NINA – un nou spectacol la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a adus pe scenă o serie de noi spectacole în ultimele luni, de la creații ale tinerilor regizori cu actori la început de drum, la piese create de regizori cunoscuți cu nume grele ale teatrului românesc. O nouă piesă ce poate fi urmărită la Teatrul de Comedie din București este Nina sau Despre fragilitatea pescărușilor împăiați de Matei Vișniec.

În ultimii ani piesa Pescărușul de A. P. Cehov a fost pusă în scenă de numeroase trupe de teatru însă pentru prima dată am putut vedea și o continuare a poveștii rusești. Matei Vișniec a creat o adaptare a triunghiului amoros din piesa Pescărușul, ducând-o 20 ani mai târziu în mijlocul revoluției bolșevice. Nina_Mihaela Teleoaca, Lucian Pavel

Treplev (Lucian Pavel) nu reușește nici dupa 15 ani să-și refacă viața după plecarea Ninei (Mihaela Teleoacă) cu scriitorul Trigorin (Gheorghe Visu). Alexandru Maftei descrie povestea lui Treplev, un scriitor ratat și bolnav de dragoste pentru o femeie ce nu l-a dorit niciodată dar care se întoarce la el pentru a se răzbuna pe bărbatul pe care l-a ales cu mulți ani în urmă.

”Cortine se ridică și cad în fața personajelor pe care A .P. Cehov le-a lăsat în seama scenei de mai bine de 100 de ani. Pentru Matei Vișniec catifeaua grea nu le întrerupe existența, cortina cade imperfect și dramaturgul vede, fără surprindere, cât de prost trage Konstantin Gavrilovici Treplev. Atât de prost încât și a doua lui tentativă de sinucidere eșueaza “răsunător” și face posibilă reîntâlnirea, după 20 de ani cu Nina și tot ce a atins amorul bolnav pentru ea. Scrisorile de dragoste se întorc nedesfăcute, ca un bumerang pe aceeași masă pe care au fost scrise. În ce privește pescărușul împăiat… ei bine, el va învia până la urmă…” (Alexandru Maftei).

Este o piesa cu mult umor, dar în același timp are o urmă tragică a unui triunghi amoros ce și dupa 20 de ani adună multe resentimente. Vasta experiență a actorilor a reieșit ușor în momentele în care neprevăzutul apărea, iar piesa continua ca și cum totul nu era decât un truc regizoral.

Premiera a fost primită cu aplauze în picioare, fiind ovaționată minute în șir de cei prezenți, astfel ca ne putem aștepta la un nou succes al teatrului. Am apreciat foarte mult finalul în care publicul a ramas pentru o discuție deschisă cu regizorul, actorii, dar mai ales autorul piesei. A fost o plăcere să-l ascult pe  Matei Vișniec povestind modul în care el l-a perceput pe Cehov și cum anii petrecuți în Franța l-au făcut să simtă că actorii români reușesc mult mai natural să aduca spiritul cehovian, menționând faptul că românii reușesc să-l înțeleagă și să-l simtă cu adevărat.

Recomand cu căldură umorul lui Gheorghe Visu, care are un rol savuros în această piesă, dar mai ales chimia dintre Lucian Pavel și Mihaela Teleoacă. Piesa se va juca în mod regulat la Teatrul de Comedie, la Sala Studio.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.