Florin Sasarman

Florin Săsărman s-a nascut pe 24 Decembrie 1961 in localitatea Beclean, jud. Bistrita-Nasaud.

Absolvent al Institutului de Invatamant Superior din Baia-Mare, in 1984; absolvent al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice “David Ogilvy”, cursuri post-universitare, 2003, Florin Săsărman si-a facut debutul pe scena ca interpret de muzica folk in anul 1978, la Beclean.

Invitat de catre o trupa de teatru sa cante in Antract, a interpretat Plumb si Lacustra (pe versuri de George Bacovia si, asa cum ii place sa spuna, “in talmacire muzicala proprie”), Ai, hai si Ranitul dintre linii.

Dupa Bacovia, incearca sa compuna pe versurile lui Mircea Dinescu, intentie care “il tine” 2-3 ani. Apoi compune pe versurile mai multor poeti, unii dintre ei colegi de generatie artistica, dar toate acele cantece nu au fost inregistrate, pierzandu-se pe drum.

Este membru al Cenaclului FLACARA in anii 1984 si 1985. Debutul s-a produs cu un cantec propriu, Pian, dublat apoi de un altul, pe versurile lui Adrian Paunescu, Cantec de razboi (Substantivele). Tot din timpul Cenaclului dateaza si Floare la rever, cantec ce va aparea mult mai tarziu pe un album. La sfarsitul anului 1984 primeste Marele premiu al Cenaclului Flacara pentru debut, premiu acordat atunci si Nicai Zaharia.

Debutul discografic se produce in 1994 cu o caseta audio intitulata Vitralii, care contine, printre altele melodia Muchia de cutit, pe versuri de Adrian Paunescu.

Incepand cu 1994, realizeaza la Radio Cluj, unde este redactor, emisiunea de muzica folk “Diligenta de Bizant”.

O a doua caseta apare in anul imediat urmator, la East&Art Bucuresti, de aceasta data cu colinde, intitulata Oareunde…pe pamant.

In 1997, impreuna cu Star Music Production, lanseaza in varianta de CD si caseta audio albumul Locul inimii noastre. Albumul, integral pe versurile poetului Vasile Voiculescu, contine 13 piese (din care 7 sonete – 4, 14, 15, 17, 24, 51 si 90), dar si Colind sau Calatorie spre locul inimii noastre.

Participa cu recitaluri muzicale la numeroase intalniri literare in tara (ex: Festivalul International de Poezie Sighetul Marmatiei, incepand din 1994, anual, cu recital de muzica folk, Festivalul “Aurel Dumitrascu”, Piatra Neamt etc.), dar si in strainatate (ex. Olomouc, Cehia 2003, Festival International de Poezie, Praga, mai 2004, la invitatia Asociatiei Cehia-Romania, Nurnberg, Germania la invitatia Asociatiei Ars Longa sau la Romanian fest; Cracovia, Polonia, in 2010 etc), Concerte de colinde si pricesne in biserici din tara, dar si din strainatate (Yugoslavia, Ucraina, Italia).

Un al doilea album de colinde, intitulat Seara Craciunului nost’, continand 14 piese, apare in 2003 la Electrecord. Printre acestea Coborat-o, coborat (trei piese), Noi in Seara de Ajun, Mos Craciun, blajin si darnic sau Hoidaler.

Pe 25 Octombrie 2004 (de Ziua Armatei Romane) duce pe Dealul Martirilor de la Tiganca -Basarabia o troita adusa “din inima Ardealului”, pe care a fost inscriptionat “Libertatea se cucereste cu jertfa de sange. Din partea romanilor cu suflet”.

In martie 2005, Casa de discuri Electrecord a produs albumul Buchetul, titlul fiind ales dupa un cantec pe versurile lui Alexandru Macedonski. Acest nou album contine 13 cantece folk si un cantec bisericesc, “O, Maicuta Sfanta!”, imprimat in anul 2000 in biserica Manastirii Putna, impreuna cu un cor al calugarilor de acolo. Cantecele incluse pe albumul Buchetul sunt compuse pe versurile unor poeti ca Alexandru Macedonski, Serghei Esenin, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nichita Stanescu, Adrian Paunescu si altii. Imprimarile au fost facute la Mega Digital Studio, din Cluj Napoca.

Pe 11 iunie 2007, Florin Săsărman canta alaturi de Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Vali Serban in Seratele Folk de la Centrul Tinerimea Romana din Bucuresti, prezentate de Mihai Cosmin Popescu.

In decembrie 2007 apare cel de-al treilea album de colinde (editat de Libris Brasov), intitulat In Cetatea Imparateasca. Albumul contine 13 piese, printre care Dimineata lui Craciun, Sfanta Maica lui Iisus, Trei crai de la rasarit.

Apare pe Editia de Colectie a Jurnalului National realizata cu Festivalul Folk You 2008.

Participa cu recitaluri la numeroase festivaluri si evenimente din tara (altele decat cele de muzica folk), Festivalul Iernii de la Reghin (decembrie 2008), Medias Cetate Medievala (2008), Targul International de Carte si Muzica de la Brasov (martie 2008), FestudIS Iasi (2009).

Este directorul al Asociatiei Culturale “ROMANIA DIN INIMA MEA”, organizatoare a Festivalului National pentru Tineret “Bistrita Folk” (ajuns in 2009 la cea de a 8-a editie) si a “Intalnirilor literare Radu Saplacan” de la Beclean (2003, 2004).

In vara lui 2010 incepe imprimarile pieselor pentru un nou album de autor Florin Săsărman, care probabil se va numi Muchia de cutit si pe care doreste sa il lanseze in toamna lui 2010.

Discografie

1994 – Vitralii, caseta audio, Aletheia, Bistrita.
1995 – Oareunde…pe pamant, colinde; caseta audio, East&Art, Bucuresti.
1997 – Locul inimii noastre (versuri Vasile Voiculescu); C.D. si caseta audio, Star Music Production, Bucuresti.
2003 – Seara Craciunului nost’, colinde; Electrecord, Bucuresti.
2005 – Buchetul, Electrecord, Bucuresti.
2007 – In Cetatea Imparateasca, colinde, Libris Brasov.

Post Author: Marius Matache

10 thoughts on “Florin Sasarman

  […] This post was mentioned on Twitter by Marius Matache, ForeverFolk. ForeverFolk said: Florin Sasarman – http://tinyurl.com/37vcd6y […]

  […] Hrusca, Florin Sasarman&Alexandru Filip, Corul de Copii al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba tweetmeme_style = 'compact'; […]

  […] Una din piesele propuse în luna noiembrie la Top Românesc aparţine cantautorului Florin Săsărman şi a fost extrasă de pe albumul, lansat în cadrul Festivalului “Bistriţa Folk”, ajuns anul acesta la cea IX-a ediţie şi intitulat “Muchia de cuţit”. Discul cuprinde două melodii pe versurile poetului Adrian Păunescu, respectiv “Substantivele” şi “Muchie de cuţit”. Ambele poeme au fost scrise în timpul regimului comunist şi au fost interzise. Albumul poate fi achiziţionat şi online de aici.   Florin Săsăraman s-a născut la data de 24 decembrie 1961 la Beclean, Bistriţa şi este absolvent al Institutului de Învăţământ Superior din Baia-Mare, în 1984 precum şi al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice “David Ogilvy”, cursuri post-universitare, 2003. Este membru al Cenaclului Flacăra în anii 1984 şi 1985, iar debutul s-a produs cu un cântec propriu, “Pian”, dublat apoi de un altul, pe versurile lui Adrian Păunescu, “Cântec de razboi (Substantivele)”. Piesa “Substantivele” extrasă de pe recent lansatul album a fost propusă şi la Top Românesc în luna noiembrie astfel că o mai puteţi vota încă dacă vă place.  Mai multe despre Florin Săsărman puteţi afla dând click aici. […]

  […] a artistului resitean Cristian Buica, intitulata Tacuta lucrare. Biografiile celor doi artisti: Florin Sasarman, respectiv Cristian […]

  […] Dacă săptămâna trecută vă propuneam Nicu Alifantis și Clopote de Paște, astăzi e rândul lui Florin Săsărman, care a filmat un clip pentru piesa Cu Iisus în celulă chiar la Memorialul de la Sighet. Versurile îi aparțin lui Radu Gyr. O biografie a lui Florin Săsărman găsiți aici. […]

  Paula

  (11 March 2015 - 20:41)

  Buna ziua,
  cum pot sa fac rost de muzica de pe cd-ul “Locul inimii noastre (versuri Vasile Voiculescu); C.D. si caseta audio, Star Music Production, Bucuresti.”
  Multumesc

  Marius Matache

  (11 March 2015 - 20:46)

  @Paula ar trebui sa iei legatura cu dl. Sasarman, noi nu comercializam discuri

  […] de la Radio Ring Medias, cu ocazia lansarii discului pe 3 ianuarie. Un disc a ajuns la Bistrita, la Florin Sasarman,  care realizeaza emisiunea Diligenta de Bizant la Radio Cluj. De asemenea, a ajuns la Radio […]

  simo

  (4 September 2016 - 22:41)

  Buna ziua ,cum se poate lua legatura cu di.Sasarman ?
  Multumesc

  Marius Matache

  (5 September 2016 - 09:34)

  @Simo iti dau adresa dansului de mail printr-un email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.