Cezar Giosan și albumul său de colinde

Cezar Giosan

Vă povesteam într-un articol precedent de noua mea “descoperire” în materie de folkiști din Diaspora și anume Cezar Giosan. Este un folkist originar din Piatra Neamț, plecat în SUA la sfârșitul anilor ’90, cu un doctorat în psihologie de la New School University din New York (aici m-a convins din nou, e de-al meu, din mediul universitar), iar în prezent profesor de psihologie la Berkeley College și la City University of New York.

Pe 4 decembrie 2015, Cezar Giosan a lansat la New York albumul Trei Crai de la Răsărit – Colinde magice și cântece de iarnă. Albumul conține 13 piese, printre care colinde în care se simte influența bizantină (Trei Crai de la Răsărit) sau orientală (Cana Galileei), dar și piese moderne, prelucrate în manieră folk (Bradul), jazz (Crăciunul copiilor) sau reggae (Dă-I Domnului, Doamne). Trei Crai de la Răsărit este un cântec de stea din Muntenia, Când Iisus S-a născut este o colindă veche bucovineană, altele sunt compuse de artist pe versurile unor mari poeți români (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Octavian Goga.

Am făcut acest album pentru a oferi românilor de pretutindeni o colecție de colinde, unele de sorginte precreștină, și cântece de iarnă interpretate într-o manieră modernă. Cezar Giosan.

La realizarea albumului au contribuit Cristian Soleanu (saxofon tenor, saxofon soprano, clarinet), Lyuben Gordievsky (acordeon, pian rhodes, pian), Nicolae Caragea (chitară acustică, electrică, bas), Nunu Racris (tobe, percuții), Alexandru Panfilov (ukulele, didjeridoo, duduk, chitară electrică), Victor Panfilov (chitara electrică, acustică, bas, slide, dobro, clape, percuții). De peste ocean, au participat Ramon Radosav (vioară), Ionuț Văcar (pian) și Dan Purcea (chitară electrică). Editarea și masterizarea au fost realizate de Victor Panfilov (real sound & vision studio).

Cezar Giosan a susținut numeroase concerte și spectacole pentru diaspora românească din America precum și în Romania, ultimul fiind un spectacol de Crăciun la Institutul Cultural Român de la New York. Cezar Giosan a concertat la New York cu Alexandru Andrieș în 2012 și 2013 și cu interpreta de jazz Elena Mândru în 2014. Printre planurile de viitor se numără lansarea noului album și în România, dar și un al doilea album al său, intitulat Femeia este singurul meu viciu, în primăvara lui 2016. Albumul va fi o colecție eclectică de compoziții proprii blues, pop și rock. Până va fi lansat în România, puteți asculta albumul nou-apărut pe site-ul oficial al artistului

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.