Florian Pittis – Sunt tanar, doamna…(2008)

Florian Pittis - Sunt tanar, doamna...Artist: Florian PittisAlbum: Sunt tanar, Doamna…

Anul aparitiei: 2008

Casa de discuri: ROTON

Piesele de pe album:

  1. Vis de primavara
  2. Mr. Tambourine Man
  3. Viata complicata
  4. Corydon
  5. Ce de lupi se inconjoara
  6. Vinovatii fara vina
  7. Vanare de vant
  8. Oameni buni
  9. Alo! Ea-i a mea!
  10. Ultima scrisoare
  11. Nu-i nimic, asta e
  12. Toti suntem putin luati…
  13. Ploaia care va veni
  14. Sunt tanar, Doamna…
  15. Sfarsitul nu-i aici
  16. Cantecul bufonului

(Un fel de) Biografie

Sa scrii despre Florian Pittis e o onoare, o provocare si o sarcina aproape imposibila. Pentru ca s-ar putea scrie o carte despre fiecare din pasiunile lui, carora s-a dedicat cu toata fiinta sa. Pentru „Motzu”, jumatatea de masura nu a existat. Nu voi incerca sa fac o biografie in sensul strict al cuvantului. Ea exista deja, realizata mult mai exact de prietenii de la Radio 3net. Pentru cei interesati, accesati http://www.radio3net.ro/florian-pittis

Despre ce sa vorbim mai intai? Despre teatru, arta care l-a consacrat? In 1966 absolvea IATC-ul (pe atunci, ATF-ul de astazi) la clasa Maestrului Radu Beligan. Roluri? Nenumarate. De la Lucius din Iulius Caesar de Shakespeare, la Tiresias din Antigona lui Sofocle,  si pana la Traian din Titanic vals-ul lui Tudor Musatescu. Sa enumeram doar cativa regizori cu care a lucrat actorul Florian Pittis: Andrei Serban, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Grigore Gonta, Tudor Marascu si, de ce nu, Florian Pittis – regizorul.

Despre actorul Florian Pittis, regizoarea Malvina Ursianu, cu care a lucrat in primul sau rol de film (Gioconda fara suras), spunea “Florian era un baiat adorabil, arata superb, iar noi il tratam ca pe un copil-star. Chiar avea un fotoliu pe care scria chiar aşa: „Star”. Eram geloasa pe mama care are un astfel de copil”. Au mai fost cateva roluri in film (sase). Putine, pentru valoarea lui. Dar intotdeauna s-a simtit mai bine pe scena teatrului. A fost membru fondator al Cenaclului Flacara, avand recital in chiar primul spectacol al acestuia.

Intra in Radio ca prezentator al “Clubului Curiosilor” pe Radio 3. Numai ca cele 10 minute erau mult sub energia creatoare ale geniului sau. Dupa 1980 realizeaza “Pittis Show”, o emisiune de muzica in care difuzeaza Bob Dylan, Elvis Presley, King Crimson, Led Zeppelin, Rolling Stones si Yes. Realizeaza alaturi de Nelu Stratone emisiunea “Nici o zi fara Beatles”, prezinta, în toate cele sapte zile ale saptamanii, istoria “day by day” a trupei care a revolutionat trecutul, prezentul si viitorul intregii muzici contemporane si care continua sa influenteze si formatiile actuale, chiar la peste 40 de ani de la declansarea “Beatlemaniei”. Dupa 1990, realizeaza, alaturi de Camelia Stanescu, emisiunea “Declaratia de iubire” la Radio Romania Cultural. In 1998 devine directorul Radio 3, ulterior Romania Tineret, actualmente Radio 3net.

Devine una din „vocile” celei mai vechi emisiuni a televiziunii romane – Teleenciclopedia. Pentru emisiunile de divertisment, realizate de Alexandru Bocanet, formeaza un trio alaturi de Anda Calugareanu si Dan Tufaru. Muzica, pe care a iubit-o atat de mult, avea sa il faca mai celebru decat si-ar fi dorit. Spunea intr-un interviu “Pentru ca altii nu-l cantau, l-am cantat eu, informativ. Nu mi-am dorit niciodata sa ajung pe locul intii in topuri si nici nu-mi doresc”. Prezenta lui in muzica a inceput mult mai devreme, in anii ’70, cand inregistreaza patru piese alaturi de Nicu Alifantis, apoi colaboreaza cu Phoenix (Invocatie) si Celelalte Cuvinte (Fara cuvinte). In 1992, impreuna cu Mircea Vintila scoate vinilul „Nu trantiti usa!”. O parte din piese sunt reeditate pe albumele grupului „Pasarea Colibri” din care face parte alaturi de Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici. Alaturi de acestia editeaza trei albume “In cautarea cuibului pierdut” (1995), “Ciripituri” (1996), “Cantece de bivuac” (1999) si sustine sute de concerte in tara. Ultimul proiect muzical este alaturi de Ducu Bertzi si Marius Batu, alaturi de care apare pentru ultima oara pe scena in cadrul unui spectacol, la Medias, pe 14 iulie 2007.

Florian Pittis a avut un cod moral solid, o minte libera si principii clare de la care nu s-a abatut niciodata. Astfel ca intrarea sa în Marea Loja Nationala din Romania a Francmasoneriei Regulare nu a surprins pe nimeni. A atins cel mai inalt grad masonic (33), fiind si purtator de cuvant al Marii Loje Nationale.

Florian Pittis a fost microbist, iubind echipa Rapid cu toata fiinta sa. Purta mereu o insigna cu stema clubului la gulerul gecii de jeans. Era Presedintele Senatului Clubului Aristocratic Rapid. A fost atat de aproape de acest club, incat la inmormantare a rasunat „Imnul Rapidului”, cantat de suporterii rapidisti.

(Un fel de) Interviu cu artistul

Interviul de fata e un colaj de raspunsuri oferite de Florian Pittis in putinele interviuri pe care le-a acordat, alaturi de cateva afirmatii ale sale in diferite ocazii, pe care noi le-am considerat demne de a fi prezentate aici. Ati citit bine, sunt doar raspunsuri. Intrebarile nu isi aveau rostul. Am fi consumat spatiul degeaba. Motzule, ai cuvantul!

1. Conceptia mea este „Carpe diem!”, deci nu exista ieri, nu exista maine, eu imi traiesc numai clipa.

2. Ce ma impresioneaza pe mine ca atunci cand ma vede lumea pe strada „Sa traiti, Domnu’ Pittis, v-am vazut vocea la televizor la Teleenciclopedia…

3. Legat de prostia numita rating, trebuie spus ca la vremea respectiva, Iisus a avut rating mai mic decat Barabas.

4. Eram in 1975, dupa ce s-a semnat actul de la Helsinki, si am citit din Editura Politica „Declaratia Drepturilor Omului”. Asta ar fi trebuit sa existe pe toti peretii, pe toate gardurile, sa le stie toata lumea, cu atat mai mult cu cat se si incheie declaratia asta cu „Nici o persoana nu poate apela la aceste drepturi ale omului impotriva legilor tarii respective”. (…) Fara sa existe nimic scris din partea nimanui, a functionat acea autocenzura din partea tuturor, in special a Asociatia Studentilor din Bucuresti, ca „e mai bine sa nu-l chemam pe-ala”. 5. Nu mi-am dorit niciodata sa ajung pe locul intai in topuri si nici nu-mi doresc. Dupa parerea mea, competitia in domeniul artei este o tampenie. N-ai cum sa compari mere cu pere.

6. Am auzit ca a fost unul Pittis, ia sa vedem noi ce a vrut el, vrea sa ne fure calul, ce…

7. “Mie nu mi-e frica de Dumnezeu pentru ca stiu ca Dumnezeu este drept si bun si stie ce face. Mi-e frica de mine ca n-o sa reusesc sa fac aici, pe Pamant, tot pentru ce m-a trimis aici“.

8. Nu imi sunt foarte clare doctrinele, nu imi sunt foarte clare optiunile. Eu stiu doar atat, ca fac parte din partidul John Lennon – Bob Dylan.

9. Inca mai am atatea de facut. Daca as sta sa ma analizez acum, ce am facut pana acum, ce n-am facut, am doua variante. Una este sau sa mi-o iau in cap, ca mi-au iesit prea multe din cate mi-am pus in gand si le-am facut, sau nu mi-au iesit prea multe si sa-mi pun streangul de gat. Prefer inca sa mai actionez, sa mai muncesc.

10. Pentru mine mai important era sa descopar modul de a gandi al unui personaj si ritmul gandirii. Cum spunea Andrei Serban Daca te apuci de un lucru, daca tot pui o piesa in scena, daca tot joci un rol, daca tot canti un cantec, trebuie sa devii cu toata fiinta ta acel cantec, acel rol, acea piesa.

11. Inca se mai vorbeste de acea generatie de PMT-isti. De sambata de la ora 3 pana duminica la ora 11 noaptea am avut 5 spectacole la rand, unul dupa altul, cu „Poezia Muzicii Tinere”.

12. Am doua mari satisfactii: sotia mea (…) si Radio 3net, pe care il consider cel mai bun lucru pe care l-am facut in viata mea.

13. Asa cum altii isi fac o colectie de tablouri personale si o pun la dispozitia intregului public, asa si eu am adunat atitea informatii si mi s-a parut ridicol sa le tin doar pentru mine sau sa le impartasesc numai la o halba de bere ori o cafea.

14. Cand am inceput acest proiect (n.r. Radio 3net) le-am spus: Atentie, s-ar putea sa dam gres! Atentie, s-ar putea sa descoperim un continent, America! Atentie, si mai mare atentie, s-ar putea ca America sa ne descopere ea pe noi!

15. Radio3Net este un proiect foarte ambitios care incearca sa combine ideile de pop-art. Eu tin foarte mult la asta, de raspindire a culturii prin editii de tip “Biblioteca pentru toti”, cu o arhiva echivalenta cu o biblioteca de inalta tinuta, din care poate nu accesezi nimic, dar despre care e bine sa stii ca o ai acolo. In casa nu tii ziarele pe care le citesti zilnic, in casa tii “Razboi si pace”. De cate ori citesti romanul asta? Dar il ai acolo!

16. “Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci sunt rapidist!”

17. „Florian Pittis, Diploma de Excelenta pentru cat si cum gandeste, pentru ca e „Motzu” Folkului si pentru ca a ramas… “Cel mai frumos din orasul acesta”…” (Marius Tuca, Jurnalul National, Gala Folk Om Bun 2007)

18. De intors in timp as vrea, dar nu e nici o graba, pentru ca ne vom intalni Dincolo, dupa ce terminam cu viata asta.

19. „Cel mai deosebit cadou pe care l-am primit este faptul ca atatia si atatia oameni isi rup din viata lor si stau alaturi de mine la o sarbatoare. Ce poate fi mai frumos decat aceasta?!”

20. Viata mea a fost extraordinar de frumoasa… Am fost rebelul cu plete in vant… am trait viata, intens ca pe o minune si nu imi pare rau de nimic din ceea ce am facut… As vrea sa va aduceti aminte de mine… si tind sa cred ca pentru voi am insemnat ceva…

S-a dus o Voce, a plecat un Om, s-a mai nascut un Inger…

Post Author: Marius Matache

5 thoughts on “Florian Pittis – Sunt tanar, doamna…(2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.