Lansarea noului album Poesis – Creanga de aur

Atunci când aflăm de o lansare în muzica folk, nu putem decât să ne bucurăm, pentru că e semn de evoluție artisitică și muzicală pentru cei implicați. Iar atunci când lansarea este legată de un duo cu o activitate constantă în ultimii 35 de ani, chiar dacă sunt, la momentul actual (ca mai tot timpul de ceva ani), separați de un ocean și mulți kilometri distanță, motivele de a te bucura sunt cu atât mai mari. Vorbesc, în acest caz particular, despre Poesis și lansarea ce a avut loc joi, 19 aprilie 2012, la teatrul Excelsior. Cel de-al treilea album marca Eugen Baboi și Marius Bațu se numește Creanga de aur, și este un demers firesc după Cântec șoptit și Babilon (biografia integrală a grupului o găsiți aici)

Concertul a început timid, cu doi artiști cărora toți anii de concerte din spate nu le-au șters nici emoția, dar nici plăcerea de a cânta pentru un public ce îi așteaptă mereu cu brațele deschise (trebuie menționat că Eugen locuiește în Canada, iar reuniunile Poesis au loc cam de maxim 2-3 ori pe an din acest motiv). Cu câteva glume privitoare la micile disonanțe ce ar putea apărea pe parcursul concertului (știți, din cauza diferenței de fus orar, e posibil ca eu să încep prima strofă și Marius pe cea de-a treia), concertul a debutat cu piesa care dă chiar titlul noului album, Creanga de aur. O piesă despre care s-a afirmat că se lucrează la ea de mai bine de 20 de ani, acum a ajuns la o formă aproape finală, dar nu se știe ce surprize ne va aduce viitorul.

De altfel, chiar dacă albumul este nou, o parte din piesele de pe acesta au o istorie lunga în spate. Singurul exemplu pe care îl dau este cel al piesei Voi fi stea, piesă scrisă de Eugen Baboi în clasa a IX-a, care a fost ulterior și prima piesă înregistrată pentru televiziune și care poartă marca sincerității și naivității frumoase, specifice vârstei. Extrasele de pe albumul lansat s-au strecurat firesc printre piesele cunoscute ale celor doi, păstrând în ele povești frumoase sau iubiri contradictorii (Dulce amar, Năluca), incursiuni în dorințe sau timp (Alb, Furtuna).

Un moment special al concertului a fost cel în care, alături de cei doi, au venit invitații: Mugurel Vrabete și cvartetul Quart-elle. Piese vechi, interpretate într-o manieră nouă, care au dus la o stare pe care o asociez, personal, cu ceea ce însemnă Poesis: puțină visare, câteva amintiri, multe emoții puternice. Toate strecurate printre piese precum Mă plimb călare pe câmp, Nu am mai fost acasă de mult sau Nu știu în ce parte se află apusul.

Nu puteau să lipsească din concert piese precum Ce să-ți aduc, iubito, de pe mare sau 2000 de ani, piesă la care, de altfel, publicul a cântat alături de cei de pe scenă. Finalul concertului a venit o dată cu un Cântec șoptit, dar și cu un bis așteptat de cei din public. Acesta a venit sub forma unei piese de pe noul album, o prelucrare din folclor – Hai, Dunărea mea  (înainte de acesta, Eugen a declarat că, de-a lungul activității muzicale, au tot evitat acest gen muzical, pentru ca acum, după câțiva ani buni de experieță, să și-l apropie și să vadă că nu este atât de departe față de ce cântă ei), alături de Aiurit și aburit.

Ca o concluzie, pot spune că lansarea albumului Creanga de aur a fost un mod frumos de a aduce pe scenă unul dintre cele mai valoroase și constante proiecte muzicale ale muzicii folk și de a demonstra că, dincolo de distanță, atunci când dorești să construiești în continure, poți face acest lucru. Da, au fost mici momente de nesincronizare sau de nesiguranță, dar consider că acestea sunt departe de e pune în umbră faptul că cei de la Poesis au reușit, așa cum o fac de fiecare dată, să transmită publicului un mesaj de suflet prin actul lor scenic. Și dacă piesele vechi, sunt așa cum scriam mai sus, prilej de amintiri și visare, nu pot decât să cred și să sper că și piesele prezentate pe noul album vor scrie în continuare o istorie la fel de frumoasă.

Dacă aveţi noroc să locuiţi în unul din oraşele turneului de promovare a albumului, nu rataţi ocazia să îi vedeţi pe Marius Baţu şi Eugen Baboi şi să faceţi cunoştinţă cu Creanga de aur. Un interviu foarte interesant cu cei doi componenti Poesis gasiti pe Jurnalul National.

Post Author: Oana

1 thought on “Lansarea noului album Poesis – Creanga de aur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.