Iata ca operele care au o imensa valoare pentru literatura romaneasca dar si pentru cea universala, nu s-au lasat prada perimarii, astfel ca la aproape o suta de ani de la nasterea lui N. Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom editeaza impreuna cu Manastirea „Sfanta Ana” Rohia integrala operei carturarului.
Seria de autor cuprinde peste 20 de volume, scrise de-a lungul timpului de catre N. Steinhardt si va cuprinde atat operele din tineretea sa (incepand cu articolele publicate in presa interbelica, cu volumul de debut din 1934, In genul… tinerilor, si cu teza de doctorat, Principiile clasice si noile tendinse ale dreptului constitutional, critica operei lui Léon Duguit, publicata in 1936), cat si operele publicate dupa 1964, cand acesta tocmai fusese eliberat din inchisoare.
Deja primele 5 volume ale seriei: Jurnalul fericirii, Daruind vei dobandi/Cuvinte de credinta, In genul… tinerilor, Articole burgheze, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional/Critica operei lui Léon Duguit, se afla in librarii.
Prima lansare a noii serii de autor va avea loc miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea „Sfanta Ana” Rohia a lui N. Steinhardt, ai va fi gazduita de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, iar evenimentul va fi prezentat de I.P.S. Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian Episcopul Maramuresului, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Silviu Lupescu, Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis si Stefan Iloaie, iar intilnirea va fi moderata de protos. Macarie Motogna.
Pentru o astfel de initiativa ,care cu siguranta bucura pe multi dintre amatorii de scrieri valoroase, era necesara o justificare care a venit chiar din partea P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatei „N. Steinhardt” care a spus: „Nadajduim ca in acest fel oferim publicului larg imaginea completa si complexa a monahului Delarohia: criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul convertit la crestinism ortodox, monahul-carturar, ca un posibil – ba chiar un necesar – model de urmat pentru tineri, oameni de cultura, teologi si chiar crestini simpli”.
Asadar daca inca nu ati citit macar o parte din opera lui Nicolae Steinhardt , aveti acum ocazia sa o faceti si avand in vedere viata complexa a carturarului, intreaga sa opera este o capodopera care merita citita intr-o viata de om, deschizand cu siguranta noi orizonturi ale gandirii.