Toamna la Voroneț

Toamnă la VoronețPornit în 1981, ca un eveniment interjudețean, Festivalul Toamnă la Voroneț – festival de film documentar, diaporamă și fotografie – a ajuns să fie nu numai unul din cele mai longevive evenimente de gen, dar a crescut de la an la an, ajungând festival internațional. Cea de XXXIII-a ediție a Festivalului vă așteaptă, anul acesta în perioada 22-27 octombrie, la Gura Humorului, și include atât o parte de concurs, cât și evenimente adiacente (Caravana Filmului Românesc, concerte).

Ce își dorește să facă Festivalul Toamna la Voronet? Începând de la promovarea filmului documentar de calitate (filmele care intră în competiție sunt atent selecționate), dar și a producătorilor tineri (premiile acordate sunt – valoric – egale, atât pentru categoria studenți, cât și pentru seniori), Festivalul contribuie tocmai prin formarea unui mediu de dialog real între generațiile de realizatori/producători de film documentar și diaporamă, în special prin intermediul workshop-urile organizate pe toată perioada Festivalului. Mai mult decât atât, Festivalul are o latură educativă pentru publicul larg, atât prin punerea în același loc a unor arte ce țin de zona audio-vizualului (componenta diaporamă și fotografie, dar și alte manifestări de gen cum ar fi expoziții de artă plastică, spectacole, concerte), cât și prin workshop-uri realizate de invitații speciali ai Festivalului. Nu în ultimul rând, Festivalul promovează filmul românesc, dar – mai mult decât atât – pune publicul în fața unei istorii a filmului, dându-i ocazia să cunoască mai bine arta cinematografică din țară.

Festivalul Toamnă la Voroneț debutează prin Caravana Filmului Românesc, în perioada 22-25 octombrie. Dintre filmele ce vor putea fi urmărite menționez Veronica ( regia Elisabeta Bostan), Declarație de dragoste (Nicolae Corjos), Titanic Vals (regia Paul Călinescu), dar și două proiecții aparte, la care vor participa invitați ce au legătură directă cu filmele (Promisiuniinvitaţi de onoare: Elisabeta Bostan, Mircea Diaconu şi Laurenţiu Damian și Sunt o babă comunistăinvitaţi de onoare : Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile şi Marian Râlea)

Concursul Toamnă la Voroneț se va desfășura între 25-27 octombrie, și va cuprinde Vernisajul Salonului Internaţional de Artă Fotografică, ediţia a VII-a (25 octombrie, ora 10), Gala Festivalului Internaţional de Diaporame Digitale AUDIA 2013 (25 octombrie, ora 12), proiecții ale filmelor din concurs (25-26 octombrie), iar serile vor fi dedicate producțiilor cinematografice românești.

Faptul că suntem atașați sufletește de zona Gura Humorului nu mai este un secret pentru niciunul dintre cititorii site-ului nostru. Și pentru că scriam mai sus că Festivalul are și partea sa de evenimente adiacente, unul dintre acestea este concertul colegului nostru, Marius Matache – pe 25 octombrie, în Pizzeria La Bomba. În așteptarea spectacolului Alchimia Toamnei din București, cei doi protagoniști (Marius Matache și Sorin Poclitaru) vor oferi publicului o repetiție. Cu ușile deschise. Așa că, dacă sunteți în zonă, puteți merge petreceți împreună Toamnă la Voroneț.

Organizatorii Festivalului Toamnă la Voroneţ sunt Primăria Oraşului Gura Humorului, prin cele două instituţii de cultură, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Casa Orăşenească de Cultură, și Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”.

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.