Ati accepta sa fiti barbierit in direct pentru 1 milion de dolari? Stiu, o sa spuneti ca ati accepta pentru doar 1 000 si ca trebuie sa fie nebuni cei care ar refuza. Poate ca cei care au facut-o sunt un pic nebuni, dar barba este probabil cel mai cunoscut simbol al trupei lor. Pentru ca, doamnelor si domnilor, vorbim de inconfundabila trupa americana ZZ Top, cea mai longeviva trupa in aceeasi componenta (canta impreuna din 1969).
Iar ZZ Top au adus aseara la Bucuresti atat muzica lor, un texas blues cu puternice influente rock, cat si tot ce inseamna brand-ul ZZ Top – nelipsitii ochelari de soare, chitarile custom-made (facute special pentru ei), palariile si, bineinteles, barbile celor doi chitaristi – Billy Gibbons – chitara, voce, Dusty Hill – bass, voce. Trebuie spus ca si cel de-al treilea membru al formatiei, Frank, tobosarul ZZ Top, nu e cu nimic mai prejos decat ceilalti doi, numele lui de familie fiind … Beard (barba in lb. Engleza).
Deschiderea serii a fost facuta de trupa romaneasca Cri-Gri, un proiect foarte interesant ce ii include printre altii pe Stefan Mardale (bass, voce) – o constanta a genurilor folk si rock din ultimii 15 ani, Catalin Stefanescu-Patrascu (chitari) – Lector dr. La Catedra Chitare cu Coarde de la Universitatea de Muzica din Bucuresti, Zsolt Bara – chitara, Daniel Ivascu (percutii). Cu ingrata, dar placuta sarcina de a pregati lumea de ceea ce va urma, Cri Gri au cantat in special piesele lor, precum Iti spuneam, La drum, Dis de dimineata, Tinerete fara batranete, Ai ajuns in rai, dar si un excelent cover dupa Hoochie Coochie Man, rezultat prin traducerea in limba romana a versurilor melodiei, iar tilul obtinut prin transcrierea aproximativ fonetica a titlului original Car sacii cu ciment. Per total, o prestatie agreabila, bine structurata, bine primita de public, deci, bravo, Cri-Gri!
Dar, it’s show time! (din lb. eng., e timpul pentru spectacol). Si totul a vibrat cand pe scena au urcat “purtatorii de fulgere” (aluzie la logo-ul trupei in care cei doi de ZZ sunt alungiti imitand parca un fulger), iar debutul s-a facut cu Got me under pressure.
Asa cum face la concertele din fiecare tara, Billy a aratat ca a invatat cateva cuvinte in romana, intreband publicul daca se simte bine. Si tot Billy a declamat ca “e timpul pentru blues” si a solicitat ajutorul “technicians” pentru ca lipsea …the blues hat (palaria de blues). Iar domnii au fost cu siguranta incantati de aparitia celor doua foarte “tehnice” domnisoare (care se pare ca insotesc trupa peste tot in turneu) si care au adus pe scena in uralele salii palaria cu pricina. Urmarea a fost cat se poate de fireasca, baietii cantand Future blues, o piesa apartinandu-i lui Willie Brown, un bluesman din anii ’50.
E greu de descris “colaborarea” dintre trupa si public la piese precum Cheap sunglasses sau Foxy lady, celebra piesa a lui Jimy Hendrix, pe care trupa o canta constant in concerte. Pentru ca vocile tuturor s-au transformat intr-un ecou al trupei, iar palmele fanilor tineau ritmul alaturi de tobele lui Frank.
N-au lipsit nici Pincushion sau Legs, unde si-au facut aparitia faimoasele chitari…imblanite. Nu, nu e o gluma, e tot una din gaselnitele ZZ Top, cu 2 chitari albe, “garnisite” cu blana de aceeasi culoare.
Desi pare un tip serios, Billy a intretinut in permanenta atmosfera cu glumele sale sau aratand publicului “tatuajul” secret de pe spatele chitarii sale (“BEER”). Si pentru ca e un texan adevarat, nu a ezitat sa “guste” un whiskey pe scena direct din sticla si sa isi aprinda tacticos un trabuc, in timp ce pe monitoare se derulau imagini cu campurile petrolifere de alta data din Texas.
Si pentru ca “romanul s-a nascut poet”, sau daca nu poet, macar inventiv, au existat un grup de fani ce au stiut sa se faca remarcati printr-un machiaj…mai special (foto). Iar lor le-a fost dedicata de catre trupa cea mai cunoscuta piesa a lor Gimme all you lovin’. Dublata imediat de Sharp dressed man, pentru ca satisfactia publicului sa fie maxima.
Nimic nu e intamplator intr-un concert ZZ Top – coregrafia celor doi “barbosi” este impecabila, costumele sunt “uniforme de concert”, chitarile sunt “asortate”, iar fiecare melodie era “dublata” pe fundal de imagini din clipurile trupei, dominate de The Eliminator (celebrul Ford coupe din videoclipurile ZZ Top), choppere si femei frumoase. Pasiunea pentru motoare a baietilor se regaseste in cele mai neasteptate obiecte – stativele de microfoane au forma unor tevi de esapament de motociclete. De altfel, nu de putine ori sunt considerati o trupa de “bikeri”.
Si am fi cantat toata noaptea, si am fi dansat pana la ziua, dar si lucrurile frumoase au un sfarsit, iar bis-ul a fost asigurat pe Tube Snake Boogie.
Poate ZZ Top nu e un nume de talia Metallica. Poate ca Iris are mai multi fani in Romania (au fost mai multi la concertul acestora la Polivalenta). Poate ca ZZ Top nu sunt niste vitezisti virtuozi ai instrumentelor. Dar muzica lor, showul facut de Billy, Dusty si Frank este unic, cu o amprenta bine definita, ceea ce face ca o piesa ca Gimme all your lovin’ sa ridice tensiunea salii, sa faca oamenii sa danseze.
Foto: www.RockStage.ro si Christian Nasulea
[nggallery id=45]