Muzică de carantină (ep. 29)

Muzică de carantină, episodul 29, cu muzici de suflet, cu muzici inteligente, cu artiști de anduranță, care fac treaba temeinic. Avem Cristi Dumitrașcu și Romell Alaman, Iulia Caraiman, Ovidiu Mihăilescu și Ana-Maria Ivan, plus trupa LUNATIC la piesă-bonus.

Cristi Dumitrașcu și Romell Alaman au marcat aniversarea a 35 de ani de la evenimentele din 15 noiembrie de la Brașov printr-o piesă intitulată Hai, vântule… Despre acel moment din istoria României, Romell, care semnează muzica și versurile, spune că a fost un precursor al Revoluției din 1989, de această dată din perspectiva mea, din postura copilului de 10 ani, care aude și vede, pentru prima dată, Oameni Liberi, cu adevărat liberi. Iar eu mă bucur că încă se fac piese cu mesaj social puternic în muzica folk. Hai, vântule…

Iulia Caraiman mai adaugă o piesă în lista de piese pregătite pentru un posibil viitor album. Realizată în colaborare cu Dan Manciulea (care este responsabil cu producția muzicală, dar și cu clipul piesei) este o adaptare a poeziei Poveste a lui Marin Sorescu. La ea au mai contribuit, cu voci adiționale, Anca Otescu și Dragoș Temelie. La Muzică de carantină, piesa Și totuși.

Nu am apucat să punem nici o piesă de pe albumul Pariu pe Prietenie al lui Ovidiu Mihăilescu, dar nu e niciodată prea târziu. Am ales chiar piesa care dă titlul albumului, compusă pe versurile Clarei Mărgineanu. Tot albumul este pe versurile altor poeți (ceva neobișnuit pentru Ovidiu, albumele sale precedente fiind în majoritate covârșitoare pe versurile sale), îi mai regăsim printre textieri pe Adrian Păunescu, Nicolae Labiș, George Topârceanu sau Mihai Eminescu. Doamnelor și domnilor, Pariu pe Prietenie la Muzică de carantină.

Cea de a patra piesă pe care v-o propunem aparține câștigătoarei trofeului la Festivalul Național de Muzică Folk “Chira Chiralina” de la Brăila, Ana-Maria Ivan. O variantă live și acustică, de foarte bună calitate și cu o filmare foarte bună are oricând loc. Ana-Maria e un artist complex, actor, membru al trupei SPAM, dar și al Corului Regal și, iată, artist solo. În duet cu Alex Gibson, piesa Grădina Icoanei. Muzica și versurile îi aparțin artistei. Poza e furată de la Emilia Nicolae și e făcută la Brezoi.

Piesa-bonus a episodului 29 vine de la trupa LUNATIC, intitulată Marțiana. Realizată, din punct de vedere tehnic, sub coordonarea lui Victor Panfilov, piesa face parte din albumul Omul din Stele al trupei, apărut în acest an. Laura Cosoi este prezentă în clipul de față, foarte bine realizat, zic să luăm aminte cum se face.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.