Daniel Iancu – Patria – Spitalul de nebuni (2007)

Artist: DANIEL IANCU

Album: Patria – Spitalul de Nebuni

Anul aparitiei: 2007

Casa de discuri: CAT MUSIC

Piesele de pe album


 1. Cuvant inainte (moment Toni Tecuceanu)
 2. Patria
 3. Gainat si muci
 4. Ion si Maria (E armonie-n casa noastra)
 5. Zdreanta aia (moment Toni Tecuceanu)
 6. Tavanul senatului
 7. E scamatorie
 8. Vacuta mea de acasa
 9. La ferma (moment Toni Tecuceanu)
 10. Balada lui Adrianu
 11. Aura stimabila, obicei nou la romani
 12. Pica MIGU` – s-a gasit cutia neagra
 13. Ganduri de la malul marii (moment Toni Tecuceanu)
 14. Marea Auto Streada
 15. Ultimul vals – bunicul meu si Teo
 16. Spitalul de nebuni
 17. Vine valu` imi ia calu` remix (bonus)

Biografia lui Daniel Iancu o puteti citi aici.

Interviu cu artistul

1. Cum te-ai apucat de muzica si cine te-a indrumat spre muzica? Exista o traditie muzicala in familia ta?

Daniel Iancu (D.I.): Am inceput la 5 ani sa cant la acordeon. Ai mei m-au dat la scoala la 6 ani si m-au inscris la cursurile de acordeon organizate de scoala. Nu si-au asumat insa si raspunderea cararii acordeonului la – si de la – scoala… deci din cauza asta arat atat de bine acum. Nu exista traditie, ci doar niste matusi care cantau muzica populara la petreceri… plus tata, care avea voce buna de romante… dar era foarte emotiv.

2.    Cand ai aparut prima oara pe scena? Mai tii minte prima piesa pe care ai compus-o?

D.I.: Prima oara pe scena pe la 8 ani, cand eram pionier si rapsod popular al scolii generale 25 din Ploiesti. Prima piesa pe care am compus-o este Spitalul de nebuni… si asta s-a intamplat la inceputul anului 2 de facultate.

3.    Care consideri ca a fost prima mare reusita in materie de muzica (un premiu, un album, un concert)?

D.I.: Tin minte cu placere fiecare eveniment muzical… dar primul spectacol din studentie o sa imi ramana altfel in memorie. Si albumele sunt importante, dar parca nu la fel.

4.    La un moment dat, ai disparut 14 ani din peisajul muzical. Nu ti-a fost dor sa canti, de scena, de public?

D.I.: Mi-a fost dor, dar asa a fost sa fie. Nici acum cred ca nu e tarziu si am puterea necesara sa comunic cu publicul meu. Sper sa nu dezamagesc.

5.    Se spune ca folkul ‘e depasit’, ca nu mai e de actualitate. Ce crezi, mai are folkul vreo sansa pe piata muzicala actuala?

D.I.: Are… si din ce in ce mai mult. Sunt multi tineri care asculta folk cu placere. Ma bucur pentru asta. Folkul va rezista.

6.    Ce compui mai intai: muzica sau versurile? Ce te inspira sa compui? Trebuie sa ai o anumita stare pentru a compune?

D.I.: Nu exista o regula. Depinde de moment, de conjunctura, de ce se intampla in jurul meu… trebuie sa ai o anumita stare pentru a compune? Da. Sa nu am altceva de facut in clipa aia. Cand compun… ore in sir nu fac decat asta.

7.    Muzicieni care iti plac, care te-au influentat, pe care ii asculti.

D.I.: Ascult orice gadila placut urechea… si ma refer la combinatia melodie – versuri. Am cautat sa nu ma influenteze nimeni, dar ascult multi muzicieni cu mare placere. Lista e prea mare ca sa dau nume.

8.    Desi esti un artist cunoscut, apari frecvent alaturi de Gashkademia Folk. Cum de e posibil un proiect atat de amplu (la “Om Bun” 2007 ati fost 8), stiut fiind faptul ca folkistii sunt, in general, niste “cavaleri singuratici”?

D.I.: Cant si singur, dar sa canti cu Gashkademia este oricand o placere, pentru ca suntem prieteni. Sunt, din pacate, toti oameni cu familii, cu obligatii… deci nu reusim sa ne intalnim prea des, din pacate.

9.    Ce proiecte ai in desfasurare?

D.I.: Sa-mi termin casa si studioul de inregistrari. Dupa aceea, ma gandesc ce sa inregistrez. Sunt mai multe variante… dar intr-un final le voi pune in practica pe toate.

10.    Intreaba-ne si tu pe noi! Sau critica-ne constructiv!

D.I.: Nu va intreb pentru ca “sunt prea emotiv din fire…”. Dar imi place urarea aia blonda cu “sunteti cei mai tari… tineti-o tot asaaaaa!!!”

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.