Impro-teatru cu trupa “Obligo”

Ne-am obisnuit sa definim teatrul in termenii clasici ai povestii ce se intampla pe o scena, cu un scenariu bine stabilit, curgand de la piese antice pana la cele post-moderniste. Putem povesti despre o piesa de teatru unei terte persoane, iar aceasta sa regaseasca (fie si partial) povestirea in momenul confruntarii cu scena. Exista, totusi si altfel de modalitati de exprimare artistica prin jocul actoricesc.

Unul din acesta este “teatrul de improvizatie”, tehnica dezvoltata in special sub forma jocurilor de catre Viola Spolin, in perioada anilor 1940 si Keith Johnson, in perioada anilor 1970. Scopul initial a fost acela de a dezvolta anumite abilitati necesare oricarui actor, precum dictia, reactia in fata unor evenimente neprevazute in program, spontaneitatea. Fenomenul a dobandit, incet si sigur, intindere, ajungand astazi mai mult sa fie perceput mai mult decat un joc, cat o forma de “performance act” ce destrama clasicele bariere dintre actori si public.

Una dintre trupele care reprezinta curentul impro este Obligo. Ii puteti gasi usor, in orice luni, incepand cu orele 20.00, in club Mojo, cu showul “Imprivizatii si alte dinalea…” (da, este vorba de acelasi club care martea aduce “povestile de folk” in Bucuresti).

De ce merita sa ii vedeti? Motivul general ar fi acela ca toti avem nevoie din cand in cand de o portie sanatoasa de ras, de un moment de detasare de probleme scolare, casnice sau muncitoresti. Pentru ca nu ai cum sa te plictisesti, in conditiile in care publicul este cel care decide mare parte din scenarii: ei desemneaza locurile unde se petrece actiunea, ei aleg titluri pentru anumite momente, ei scriu replici pe foi cu care actorii trebuie sa creeze povesti. Mai mult decat atat, chiar daca o parte din “jocuri” se repeta (atentie, nu aveti de-a face cu o piesa de 2 ore, ci cu o serie de momente in care actorii se confrunta cu diverse situatii: de la “Obligo de intrebari” – joc in care cei doi protagonisti trebuie sa formuleze replicile numai sub forma de intrebari – pana la “Obligo de sunete” – in care avem o situatie, un actor care emite sunetele corespunzatoare si unul care trebuie sa mimeze conform situatiei dar si conform sunetelor), nicio replica, nici un scenariu, nici un zambet iscat pe fata celor din fata nu suporta repetare.

Showul de luni din Mojo este o contructie de puzzle in care tu poti decide imaginea, tu poti taia piesele, si ii poti vedea pe cei prezenti pe scena cum le dau o forma finala. Este un moment in care asisti la un spectacol de dans, muzica, teatru, dar mai ales la demonstrarea talentului celor 6 responsabili de seara (pentru data de 14 decembrie, cand am participat eu, numele acestora au fost: Teodor, Serban, Alex –mare, Adriana – debutanta si cu emotiile aferente, Vlad – responsabil si cu partea muzicala a showului si Murzea – prezentator, moderator si legatura constanta dintre public si scena).

Impro-Obligo este un tratament garantat pentru detensionarea nervoasa, pentru evadarea din plictiseala, si mai ales pentru generarea unei stari de buna-dispozitie.

Detalii despre trupa si despre showurile ce au fost si ce-or sa fie, gasiti la adresa obligo.wordpress.com

PS: Un sfat pentru cei care doresc sa participe ar fi sa isi faca rezervari, pentru ca experienta empirica mi-a demonstrat (in doua cazuri distincte) ca publicul este destul spre supra-numeros.

Post Author: Raluca

1 thought on “Impro-teatru cu trupa “Obligo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.