Teatrul a început în Grecia antică, din serbările închinate lui Dyonisos, dar și din valoarea pe care grecii o dădeau cuvântului vorbit. Sofocle spunea că pentru greci, cuvântul vorbit era un lucru viu, de preferat simbolurilor moarte din limba scrisă. În vechea Eladă s-au născut tragediile lui Eschil, Sofocle și Euripide, dar și comediile lui Aristofan, jucate în aer liber, în uriașele teatre ce găzduiau mii de oameni. Mai târziu, au fost saltimbancii din piețele orașelor europene, parte alături de menestreli din artele străzii.
Am călătorit mult prin Europa și i-am întâlnit peste tot – lângă Domul din Milano, în Stephansplatz din Viena, pe celebra Rambla din Barcelona sau pe largele bulevarde pariziene. Misterioase, zâmbitoare sau grave, statuile vivante ar trebui să fiu reprezentări de esență ale teatrului, adus mai aproape de spectator, iar nu o simplă cerșetorie. Dincolo de zâmbetul sau lacrima spectatorului de ocazie, dincolo de nemișcare, asemeni cântărețului de stradă, statuile vivante au câteva minute la dispoziție pentru a-l convinge pe trecător de talentul omului ascuns în costum, de capacitatea sa de a improviza, de puterea de a transmite un mesaj prin gesturi. Iar atunci când un actor își pune în joc talentul, energia și inspirația sa, rezultatul nu poate fi decât unul pe măsură. Cu condiția să urmați sfatul domnului Mihai Mălaimare, care spunea că Statuia vivanta este un miracol pe care trebuie neapărat să-l descifrați!
Iar cea mai bună oportunitate de a o face este Festivalul Internațional al Statuilor Vivante, ajuns în 2017 la ediția cu numărul VII. El va avea loc în perioada 30 mai – 5 iunie și va cuprinde un număr de 60 de spectacole la care vor participa artiști din țări precum Austria, Olanda și China, pe lângă actorii teatrului Masca din București. Vă dau întâlnire personaje precum Colombina, Cariatidele, Doamna cu umbrelă, dar și Marilyn Monroe, Madonna înlăcrimată sau Dentistul imposto. Și pentru că ne adresăm unui public iubitor de folk, să știți că ediția din acest an a festivalului include o statuie apropiată nouă: CHITARA! (lista completă a statuilor o găsiți pe site-ul festivalului, acolo puteți afla și cine este omul din spatele statuii folkiste).
Programul manifestărilor din cadrul festivalului este următorul, accesul la toate evenimentele fiind gratuit:
- 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00;
- 31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari);
- 2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași);
- 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”).