfiles.com/newskinbio.html
  3. http://www.poemhunter.com/lyrics/leonard-cohen/biography/
  4. http://www.lyricsfreak.com/l/leonard+cohen/biography.html
  5. http://www.leonardcohen.com/bio.htm

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Leonard Cohen (II)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.