Un “Curcubeu” a rasarit pe cerul Mariei Gheorghiu

O stire pur si simplu ar suna asa: pe 27 septembrie 2010, Maria Gheorghiu si-a lansat noul ei album, intitulat Curcubeu. Dar un album de muzica folk nu va fi niciodata o simpla stire, mai ales in conditiile de astazi. Pentru ca folkul inca nu reuseste (si asta pentru ca nici nu isi propune) sa fie 100% comercial, adaptat competitiei de pe piata muzicala. Folkul inca pastreaza o frantura de poezie, un dram de sentiment si mult suflet.

Noul album al Mariei Gheorghiu este un album nascut din emotii si cu emotii. Dar eforturile nu au fost zadarnice si meritele se impart intre autoare si toti cei care au contribuit la nasterea lui: maestrului Eusebiu Stefanescu, Adi Cristescu (orchestratorul si inginerul de sunet al intregului album, cel care a contribuit si la albumele lui Ovidiu Mihailescu sau Alina Manole) sau Codruta Lojewski (flautul fermecat al grupului Cantos), dar si Casa de Discuri Intercont, care a editat albumul.

Lansarea a inceput intr-un mod pe care putini l-ar fi putut anticipa. Duhovnicul inchisorii Jilava, Parintele Besleaga care a binecuvantat lansarea si locul, pentru ca apoi Maria Gheorghiu sa ramana in atmosfera cantand Ave, Maria! Odata gratia divina obtinuta, Maria, alaturi de Radu Gratianu, claparul cu care ea a colaborat in ultimul an, au dat tonul pieselor de pe album, dar si unor piese mai vechi, bine cunoscute publicului – Floare de vartej, Cantec din Fanar sau a unor piese fado ale artistei portugheze Dulce Pontes, pe care Maria le canta adeseori in spectacole.

Zoia Alecu s-a comportat la fel de natural cum o face intotdeauna. S-a asezat inca de la inceputul concertului “turceste” in fata scenei, direct pe podea, pentru a fi cat de aproape posibil de Maria, apoi nu a ezitat sa urce pe scena pentru a canta alaturi de ea si de Radu.

Turla (pe numele lui oficial Ion Marinescu) si Cristi Paturca au cantat si el alaturi de Radu Gratianu, cu care de altfel primul a si colaborat la realizarea albumului sau de debut Suflete, suflete. Tic Petrosel ramane acelasi artist complex, o intrepatrundere de aed antic si client fidel al Speakers Corner din Hyde Park, Marlen asigurandu-i muzicalitatea unui act artistic oarecum greu de catalogat “doar” ca muzica. Dar sala era plina de oameni de folk ce au dorit sa fie alaturi de Maria – Ducu Bertzi, Doru Stanculescu, Ovidiu Mihailescu, Alina Manole, Eugen Avram, Horia Stoicanu, Cantos, Stefan Orfescu.

Albumul contine 11 piese compuse de Maria Gheorghiu si 6 poeme recitate de Eusebiu Stefanescu (Cadril, de Miron Manega, Cei care am fost la Troia si Jocul de Octavian Paler, Domnul Stratis corabierul descrie un om de Giorgos Seferis si Scurta despartire de Teodor Paca) si de Maria Gheorghiu (chiar poezia ce da titlul albumului, Curcubeul). Bonus, albumul include piesa Marea si Elicopterul, compusa de Stefan Orfescu si Mihai Massier pe versurile lui Dinu Olarasu.

Din punct de vedere meteorologic, curcubeul apare dupa ploaie. In muzica folk romaneasca, un Curcubeu a rasarit exact inainte de ploile toamnei pe cerul Mariei Gheorghiu.

Galerie foto de la evenimentul de lansare

[nggallery id=103]

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Un “Curcubeu” a rasarit pe cerul Mariei Gheorghiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.