Artist: Walter Ghicolescu
Album: Franturi de suflet – punct si de la capat
Anul aparitiei: 2007
Casa de discuri: independent
Piesele de pe album
- Un fel de prezentare
- Punct…si de la capat
- Dragoste geriatrica
- Stare de fapt in Romania
- Iubire confuza
- Cantec mediocru
- Buzunarele toamnei
- Vrajitorul
- Nu-mi spune
- Dragoste „oarba”
- Taina zapezii
Biografia lui Walter Ghicolescu o puteti citi aici.
Interviul cu artistul
1. Cum te-ai apucat de muzica? Ceva influente pe acasa? Te-a luat cineva de mana si “te-a dat la scoala de muzica”?
Walter Ghicolescu (W.G.): Am inceput sa cant la chitara la sfarsitul clasei a VIII-a, indemnat de fratele meu si de un var care mi-a fost si profesor pentru cateva zile. In doua zile am invatat cateva acorduri, desi dupa prima zi in care am stat vreo 10 ore cu chitara in brate, am facut basici la degete. Dupa acest inceput, am urmat timp de 3 ani cursurile Scolii Populare de Arta, sectia chitara clasica. Intre timp am „furat” tot ce se putea de la diferiti amici (pe vremea aceea inca se canta seara la chitara), ascultam piesele Cenaclului Flacara si incercam sa le invat.
2. Ai asteptat ceva vreme pentru primul album tau, “Franturi de suflet”. Vorbeste-ne putin de el. Cu cine ai colaborat in realizarea lui (texte, orchestratie, grafica etc.).
W.G.: In ultimul an la Bucuresti, unde am terminat TCM-ul la Poli, m-am reapucat de cantat, la indemnul unui bun prieten cu care scoteam chitarile pe malul Dambovitei, la o bere. Tot in aceasta perioada, am activat un an in Cenaclul Totusi Iubirea, luand parte la spectacolele ce se desfasurau in Casa Studentilor, la Preoteasa.
Plecarea la Iasi, la a doua facultate, matematica, a insemnat si o renastere a activitatii mele muzicale, pentru ca aici am gasit o miscare folk frumoasa in cadrul Cenaclului Moldavia. Printre numele pe care le-am intalnit aici as aminti PREFIX 032, NU ACUM, PUR SI SIMPLU, NON SENS. Colaborarea cu Cenaclul Moldavia a insemnat foarte mult pentru mine, a fost ca o scoala de fapt, am incercat sa ma implic cat mai mult, iar acum ma ocup de organizarea lui, alaturi de dl. Emilian Marcu.
Albumul Franturi de suflet – punct si de la capat este scos in casa studentilor din Iasi, in colaborare cu Adrian Gradinaru, care este „vinovat” pentru mai toata orchestratia. Piesele sunt compozitie proprie, versurile imi apartin, cu exceptia a 3 piese, doua pe versurile prietenului meu Ovidiu Mihailescu si una dupa Ion Minulescu. Grafica este tot o incercare personala.
3. Reperele carierei muzicale a lui Walter Ghicolescu: prima aparitie scenica, cel mai important premiu castigat, cel mai important moment al carierei tale de pana acum.
W.G.: Prima aparitie scenica se pierde in istorie, totusi cele mai importante din inceputurile carierei mele sunt cele de pe scena Cenaclului Totusi Iubirea. Primul meu premiu castigat este Trofeul la prima editie a festivalului Festudis, care se desfasura la Iasi. Cel mai important moment…nu stiu…toate sunt frumoase si importante cand construiesti o cariera.
4. Ai terminat doua facultati tehnice (Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice si Matematica). Nu e un conflict intre ele si poezia muzicii folk?
W.G.: “Din punctul de vedere al unui matematician, perfectiunea muzicii este comparabila cu o limita la plus infinit.” (Walter Ghicolescu). In plus, matematicianul rus Lobacevski spunea ca “Nu exista domeniu al matematicii, oricat de abstract ar fi el, care sa nu-si gaseasca aplicabilitate in viata de zi cu zi”.
5. Ce muzicienti iti plac, ii admiri, sau ti-au influentat in vreun fel carierea si/sau stilul?
W.G.: Imi plac foarte multi muzicieni de la noi si “de la ei”, dar nu stiu daca as putea spune ca mi-a influentat cineva stilul. Eu compun si cant asa cum simt. Cel mai bine ar fi sa spuna publicul cu cine ma aseaman sau nu si in ce stil ma incadrez. Ascult si ii admir foarte mult pe Eugen Avram, Ovidiu Mihailescu, Dinu Olarasu si altii, altfel spus, imi admir prietenii si colegii de breasla.
6. Ce proiecte (muzicale sau nu) ai in desfasurare in momentul de fata?
W.G.: In primul rand, suntem in plina desfasurare a Galelor Studentesti la Costinesti, unde sunt organizator si coordonator al proiectului folk si unde joile am recital. In plus, sunt bucuros sa cant alaturi de Mircea Vintila si Ducu Bertzi in alte doua seri, saptamanal. In acelasi timp mi-am propus sa infiintez o asociatie culturala care sa promoveze cultura si implicit folkul (visez sa putem promova artistii mai putin cunoscuti, dar care au ceva de spus in teritoriul folkului romanesc: Nicu Zota, Fox Studis, Bogdan Grosu, Nu Acum, Florin Paul Camen si multi altii, care, sunt convins, vor prelua stafeta generatiei paunesciene).
7. Povesteste-ne o intamplare haioasa din concerte.
W.G.: La un concert sustinut in urma cu cativa ani la Cenaclul Moldavia, un amic pilit a avut o tentativa sa cante o piesa, a uitat versurile, am intrat sa comentez la microfon prestatia colegului si am inceput apoi sa cant si eu aceeasi piesa; problema a aparut cand m-am oprit ca si el brusc, uitand cum incepe prima strofa, chiar daca nu bausem nimic. Lumea a inceput sa rada, ca si mine de altfel…
8. Intr-o industrie muzicala dominata de, asa cum spune Mircea Baniciu, „prea multi dansatori”, crezi ca mai e loc si de cavalerii singuratici ai folkului?
W.G.: Cu siguranta folkul nu se va stinge, mai mult chiar, se observa o revigorare a acestui gen in ultimii ani. La galele studentesti am remarcat ca publicul este mai generos prin prezenta si interactiune la serile de folk decat la alte genuri de spectacol. Sansa folkului este cred ca noi ne adresam la fel de bine tinerilor, cat si varstnicilor, sau nostalgicilor dupa anii studentiei si tineretii.
9. Stiu ca in fiecare vara de cativa ani canti pe litoral. Unde te vedem in perioada urmatoare?
W.G.: Pana pe 1 septebrie sunt de gasit la Costinesti, unde concertez in fiecare seara de joi, vineri si luni. De la toamna…mai vedem.
10. Cum obisnuim ca ultima intrebare sa fie in legatura cu ForeveFolk, ce crezi despre primul portal de folk din Romania?
W.G.: Era nevoie de cu siguranta, se simtea lipsa unui asemenea portal, pentru ca in afara de radio3net, nu stiu daca se mai difuzeaza undeva atata folk. In plus este un foarte bun mod de promovare a artistilor si a evenimentelor la care sunteti parteneri media. La mai mare!!!
1 thought on “Walter Ghicolescu – Franturi de suflet – punct si de la capat (2007)”
Concert Walter Ghicolescu in Club The Watt | ForeverFolk
(22 November 2010 - 18:11)[…] Ghicolescu este autorul albumului Franturi de suflet – Punct si de la capat, realizat in colaborare cu Adrian Gradinaru si aparut in […]