Am neglijat in ultimul timp sectiunea “Nu e folk, dar ne place” in care povesteam despre locurile ce merita vazute atat din tara cat si din afara ei. De data aceasta am mers “peste mari si tari” pana in insula Corfu a Greciei. Grecia tinde sa devina din ce in ce mai mult o tara a contrastelor. De la diferentele culturale intre continent si insule sau chiar de la o insula la cealalta, pana la imaginile din Atena cu problemele financiare si politice pe care cu greu le-ai putea sesiza in zonele turistice.
Desi cu ceva ani in urma nu ma incantau vacantele la mare, parerea mi s-a schimbat cand am ajuns pe teritoriul Greciei, astfel ca anul acesta am ajuns la cea de-a 4-a vizita in tara elena. Dupa cum spuneam, diferentele dintre statiunile de pe continent si insule sunt foarte mari, insulele oferindu-ti peisaje impresionante, o vegetatie aparte pe care nu o vei intalni pe pamantul arid al continentului. Padurile de maslini, portocalii, lamaii sunt peste tot.
Corfu (sau Kerkira) este cea mai nordica dintre insulele ionice, fiind foarte aproape de Italia si Albania. Ea s-a numarat printre destinatiile de vacanta inca de pe vremea romanilor si a reusit sa adune cate putin din cultura tuturor, asa ca, plimbandu-te pe stradutele orasului Corfu, ajungi sa ai impresia ca esti in Italia sau intr-un oras de provincie din Franta.
Ce-ar fi de vazut in Corfu? Presupunand ca temperaturile nu ating valori extreme, cand va decideti sa va plimbati prin oras (fapt ce se intampla chiar si in a doua jumatate a lunii septembrie) puteti vizita 2 muzee importante ale orasului: muzeul de Arhitectura si muzeul de Arta Asiatica aflat in palatul Sfantului Mihai si Sfantului Gheorghe, de altfel un monument impresionant.
Coborand pe stradute, ajungem pe celebrul lor bulevardul Liston, unde lumea buna se retrage la umbra pentru a bea un frappe la cafenelele ce se intond pe tot bulevardul. Este o strada frumoasa, insa as putea spune ca orasul vechi din Bucuresti este cu mult mai frumos (zonele restaurate evident).
Dupa o scurta odihna, pornim spre cele doua cetati ale orasului. Pe de-o parte strajuieste cetatea veche, in capatul celalalt al orasului regasim cetatea noua. Ambele dau o frumusete aparte orasului si insulei cand sunt privite de pe feribot sau orice alta ambarcatiune.
Pentru fanii sportului, in orasul Corfu exista un teren de crichet, caci si englezii au lasat o amprenta puternica in aceasta insula. Din pacate, nu am ajuns sa-l vedem desi inca sunt curioasa cum e la un astfel de meci.
Ar mai fi de spus despre haosul din traficul auto si pietonal al orasului, in care nu stii pe unde sa mergi, unde prioritatea probabil e undeva in legi necunoscute strainilor.
Ideal este sa vedeti orasul Corfu seara. Daca stati in statiuni din alte zone ale insulei, puteti gasi croaziere de noapte, care iti ofera ocazia sa admiri orasul la apus, iar plimbarea noaptea cu vaporul si imaginea orasului noaptea de pe mare pot alcatui o experienta unica.
Nu departe de orasul Corfu, poate la 20 min cu autobuzul local, ajungem la palatul Achillion, casa de vacanta a imparatesei Sissi a Austriei, pasionata de legendele Greciei antice, de eroul Arhile, de aici si numele palatului si de filosofii greci. Pentru cei ce au vizitat palatul Schonbrunn, in acest palat grecesc veti regasi multe asemanari. Gradinile sunt impresionante, in special cea cu vedere spre oras, o priveliste panoramica demna de a fi vegheata de uriasa statuie a lui Arhile.
Parasind orasul, fie cu masina personala (pentru senzatii tari si stomac puternic, deoarece toate drumurile din isula Corfu sunt cat se poate de serpuite, fie cu autobuzele (Green Bus-uri) care parcurg insula de la nord la centru, in oras intr-o ora si 15 min, (acelasi timp cum ati parcurge distanta cu autocarul), ajungem in nordul insulei, unde sunt cele mai frumoase statiuni din Corfu.
Noi ne-am petrecut vacant in oraselul Acharavi, cea mai nordica statiune, o statiune destul de mare, impartita in vechiul oras si orasul turistic, cu un boulevard plin de magazine de suveniruri, delicatese locale, restaurante si baruri pentru toate gusturile. Daca tot vorbim de delicatese locale, nu plecati din Corfu pana nu ati incercat kumquat-ul. Nu crud, ci cu lichior sau confiat sub nenumaratele forme in care se mai gaseste. Peste tot veti gasi Limoncello, eu personal stiam ca este specific italienesc dar, fiind atat de aproape de Italia se justifica.
Grecia nu este doar o tara unde vii la plaja si la mare, este o experienta culinara. Mancarea greceasca este apreciata de toti turistii din diferitele colturi ale lumii, asa ca nu evitati mancarurile traditionale. Recunoastem ca dupa ce am citit despre vacanta in Corfu a lui Adi Hadean, am fost entuziasmate sa incercam mancarurile recomandate de el, caci daca el spune ca mancarea in Corfu este foarte buna, atunci trebuie incercata. Atentie insa, marimea portiilor la unele restaurante este…colosala.
Nici barurile nu sunt de neglijat, poti incerca nenumarate sortimente de cocktail-uri, poti urmari meciuri importante sau doar asculta muzica si in anumite zile ale saptamanii se organizeaza seri grecesti cu dansatori si muzica traditionala. Plaja este mare, insa acoperita de pietre, insa odata intrat in apa, nisipul devine lin, iar apa impecabila.
Statiunile de lux, ascunse, sunt impresionante, elegante si luxuriante. Nu este de evitat nici Sidari, daca preferati viata de noapte.
O atractie turistica este Paleokastritsa. O statiune cunoscuta pentru golfurile ei mici si frumoasa, plaja cu nisip, grote si pesteri unde poti ajunge cu vaporul. Poti urca pana la o manastire pentru privelistea asupra marii turcoaz.
Ar fi multe de povestit despre insula, multe de vizitat, multe de incercat in Corfu, dar nu am vrea ca articolul sa capete proportii uriase, asa ca, daca ati vizitat insula si aveti pont-uri sau impresii despre vacanta in Corfu, impartasiti-le in comentarii.
Pentru Foreverfolk, Raluca si Oana
1 thought on “Prin insula Corfu”
Duminica de zile pline « Carti, muzica, ganduri si povesti
(2 October 2011 - 20:01)[…] Azi a fost timp pentru mine. Si am zambit frumos, aducandu-mi aminte de plimbarile facute acum nu mai mult de vreo 15 zile, prin Corfu. Puteti citi despre ele aici. […]