Astăzi își deschide porțile Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Cea de-a 19 ediție se va desfășura între 21 și 25 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo (București). Peste 650 de evenimente culturale, lansări de carte, evenimente profesionale (dezbateri și mese rotunde), sesiuni de autografe și întâlniri cu autorii, vor ține capul de afiș al fiecărei zile. Pe lângă noutățile editoriale ale anului oferite de cele circa 370 de edituri din Romania și din străinătate participante la Târg, Gaudeamus aduce la București actualitatea pieței de carte internațională prin prezența a 15 agenți literari și specialiști în drepturi de autor și de traducere din 7 țări europene și din SUA.
Invitat de onoare în acest an este Republica Moldova, ca o provocare la dialog și o un răspuns la necesitatea conectării cu viața culturală și editorială de peste Prut. Nume sonore ale literaturii moldovene contemporane – Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Mihai Cimpoi, Lucreţia Bârlădeanu, Nicolae Dabija, Em. Galaicu-Păun, Vitalie Ciobanu, Ion Mânăscurtă – alături de cele mai reprezentative edituri din Republica Moldova: Prut, Litera, Epigraf, ARC, Cartier, Lumina, Silvius Libris, Ulise, Princeps, Cartea Moldovei etc., se vor întâlni la GAUDEAMUS pentru a repune într-un circuit comun cele două culturi unite printr-o singură limbă.
Invitata de onoare a anului trecut – Italia – revine în acest an la Gaudeamus, în calitate de partener privilegiat, o premieră în cadrul târgului Gaudeamus. Cu intenția de a continua și susține dialogul dintre culturile română și italiană, nume de rezonanță ale literaturii italiene actuale (Marcello Fois, Giacomo Marramao, Nicola Pietrangeli, Luca Maroni, Sergio Valzania şi Loredana Cornero), vor fi prezente alături de editori și agenți literari, la standul Italiei din acest an.
O altă premieră în cadrul Gaudeamus este deschiderea Centrului Internațional de Agenții Literare, un spațiu special amenajat în care vor fi programate întâlnirile profesionale. Scopul este de a o oferi prilejul pentru autorii, editorii, traducătorii și agenții literari din România de a se întâlni, față în față, cu reprezentanți ai celor mai importante agenții literare străine.
Pe lângă evenimentele legate de carte, în cadrul târgului din acest an se vor desfășura și expoziții de fotografie. Istoria imaginară a cărții și a scrisului este un demers inaugurat în 2011 la Gaudeamus, de către Jean Marc Godès și a poposit de-a lungul anului în orașele traversate de caravana Gaudeamus. La acestă ediție expoziția își propune să includă, pe lângă fotografiile artistului francez, lucrări care să abordeze aceeași tematică.Proiectul Eu citesc. Dar tu? (Mircea Radu) este aduce împreună, în diverse fotografii, personalități și oameni cunoscuți care fac același lucru: citesc.
O expoziție specială este cea organizată de Muzeul Țăranului Român: ADA KALEH – Insula din suflet. Acesta își propune să aducă în atenția publicului larg aspecte mai puțin cunoscute despre istoria insulei ce a fost scufundată în apele Dunării, o dată cu finalizarea barajului hidrocentralei Porțile de Fier. Fragmente din interviuri cu cei strămutați, fotografii din arhivele personale ale acestora, imagini din colecții și arhivele muzeale, conturează o palidă, dar emoționantă imagine a paradisului pierdut
Programul de vizitare al târgului va fi de miercuri până vineri, între orele 10 – 20. Accesul general al vizitatorilor în incinta Târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă a evenimentului, în valoare de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi.
Detalii despre programul evenimentelor și informații referitoare la târg găsiți pe site-ul dedicat: www.gaudeamus.ro