Lansarea albumului “Dragoste in 3″

Reinceperea sezonului de concerte a fost serbat cu o lansare asteptata de multa lume: cea care acum doi ani ne prezenta o planeta noua sub forma unei luni patrate, ne-a adus anul acesta o poveste neconventionala despre “Dragoste in 3”. Este vorba de Alina Manole si lansarea care s-a desfasurat la teatrul Nottara, pe 30 septembrie 2011. Pentru ca sunt destul de multe puncte remarcate pe parcursul celor doua ore petrecute in compania folk-jazzului, o sa le punctez pe rand. Imi cer scuze in avans daca sunt amanunte care imi scapa, dar sunteti liberi sa completati.

Loc, sunet, imagini. Cred ca pentru o lansare gandita in felul celei de vineri, o scena de teatru s-a dovedit a fi cea mai buna alegere. Indiferent de tonalitatea pieselor cantate, acestea au fost prezentate sub forma povestilor romantate, intr-un decor intregit de scaune vechi si un colt cu oglinda. Sunetul a fost si el la intaltimea asteptarilor si, indiferent de locul din sala (noi am avut locuri la balcon), s-a auzit clar si plin. Un impact destul de puternic a fost convergenta jocului vizual cu cel muzical, joc prezentat sub forma imaginilor derulate in chenarul celor doua ferestre incluse in decor. Trecand peste micile inconveniente cum ar fi ca pentru cei din spate scena nu era tocmai vizibila, sau ca spatiul dintre scaune putea creea probleme celor putin mai inalti, povestile de amor prezentate de Alina si trupa ei si-au gasit un aliat puternic in detaliile locului.

Muzica. Bineinteles, partea cea mai importanta a unei lansari de album este cea muzicala. O sa incep prin a mentiona band-ul alaturi de care a cantat Alina Manole: Adrian Cristescu (clape), Dan Nicolau (trompeta), Tudor Olaru (bass) + Dragos Serbanescu (contrabas) + Ovidiu Codrea (tobe). O formula destul de apropiata de cea de la lansarea Lunii Patrate, cu toate acestea aducand ceva nou (sub forma tobelor). Chiar daca nu a fost aceeasi formula de pe album, in urma ascultarii acestuia pot spune ca a fost o formula frumoasa, care a sunat foarte aproape de inregistrare.

Concertul a inceput cu o declaratie de sinceritate sub forma piesei  Despre mine, si ne-a vorbit atat despre Prieteni Invizibili sau Pitici, dar si despre Dragostea in 3 alternata cu Casatoria in stil Italian. Trebuie sa recunosc ca multe dintre piesele noului album nu au fost neaparat o surpriza pentru public, ele fiind deja prezentate in concertele ultimilor doi ani (de altfel, una dintre piese a fost prezentata in premiera la lansarea Lunii Patrate). O premiera aproape absoluta a fost Adevarul , o piesa mai ritmata decat piesele obisnuite, cu influente jazz si care s-a lipit foarte repede de public. Chiar daca prezentarea pieselor (sub forma unei orchestratii inedite) si atmosfera creata au dat un nou suflu, cred ca e de dorit pentru o lansare sa pastreze ceva mai multe elemente surpriza la nivelul pieselor asteptate cu nerabdare.

Piesele prezentate au alternat intre cele de pe Luna Patrata si cele de pe noul album. Intr-un fel au alternat si povestile prezentate, de la emotii puternice si tristeti coplesitoare, la povesti pline de umor despre amoruri mai mult sau mai putin complexe.

Atmosfera si concluzii. Cu siguranta, lansarea albumlui Dragoste in 3 a fost unul dintre cele mai asteptate evenimente din acest inceput de toamna. Ca dovada au stat biletele vandute aproape in totalitate inaintea concertului si un public care a stiut cand sa cante, cand sa se joace, cand sa rada si cand sa taca. Au fost momente in care emotiile au dat navala peste artista de pe scena, a fost un moment in care chitara parca nu mai vroia sa mearga si unul de multumiri care ne-a facut pe toti din sala sa zambim. Au fost emotii puternice transmise (trebuie sa recunosc ca piesa care da numele albumului a reusit prin atmosfera rosie si puterea emotiei sa ma faca sa tresalt putin), au fost glume si un dans despre pitic. Si o Alina Manole care a evoluat vocal, alaturi de niste baieti profesionisti care au reusit sa ne dea un start bun de octombrie. Per total, o lansare reusita.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.