Ziua de Maine IV – povesti si concluzii

Cea de-a 10-a editie a Festivalului Ziua de Maine de la Alba Iulia a luat sfarsit dupa un weekend de 4 zile ce ne-a tinut in priza non stop de abia am mai putut sa respiram si sa apucam sa impartasim toate povestile dar care ne-a bucurat ca de fiecare data.

Ultima Cafenea cu folk a fost mai linistita ca in restul zilelor, ne mai fiind atat de multi participanti ci doar Cosmin Vaman, Alexandra Andrei si o mica parte din SPAM. Au povestit un pic despre album (cred ca s-au saturat sa ii tot intrebam cand e gata albumul) despre vise si dorinte pentru viitor.

Seara s-a continuat cu anuntarea castigatorilor acestei editii de festival, castigatori pe care i-am anuntat in timp real dar pe care ii mai puteti regasi aici. Dupa parerea noastra, anul acesta nu am mai avut parte de o “revelatie” ca in alti ani, dar poate nu putem cere folkului sa scoata an de an cate un artist care sa ramana puternic in amintirea publicului asa cum s-a intamplat cu Alexandra Andrei, Mihai Boicu sai Cosmin Vaman. A fost un concurs in care s-a venit cu piese deja trecute prin concursuri de ceva ani sau pur si simplu unii au fost un pic depasiti de amploarea festivalului.

Primul recital al serii a fost al lui Mihai Boicu, castigatorul editiei de anul trecut care parca a mai crescut un pic, a inceput sa adauge si mai mult suflet in ceea ce canta nu doar o voce impresionanta. Sper sa auzim totusi mai des de Mihai caci e clar ca are si mult lipici la public, acesta aplaudand minute in sir pentru a reveni pe scena.mihai boicu

De la piese de dragoste am trecut la un altfel de folk, Tapinarii. Nu e primul an in care ne intalnim cu ei la Alba si se pare ca nici publicul nu i-a uitat. A fost un recital ce a starnit rasete, zambete, aplauze sau chiar reactii contrariate.

An de an, Alba Iulia, prin consiliul judetean, s-a obisnuit sa ne aiba pe noi, ForeverFolk pe capul lor la tot felul de evenimente pe care le desfasoara in fiecare an. Mai mult decat din perspectiva presei, Make (Marius Matache) le-a fost alaturi mereu fie in juriu, fie in partea de comunicare pentru festival, in recital sau cu orice ii mai putea fi alaturi lui Dan Popescu. Anul acesta nu a putut fi prezent insa pe langa articolele scrise de la distanta a tinut sa si transmita cateva ganduri bune de la Lisabona printr-un scurt filmulet prezentat de Tapinarii. Asta ca sa putem zice, niciun an fara Make.

A urmat un alt proiect muzical interesant, pe care l-am ratat ce-i drept in Bucuresti: “Interioare”, un proiect lasat de Alexandru Andries acum 30 ani care a devenit poate cel mai cunoscut album al sau. Alaturi de Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera si Sorin Romanescu  s-a creat rapid o atmosfera calda si linistita. eram ce-i drept mai mult atrasa de micul spectacol pe care il facea Berti Barbera cu andriesnumeroasele “jucarii” care armonizau perfect tot concertul.

Seara s-a incheiat cu un recital Mircea Baniciu ce a venit insotit ca de obicei cu Vladi Cnejevici si Teo Boar. Au fost piesele pe care toata lumea le cunoaste de atatia ani, si drept urmarea publicul i-a fost alaturi mereu.

Concluzii… S-a mucit enorm si pentru aceasta editie, s-a incercat si s-a reusit sa se aduca ceva nou pentru Alba Iulia. Festivalul Ziua de Maine ramane in sufletele noastre si nu numai ca cel mai bun festival de folk din tara. Nu orice festival reuseste sa ofere o productie proprie, sa aduca inapoi pe scena artisti pe care ii stiam plecati de 35 ani sau sa ofere publicului proiecte ce se mai vad doar la Bucuresti. Felicitari dragilor si abia asteptam anul viitor.

Sursa Foto: Ziua de Maine

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.