Prima editie Balkanik festival

Balkanik Festival este primul eveniment din Romania dedicat in totalitate muzicii si valorilor din Balcani.

Prima editie a festivalului va dura doua zile: 23-24 septembrie 2011 si va avea loc in centrul Bucurestiului, la Gradina Uranus unde vor veni cele mai bune formatii de muzica balcanica si va fi mancare traditionala din regiunea balcanica, dar si produse traditionale lucrate manual si expozitii ce vor promova munca tinerilor artisti din regiune.

In prima zi a festivalului ii veti putea asculta pe Taraf de Haidouks si Salijevik Orkestar. A doua zi de festival aduce in atentie trupele Ternipe, Mahala Rai Banda si Baba Zula.

Taraful Haiducilor” este o trupa de lautari din Clejani si este cel mai cunoscut grup de gen din Romania postdecembrista. Acestia au devenit cunoscuti in zonele francofone sub denumirea de „Taraf de Haidouks”.

Orchestra Slobodan Salijevic vine satul Prekodolce din sudul Serbiei si se diferentiaza datorita indemanarii unice a trompetei, dar si a tehnicii specifice muzicii tigănesti in general. Acesta este motivul pentru care au castigat faimosul premiu “Golden Trumpet” in 1990, la Festivalul de la Guca, cel mai cunoscut si apreciat festival european de muzica balcanica.

Grupul Ternipe doreste sa adune, sa pastreze si sa reediteze traditiile folclorice tiganesti care mai exista, in special muzica folclorica instrumentala si non-instrumentala, reusind astfel să aiba un public numeros.

Mahala Rai Banda este o trupa de rromi din Bucuresti iar muzica lor poate fi pozitionata la intersectia dintre muzica populara si muzica de club – asa numitele “Balkan Beats”.

Grupul Baba Zula imbina intrumente orientale ca darbuka, saz electric si linguri, cu abordari electronice si moderne, creand sunete care au fost definite ca “sunetul spatiului din Istanbul”, “Oriental dub” sau “Folk contemporan din Instanbul”.

Pretul unui bilet este de 35 lei /zi iar un abonament pentru intreaga durata a festivalului este 50 lei. Biletele se gasesc online pe site-ul Eventim.

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Prima editie Balkanik festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.