Drumul a ajuns la București

Cosmin Alexandra

Si nu e vorba de vreo noua autostrada care sa lege colturi de tara, ci mai degraba de o calatorie ce a pornit frumos dinspre Iasi, a trecut prin niste luni bune de inregistrari si lucru minutios, a legat prietenii si a ajuns la Bucuresti sub forma lansarii albumului Drumul, semnat de Cosmin Vaman si Alexandra Andrei. Recunosc ca am asteptat lansarea in Bucuresti ca un copil, nu de alta – dar aveam albumul in masina de cateva saptamani, imi insotise cateva drumuri (deloc intamplator si unul din Iasi in Bucuresti), piesele se legau frumos acolo, si eram curioasa cum se va transmite energia de pe scena spre public. Plus ca vorbim despre oameni care dincolo de a fi artisti ne sunt prieteni, si ne doream sa fim langa ei la Km 0. Despre album a scris si colegul Make.

Asa ca pe 14 iunie ne-am strans fiecare de pe drumurile lui si ne-am dat intalnire la ceas de seara in Clubul Spice. Zambete multe, nerabdare, emotii. Si un sound care se leaga din ce in ce mai bine. Am avut ocazia de-a lungul timpului sa ii ascult atat pe Cosmin, cat si pe Alexandra cantand individual si mai apoi incepand Drumul lor impreuna, iar formula cu Trupa SPAM (Alex Cismaru – chitară solo, Ciprian Diaconu – percuții, tobe, Teddy Olaru – bas) aduce pe scena un alt tip de interactiune si de mix muzical. S-a cantat folk altfel, cu influente de pop si rock, s-au jucat, au fost momente de auto-ironie dar si de confesiuni muzicale. Ce mi-a placut insa cel mai mult este ca dincolo de faptul ca stiam piesele, cei doi si trupa s-au legat frumos nu numai pe album si cu ajutorul lui Victor Panfilov (responsabil cu “sunetul” albumului), dar si pe scena. Sunt simpatici, sunt plini de energie si mai ales sunt coerenti in povestea muzicala, fara a fi tristi sau plictisitori.

Lansarea albumului Drumul a strans, pe langa artistii de pe scena, prieteni si invitati. Dan Teodorescu a adus cu el un strop de umor si de ironie, cei de la Folk Frate au facut un preview de viitor album si au concluzionat ca #emaibineasa, publicul a ras, a cantat si din cand in cand a visat.

Recunosc, sunt subiectiva atunci cand e vorba de Cosmin si Alexandra, pentru ca i-am vazut crescand muzical, stiu cat au muncit pentru album, le-am simtit zambetul atunci cand lucrurile au inceput sa se lege. Dar dincolo de subiectivitate, Drumul este un album care aduce ceva nou in zona folk. Un “nou” pe care il asteptam de mult (si nu numai eu), un nou cu trupa si influente muzicale. Drumul este lor are de toate: si iubire, si vise, si drame, si auto-ironie, si umor. E exact ca-n viata. Si tot ca-n viata cu fiecare experienta vor mai strange noi povesti, vor invata si sunt convinsa ca vor creste in directia acesta. Probabil Cosmin si Alexandra vor fi exact acei folkisti care ajung la televizor, si asta pentru ca le place sa iasa din tipare.

Iar lansarea a adus toate acestea la un loc, alaturi de energia transmisa live. Echipa ForeverFolk s-a bucurat pe indelete de lansare, si asteptam cu nerabdare ca drumul Iasi-Bucuresti sa nu mai dureze ore in sir, sa ii putem vedea mai des live. Si daca subiectivitatea mea nu v-a convins, va las cu povestea lansarii vazuta de domnul Nicu Aliantis, publicata pe pagina sa de Facebook.

Va fi o povestire, nici lungă, dar nici scurtă, despre ceea ce se cheamă „Drumul”, sau „Nu sunt destul de trist să fiu folkist”, sau la ce am asistat aseară la Clubul Spice. La un spectacol al bunului gust și al bunului simț artistic. La un discurs de muzică extrem de bună, plină de sensibilitate, caldură, tandrețe, haz, dar și de energie, într-un tandem fericit cu texte de o foarte bună calitate. Protagoniștii, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei și trupa Spam (Alex Cismaru – chitare, Tudor Teddy Olaru – bass și Ciprian Diaconu – tobe, percuții).

Spectacolul lansării albumului „Drumul” foarte bine construit. Sunetul bun, prezentările pline de umor ale lui Cosmin Vaman, intervențiile muzicale solo ale Alexandrei Andrei pline de tandrețe, compozițiile și orchestrațiile rafinate, moderne, instrumentiștii din Spam, unul mai bun ca altul. Toate acestea au făcut ca acest concert să fie unul just și perfect tocmai prin ceea ce artisții trebuie să dovedească a avea, pe lângă talent, adică har, implicare, pasiune.

Apoi, Cosmin, Alexandra și Spam au reușit să-mi arate discret și cealaltă față a lor, cea civilă, umană. Cu mare bucurie am constatat că este una foarte frumoasă. Fără a fi ostentativi au mulțumit, în felul lor plin de haz, celor ce le-au fost alături. Pline de emoție cele două momente muzicale de reverență, în care au cântat un cântec al lui Ovidiu Mihailescu (gazda nopților folk de la Spice) și un alt cântec alături de Dan Teodorescu (leader-ul trupei Taxi, pentru care au un cult deosebit). Acest din urmă moment mi-a dezvăluit un Dan Teodorescu de-un umor rar întâlnit și într-o formă de zile mari!

Am mai fost impresionat și de frumosul gest de generozitate pe care l-au afișat față de colegii lor mai tineri de la „Folk frate!” pe care i-au invitat pe scenă, spre a cânta. Nu în ultimul rând, aici la Spice, am întâlnit un public tare frumos, culmea, plătitor de bilete și cumpărător de CD-uri, care s-a dovedit a fi un partener foarte bun la „Drumul” celor doi, Cosmin Vaman și Alexandra Andrei.

În concluzie, dacă piesa „De ce n-apar folkiștii la televizor” ar fi fost o întrebare, atunci răspunsul ar fi putut fi foarte simplu și s-ar fi regăsit în cântecul „Nu sunt destul de trist să fiu folkist”, dar eu îndrăznesc a spune: Dragii mei, Alexandra și Cosmin, fiți liniștiți, nu, nu sunteți folkiști, sunteți Artiști!

 Credit foto: Daniel Cozma

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.