Prima zi a festivalului Ziua de Maine

La Alba Iulia, echipa ForeverFolk a ajuns de-a lungul timpului sa fie parte din familia organizatorilor, fiind “adoptati” de reprezentantii Consiliului Judetean si deja prezenti la 3 editii ale Festivalului de Folk Ziua de Maine, la Festivalul de Teatru si chiar la Festivalul Cetatilor Dacice.

S-a dat startul primei zi a festivalului prin conferinta de presa sau Cafeneaua cu folk unde s-au prezentat recitalurile si ce avea sa urmeze in cele trei zile de evenimente. Ca in fiecare an  biletele pentru toate cele 3 seri de recitaluri s-au epuizat dupa doar cateva ore de la punerea lor in vanzare, neramanand niciun loc neocupat in sala.

Ziua de MaineCastigatoarea editiei precedente, Alexandra Andrei a deschis seara, indulcind atmosfera dupa o pana de curent ce a lasat in bezna jumatate de oras. Cum organizatorii sunt pregatiti pentru orice dezastru, o buna parte din concert a fost sustinut de un generator. Alexandra a reusit sa impresioneze atat publicul din sala, cat si bloggerii invitati, care i-au dedicat articole pentru a o face mai cunoscuta publicului larg, caci Alexandra a intrat deja in plina forta in randul folkistilor. Despre ea si intr-un articol viitor.

Ziua de Maine

Spectacolul a continuat cu o prezenta obisnuita a festivalului Ziua de Maine, atat pe scena acestuia, cat si dupa cortina, in calitate de membru al juriului, parte organizatorica si blogger oficial. Marius Matache si Radu Tudoroiu (percutie)  au adus publicului piese atat piese noi, La un han, Imi place dar si piese precum La piata, pe care le-au ascultat anul trecut, pentru ca acum publicul sa-I acompanieze cu aplauze.

Unul din momentele umoristice ale serii a fost asigurat de Daniel Iancu, venit de prin meleauguri indepartate nu doar cu melodii savuroase, ci si cu o proiectie a caricaturilor lui Costel Patrascan, care au infatisat realitatea romaneasca. Chiar daca in mare parte au starnit amuzamentul celor din sala, nu puteai sa nu privesti anumite caricaturi si cu o urma de tristete.

Recitalul lui Daniel a fost cat se poate de savuros. Demult nu am mai ras cu lacrimi la piese pe care le stiam deja, dar care starneau reactii atat de puternice in sala. In ciuda emotiilor de pe scena, Daniel Iancu a reusit sa comunice cu publicul pe intreg parcursul recitalului, fie ca a fost vorba de dezastre naturale de tipul Mi-a batut dealul la poarta si Vine valu’ imi ia calu , fie de piese “serioase”, Patria sau Mii de smaralde.

Cum pana de current intre timp se rezolvase, pentru a putea face trecerea de la generator la alimentarea propriu-zisa, a fost improvizat pe loc un moment special pentru a tine publicul in priza. La lasarea intunericului in sala, scena a fost ocupata din nou de Marius Matache, care in loc sa cante piese adecvate unui festival de folk, a intretinut atmosfera cu mici fragmente din Ai se eu te pego sau Vara nu dorm. Cum lumina se lasa asteptata, a invitat publicul sa cante alaturi de el Broasca testoasa  si  Pseudofabula. A fost impresionant cum toata sala a ignorant problemele tehnice si a cantat alaturi de el ca si cum ar fi fost un moment inclus intentionat in programul festivalului.

Odata problemele remediate, a venit randul lui Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici si Teo Boar sa-si sustina recitalul. Mircea Baniciu ramane acelasi pe care il cunoasteti de ani buni. Piesele sale continua sa aiba acelasi succes si acelasi efect asupra publicului ca atunci cand abia au aparut in repertoriul sau. Publicul l-a aplaudat si acompaniat ca de fiecare data.

Despre ce a urmat in acea seara, prefer sa includ intr-un articol separat, caci recitalul lui Nicu Alifantis este un spectacol in sine care nu poate fi sintetizat intr-un singur paragraf. Asadar vom reveni cu un articol despre show-ul numit SimphoNicu.

Credit Foto: Augustin Radu Credit video: Razvan Baciu

Organizatori: CJ Alba si Cultur’Art

Parteneri în organizare: Casa de Cultura a Sindicatelor Alba IuliaCasa de Cultura a Studentilor Alba IuliaAsociatia RYMAMuzeul National al Unirii Alba IuliaArt Café Downtown

Post Author: Raluca

3 thoughts on “Prima zi a festivalului Ziua de Maine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.