Două lansări și un concert unplugged marca byron

Sâmbătă, 2 iunie, la ceas de seară, ne-am strâns la Grădina Verona pentru concertul trupei byron, alături de câțiva invitați speciali. La distanță de o lună de lansarea DVD-ului Live Underground în București, și un turneu prin țară, a venit continuarea anunțată încă de atunci: lansarea DVD-ului în format Blu-Ray, o premieră pentru România. De altfel a fost o lansare simbolică, așa cum spunea Dan Byron în timpul concertului, el fiind disponibil pentru achiziție cândva în cursul acestei săptămâni.

Live Underground conține două concerte filmate în Salina Turda în toamna lui 2010, unul unplugged, și unul electric (alături de invitați precum Ioana Mântulescu, Nicu Alifantis sau Rene Popescu), un documentar despre această Salină (prezentat de Marius Florea Vizante), dar și o parte de making off.

Cel de-a doua lansare nu a fost a unui album sau a unei cărți, așa cum ați putea crede, ci a unui instrument pus la dispoziția celor care vor să fie aproape de o formație pe care o apreciază. Este vorba de aplicația pentru Android a celor de la byron (o puteți descărca de pe http://www.byronmusic.ro/mobile/), aplicație care vă va ține la curent cu datele concertelor, dar de unde veți putea vedea și poze, videoclipuri și se mai anunță și alte surprize. Dacă nu mă înșel, cred că și această aplicație reprezintă o premieră pe piața românească (sau cel puțin din ce știu eu, nu sunt alți artiști români care oferă și acest mod de interacțiune).

Revenind la concertul de sâmbătă seară, am ajuns la Verona cu puțin timp înainte de începerea concertului, fericită că prognozele care anunțau pe alocuri ploi s-au înșelat. O să încep printr-o remarcă legată de organizare, care putea deveni deranjantă dacă nu s-ar fi găsit o soluție până la urmă. Cu ceva zile înainte de concert am sunat la Verona pentru a Netista loytyy toki myos muita kasinopeleja kuin Net Entertainmentin valmistamia peleja. vedea dacă se pot face rezervări, ni s-a spus că Da și am stat liniștiti. Întâmplător, în ziua concertului, am aflat că nu se pot face rezervări, așa că am trimis reprezentați pentru a avea o masă. Revenind, dacă nu ar fi fost plăcerea unui concert așteptat, aș fi fost probabil deranjată de situația creată. În condițiile date, am avut o masă unde să stăm, dar oricum majoritatea concertului l-am pertrecut undeva în fața barului, pentru a putea prinde tot ce se întâmplă pe scenă.

Și nu a fost deloc rău ceea ce s-a întâmplat. Am avut parte de o oră și un pic de muzică byron în formulă unplugged. Și pentru că, din câte mi-am putut da seama până în momentul actual, le place să facă din fiecare concert un motiv pentru a aduce un strop de inedit în fața publicului, de data aceasta ineditul s-a numit A Quattro Quartet. Dacă o parte din piesele prezentate le știam de pe DVD-ul proapăt lansat, o altă parte de pe Acoustic Drama (primul DVD al trupei – care conținea piese ale primului album lansat reorchestrate pentru o formulă unplugged), prezența cvartetului și integrarea lor în majoritatea pieselor prezentate a adus un plus de valoare muzicală evenimentului.

Dacă vorbim de invitații speciali ai concertului, prima chemată pe scenă a fost Ioana Mântulescu, pentru prezentarea primului extras de pe viitorul album (album care, conform celor afirmate la concet, se află în lucru și nu are încă un nume). Piesa se numește Running In Circles și este, de asemenea, prezentă și pe DVD.

Undeva între Perfect și 1000 de chipuri, a apărut pe scenă Ada Milea, aproape convinsă să-și pună țara în raniță și Granița-n raniță, pentru o incursiune alături de Apolodor până În Africa.  Personal, am așteptat cu nerăbdare și apariția domnului Alexandru Andrieș, cu zâmbetul pe buze și o stare de emoție frumoasă care se trasnmite mult dincolo de scenă. Alături de byron, el a pictat Acuarela, și a rememorat Cea mai frumoasă zi, pentru a ajunge apoi Departe, această ultimă piesă este o re-interpretare personalizată a piesei celor de la byron (Far Away).

Concertul s-a închiat cu nimic altceva decât prima piesă prezentă pe DVD – Zeitgeist – cu diferența că acolo piesa este prezentată în varianta electrică, iar sâmbătă am ascultat o adaptare a ei pentru unplugged care mi-a plăcut foarte tare. Concluzia personală a concertului de sâmbătă: energia unui concert electric byron este extrem de puternică și am simțit aceasta dupa lansarea din Silver Church. Pe de altă parte, concertul unplugged are un mod aparte de a transmite mesajul pieselor și emoțiile din spatele acestora, așa că nu pot decât să vă recomand să mergeți și la (cel puțin) un astfel de concert.

SETLIST: Ouverture (A Quattro Quartet), Fake Life, Forbidden Drama, Running In Circles (cu Ioana Mântulescu), King of Clowns (cu Ioana Mântulescu), What If, Perfect, Granița-n Raniță (cu Ada Milea), În Africa (cu Ada Milea), 1000 de chipuri, Acuarela (cu Andrieș), Cea Mai Frumoasă Zi (cu Andrieș), Departe (cu Andrieș), Essential Piece, A Peaceful Mind; BIS – On The Road, Zeitgeist

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.