Dincolo de orice vama…Folk You 2009 (II)

Muzica folk a adunat la mal de Mare Neagra, pe parcursul a trei zile, 21 de artisti consacrati, 18 debutanti si un public numeros. Toate acestea cu ocazia celei de-a cincea editie a FolkYou, de anul acesta avand numele Festivalul de Folk “Florian Pittis”.

ZIUA 1 – 30 IULIE

ZIUA 2 – 31 IULIE
Ignorand norii ce apasau cerul si vantul puternic, cea de-a doua zi de festival s-a deschis cu cel care stie ce important de sa fii “Tanar si liber” – Ovidiu Mihailescu. O prezenta cu o voce calda a fost Adrian Andreica, urmata de cei de la Om Bun. Mishu Calian (acompaniat de Tudor Badescu) ne-a dus cu “Viteza sangelui” pana aproape de Calarasi, de unde au venit cei de la Fox Studis.

Cel mai incarcat emotional moment al intregului festival a fost pregatit de scena cu luminile stinse, semne de furtuna si “Vanare de vant” umpland aerul. Pe acest fond, si-a facut aparitia pe scena Tatiana Stepa. Primita cu aplauze si o plaja plina de oameni in picioare, Tatiana ne-a dat din emotia ei si a parut ca primeste din toata energia ce se simtea prin public. Fiecare piesa a fost fredonata, iar referenele au fost lasate sa curga, intr-un joc plin de sentiment intre cei de pe scena si cei din fata. Am impartasit “Taina”, am scris impreuna povestea “Copacilor fara padure”, am inchinat o “Cana cu vin”. Si ne-am plecat capul in semn de respect pentru omul din fata noastra. O data cu acest moment, si vantul s-a potolit iar norii ne-au ocolit si ei.

Continuarea serii a fost facuta tot de o voce feminia, prezenta pentru a treia oara la FolkYou, Magda Maria Danaila, ce ne-a salutat cu un “Ce mai faci” si ne-a vorbit despre cum iubeste ploile.

Alina Manole a trecut peste faptul ca avea un picior accidentat si a impartit cutii cu sentimente, prieteni invizibili, pitici si luni patrate, impreuna cu Adrian Cristescu (pian) si Tudor Olaru (bass).

Se prezinta spunand ca el nu canta, ci are un fel special de a interpreta poezia. A prezentat anotimpuri, romante si muzca stransa din toate colturile tarii. Este vorba de Tudor Gheorghe si al sau mod de a transmite stari publicului. Obisnuita fiind ca il ascult pe Tudor Gheorghe in spectacolele proprii, ce construiesc diverse povesti, prezenta sa pe scena FolkYou a fost una remarcabila. Cu toate acestea, intr-un program destul de strans si cu o serie de nume importante prezente la fata locului, am simtit ca poezia de care este incarcat nu a putut fi simtita din plin. Dincolo de bucuria a il vedea pe unul din cei mai completi artisti, am ramas cu gustul amar ca nu l-am putut gusta din plin, fiind deja incarcata de emotiile celorlalti prezenti.

Veniti din capat de tara, cei de la Emeric Set (Emeric Imre, Razvan Krivach, Sorin Zamfir, Adelina Bolot, Gabi Ghita), au adus cu ei “Nebunul de alb”, l-au pus sa faca un “Juramant” si “Oratie de nunta” si au plecat declarand “Razboi”.

Cu acorduri de muzici maramuresene, Ducu Bertzi si Mihai Neninta, si-au impartit norocul cu noi. Seara a fost incheiata de Vasile Seicaru, omul care reuseste la fiecare concert sa ridice publicul in picioare. A reusit si de data aceasta, chiar daca orele rasaritului se apropiau de noi.

Va urma…

Lista artisit ziua 2: Ovidiu Mihailescu, Adriana Andreica, Om Bun, Mishu Calian. Fox Studis, Titus Constantin&Iulia, Tatiana, Stepa & Magda Puskas, Magda Maria Danaila, Alina Manole& Adrian Cristescu& Tudor Olaru, Tudor Gheorghe, Ducu Bertzi, Vasile Seicaru.

[nggallery id=35]

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.