Mai avem cam o lună de activitate festivalieră în folkul românesc (în decembrie colindele au partea leului) și am vrut să scriu ceva despre ce a mai rămas până la sfârșitul anului. Nu s-a schimbat aproape nimic în fenomenul acestor evenimente – poate o idee mai mult inițiative private – VAMAdus Folk, Printre Măguri, Folk Fest Remember Costinești, Târgul Național de Folk (chiar dacă și unele dintre acestea au primit ceva sprijin din partea instituțiilor statului, ele sunt pornite de la inițiative private).
Și mi se pare că folkul va crește tocmai prin astfel de evenimente, pentru că aici oamenii sunt forțați de rațiuni economice să facă și o promovare corectă, să invite și artiști în funcție de rațiuni organizatorice, nu doar de prietenii. Deci cu cât mai multe, cu atât mai bine.
Chitara Dunării ajunge în acest an la ediția cu numărul 10 (au fost ceva discontinuități, cel puțin un an festivalul a fost suspendat), dar fiind o ediție aniversară, oamenii s-au pregătit cu premii suplimentate, dar și adaptate Centenarului. Astfel, în perioada 23-25 noiembrie 2018, concurenții și iubitorii folkului sunt așteptați la Călărași. Noi v-am pregătit toate informațiile necesare, dar e bine să vă grăbiți, termenul de înscriere, cel puțin momentan, este 11 noiembrie. Toate informațiile sunt la noi pe site, bineînțeles.
Deși au încercat să mute festivalul în primăvară, constrânși de realitățile românești, organizatorii Chira Chiralina au revenit la o variantă toamnă – iarnă, astfel că ediția 2018 va avea loc în perioada 7-8 decembrie, la Teatrul Maria Filotti din Brăila. Și aici există un premiu particular legat de Anul Centenar, premiile standard fiind aceleași ca întotdeauna. Așadar, recomandarea lunii decembrie merge spre malul Dunării, la tanti Elvira. Informații detaliate aici.
Nu am nici o veste despre Festivalul Ziua de Mâine de la Alba Iulia, în planul de evenimente era inițial trecut 3-4 noiembrie (cumva neobișnuit, festivalul ocupând, în mod tradițional, al doilea weekend din noiembrie). Trece, iată, și al doilea weekend, nici o informație oficială oferită de instituția organizatoare – Centrul Cultural Augustin Bena. La fel despre Mizil. Bistrița Folk (16-17 noiembrie), Mediaș – Cetate Seculară (8-9 decembrie), Festival Te salut, Generație în blugi, la Vulcan (8 noiembrie), o gală “Om Bun” pe 10 decembrie la Sala Palatului (pare-se că festivalul tradițional pentru București devine tot mai mult Flori pentru Suflet – Florian Pittiș, care chiar dacă nu are parte de concurs, a deschis ușa la recitaluri pentru tineri artiști).
În rest, multe speranțe pentru 2019. Nu de alta, dar speranța moare ultima. În special cea a unei reforme a festivalurilor. Dar și în cât mai multe proiecte coerente care să vizeze muzica folk – de educație a publicului tânăr, de spectacole de amploare, de producții de calitate și tot așa.