Gala Folk You la Bucuresti

Dupa cum va anuntam aici, in weekendul ce tocmai a trecut s-a desfasurat la Bucuresti Gala Folk You. Daca Festivalul a reusit anul acesta sa iasa in prim plan nu numai prin actele artistilor de pe scena, ci si in special prin dezbaterile creeate in jurul lui, prezenta folkului la scena deschisa in Centrul Vechi, in plina serbare a Zilelor Bucurestiului, s-a dovedit a fii un experiment reusit. Sambata seara (17 septembrie) pe scena au urcat: Florin Chilian, Nicu Alifantis, Taxi, Emeric Set si Vama.

Duminica, am ajuns la scena amplasata pe Strada Franceza cu cateva minute inainte de ora anuntata pentru incepere. Grupuri mici de oameni erau deja acolo. O prima impresie puternica a fost cea a diversitatii publicului, de la adolescenti pana la bunici cu nepoti de mana, oameni care pareau decisi sa se bucure de muzica chiar daca amplasementul scenei nu a fost tocmai cel mai fericit. Aflandu-se la o intretaiere de strazi pietonale, oriunde ai fii stat se facea un culoar de trecere, lucru care la un moment dat putea deveni incomod.

Trecand peste detaliile de organizare (e o prima editie si loc de mai bine exista intotdeauna), rolul deschiderii serii i-a revenit Alinei Manole, alaturi de bandul sau (Adrian Cristescu – clape, Tudor Olaru – bas, Dan Nicolau – trompeta si Claudiu Purcarin – tobe). S-a incercat alternarea unor piese de suflet (Despre mine, Duel cu un greiere) cu cele vesele (Piticul, Casatorie in stil italian), si cred ca provocarea de a canta un fata unui public care nu era familiarizat cu stilul si piesele Alinei a fost castigata.

Mircea Vintila a urcat pe scena la fel de zambitor si plin de verva cum il stiam. Am fost alaturi de el Oameni pe niste scari, am mers pe Popa Nan , pana la Laptaria lui Enache , am evocat-o pe Miruna. Iar cel de-al doilea Mircea al serii, anume Mircea Baniciu, a creeat un echilibru frumos cu cu piese putin mai lirice precum Esarfa in dar, Tristeti provinciale sau Dealul cu dor. 

Chiar daca s-au cantat piese pe care le stim si cu care suntem obisnuiti de la alte concerte, in contexul Galei din Centrul Vechi ele au parut cele mai potrivite alegeri. In fata unui public atat de divers, piesele cu istorie au facut ca intre scena si cei din fata ei sa existe in permanenta un mod de comunicare deschis. Nu am ramas prezenta pana la finalul serii, dar din ceea ce am vazut pot spune ca a fost un eveniment cu un start bun, cel putin in ceea ce priveste folkul. Au fost si artisti deja intrati in galeria de folk clasic romanesc, au fost si aparitii mai noi, iar publicul a fost destul de deschis pentru a trata cu respect pe cel din fata sa.

Orgaizatorii Galei Folk You – editia de Bucuresti au fost Asociatia Miscarea de Rezistenta si ArCuB.

Post Author: Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.