Concurenți și concursuri

În festivalurile de folk, există, de cele mai multe ori și o parte de concurs. Aceste concursuri nu au regulamente similare, fiecare organizator având propriul regulament, cu clauzele pe care le consideră necesare. Există însă niște linii generale comune și voi încerca, plecând de la ele, să analizăm un pic situația existentă la ora actuală.

Ce scop au aceste concursuri?

Scopul principal al acestor concursuri este, din punctul meu de vedere, acela de a oferi tinerilor folkiști oportunitatea să descopere scena, să descopere și să își formeze stilul care li se potrivește, să câștige experiența necesară pentru a reuși, în timp, să poată susține spectacole individuale. De asemenea, să îi stimuleze să își compună propriile piese, de aceea nu sunt de acord cu concursurile care permit concurenților să cânte piese ale altor artiști, mai mult sau mai puțin consacrați. De asemenea, nu sunt de acord cu oamenii care participă mai mulți ani la rând cu aceeași piesă în concurs. Păi n-am mai premiat-o și acum un an, ce facem, premiem aceeași piesă?

Câți ani e ok să participi la concursuri?

Greu de spus. Dacă pornim de la scopul acestor concursuri, aș zice până înțelegi care e drumul tău în muzică. Ca durată de timp, aș zice că undeva între doi și trei ani este ideal. E suficient pentru a putea vedea care e nivelul tău în comparație cu colegii de generație, poți vedea ce gustă publicul, poți stabili legături în țară ca premize ale dezvoltării ulterioare a carierei și poți participa de două ori la toate festivalurile de profil din țară.

Care este situația actuală în festivaluri

Din punctul meu de vedere, tristă spre foarte tristă. În concursuri vin oameni cu albume scoase (din ipostaza de autor sau de instrumentist), cu mari premii în festivaluri, cu sute de concerte la activ, cu școli de muzică în spate. Din perspectiva omului din juriu (voi fi în juriu atât la Brăila, cât și la Alba Iulia în această toamnă), mi se pare o luptă inegală să compari copii de 16 ani, aflați la primele lor apariții în public cu oameni mai mult decât consacrați. Dacă ai album scos și continui să participi în concurs, atunci l-ai scos degeaba, îl poți considera inutil, deși scopul unui album trebuie să fie un pas mare spre consacrare.

De asemenea, sunt oameni care participă în concursuri de mai bine de cinci ani, care, prin artificii legale, dar imorale, “fentează” regulamentele. Iar situația există nu doar acum, ci exista și acum aproape 6 ani când am început proiectul acesta. O altă ciudățenie întâlnită este cea a oamenilor prezenți într-un festival atât în concurs (ca simplu concurent), cât și în recital (ca muzician de acompaniament pentru un alt artist). Din nou, nu e nimic ilegal, dar mi se pare mai mult decât imoral, mi se pare că cel care face asta se descalifică. Dacă în ciuda rezultatelor deja obținute, încă mai participi în concurs, fie o faci pentru bani, fie nu vei depăși niciodată stadiul de concurent.

Ce am învățat în cei aproape 10 ani de carieră muzicală este că showbiz-ul nu așteaptă pe nimeni cu brațele deschise. Nu e ușor să îți clădești o carieră muzicală, iar să trăiești din muzică e aproape imposibil, mai ales la început de carieră, indiferent cât talent ai. Pe de altă parte, aveți în jur atâtea exemple de artiști și artiste apăruți peste noapte și care au dispărut la fel de repede cum au apărut. Încercați să vă construiți o carieră durabilă, chiar dacă uneori veți veni cu bani de acasă. Nu gândiți doar punctual, ci mai în ansamblu. Asigurați-vă că atunci când câștigați bani din muzică, măcar o mică parte din ei se întorc la muzică (o piesă trasă în studio, un set de corzi de calitate, o chitară mai bună etc.). Și, foarte important, nu gândiți mărunt și nu vă mulțumiți cu puțin. Nu rămâneți doar în orașul de baștină, încercați să umblați prin țară, e necesar ca tot mai mulți oameni să audă de voi. Faceți spectacole, nu concerte, faceți produse de care să fiți mândri, nu doar mulțumiți. Nu dați tunuri, faceți-vă relații de lungă durată care în viitor să vă aducă un câștig mai mare decât câștigul imediat. Inovați în permanență, muzical și nu numai, blazarea e cel mai periculos inamic al unui artist.

Post Author: Marius Matache

9 thoughts on “Concurenți și concursuri

    Bianca

    (14 October 2013 - 09:43)

    Am 29 de ani si doar de anul acesta am inceput un curs de chitara. Desi am cantat vocal de la 11 ani (ma rog, corul scolii) si am fost foarte apreciata, nu am avut curajul sa ma apuc de chitara. Acum mi-am luat inima in dinti. Si da, imi place. Crezi ca e prea tarziu ca sa particip la concursuri???
    Multumesc.

    Marius Matache

    (14 October 2013 - 10:36)

    @Bianca in cazul tau, ca nivel de chitara, poate fi chiar un pic cam devreme (depinde foarte mult cat studiezi pe zi) daca ma gandesc la nivelul celor care participa. Uita-te pe youtube sa vezi concurentii de la Ploiesti, Dorohoi (festivaluri din acest an) sau Alba Iulia si Braila din 2012, ca sa iti faci o impresie asupra nivelului.

    cristi

    (14 October 2013 - 13:43)

    foarte bine punctat in articol 🙂

    donovan

    (14 October 2013 - 19:15)

    articolul tau este despre mizeria facuta de mangu-onisor-krivach-zapartan la ploiesti ? du hast…du hast … 🙂
    mangule, poate citesti si tu aici….ofticosuleeeeeeee
    rusinica!

    Marius Matache

    (14 October 2013 - 21:45)

    @donovan nu stiu de ce mizerie vorbesti, articolul se refera la cateva probleme care se repeta de ani de zile si in mai toate festivalurile. Si care mi-as dori sa nu se intample. Atentie la limbaj insa….

    Cristi Corcioveanu

    (14 October 2013 - 22:30)

    Inca o data,un articol bine scris.Din experienta pe care o am, iti spun ca problema asta e chiar mai veche de zece-cincisprezece ani.Mai in gluma,mai in serios,prin 2000 sau 2001,cineva cunoscut ca impatimit al folkului si om de radio a venit cu nastrusnica idee sa infiintam “asociatia concurentilor profesionisti”!Si asta pe vremea cand premiile din festivalurile de folk nu erau nici pe sfertul celor de azi! Asa ca,totusi,ramane o problema de bun simt elementar al unora.Eu,unul, m-am saturat de cata mizerie exista in asa-zisa “breasla a folkistilor” (de fapt,o mana de oameni)unde,care mai de care se crede mai cantaret decat ceilalti.Personal,nu ma consider decat un profesor de fizica pasionat de muzica poeziei si de poezia muzicii.Ganduri bune tuturor!

    jason

    (16 October 2013 - 13:22)

    Bun articol si pertinent in acelasi timp. Cat despre Festivalul de la Ploiesti de acum cateva zile….Am fost in sala si mie mi-a placut cum a cantat trupa .ROM. Si din cate mi-am dat seama, dupa rumoarea din public si aplauzele puternice, o mare parte din public a savurat momentul oferit. Ca ultima piesa nu a fost folk clasic si ca au imbinat elemente din alte genuri/curente muzicale- e adevarat, dar nu as putea numi “mizerie” piesa respectiva. Daca nu gresesc ultima piesa a fost strict o dedicatie pentru organizatori, cu precadere pentru d-na Luminita Avram si am inteles ca i-a placut momentul. Au fost intr-adevar non-conformisti si creativi, dar daca cei care se urca pe scena sa ne incante nu sunt asa cine sa fie??

    Marius Matache

    (16 October 2013 - 16:57)

    @jason nu stiu la ce “mizerie” se refera dl Donovan. Apreciez faptul ca si tu si el aveti curajul sa va manifestati opiniile sub un mare pseudonim.

    […] cânta decât în festivaluri. Citiți, vă rog, și – Polarizare locală în festivaluri, Concurenți și concursuri, Festivaluri în 2014 – sunt multe sfaturi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.