Drumul şi gropile

Drumul lansare IasiDrumul şi gropile nu este un articol despre asfaltări, aşa cum ar putea părea, nu de alta, dar nu suntem de profil. Drumul este un album pe care eu, dar şi alte 47 de milioane de iubitori de muzică, îl aștept mai ceva ca pe Moș Crăciun sau Black Friday. Este albumul de debut Cosmin Vaman și Alexandra Andrei și iată-l, în sfârșit, pe piața muzicală românească. Chiar dacă la el au contribuit, pe lângă cei doi artiști, mai mulți muzicieni (îl includ aici și pe Victor Panfilov, omul care găsește soluții la orice când vine vorba de muzică și studio), albumul poartă o puternică amprentă a lui Cosmin din punct de vedere compozițional. El semnează textele tuturor pieselor, dar și muzica (cu excepția piesei Alerg, unde muzica e scrisă de Alexandra). Iar acest lucru ajută foarte mult la omogenitatea albumului.

Vorbind despre albumul Drumul, am găsit o declarație a principalilor vinovați care mi s-a părut extrem de relevantă și bună de folosit ca o scurtă caracterizare a materialului.

Un material sincer, pe care să îl poți asculta cu plăcere și care să te lase cu o stare de bine și cu zâmbetul pe buze. Cosmin Vaman și Alexandra Andrei

Ca unul care a ascultat deja albumul (știu, mă laud cu asta de fiecare dată când am ocazia să o fac!), pot spune că obiectivul propus și enunțat mai sus a fost atins. Aș adăuga că subsemnatul crede foarte mult în acest album, e un album cu foarte multe lucruri bune în el – piese de calitate, versuri cu tâlc, cu mesaj, orchestrații foarte bune și calitate ridicată a sunetului (e normal, Victor nu face lucruri de mântuială). Nu mă interesează absolut deloc comentarii de genul “ce, ăsta e folk?”, astfel de atitudini față de influențe ce apar tot mai des în muzica acustică (pop, jazz, rock, etno etc.) mi se par dăunătoare pentru progresul acestui gen. Pentru mine orice influență, orice instrument, orice adaos bine implementat înseamnă progres.

Ca orice disc al unui prieten, sunt extrem de subiectiv, evident. Dar, ca întotdeauna, mă întreb ce aș fi făcut altfel în locul lor. Poate aș fi mers un pic mai spre pop cu sound-ul albumului, pentru că piesele o permit, iar un astfel de sound ar fi ajutat la intrarea pe noi piețe de fani ai muzicii. Pe de altă parte, cred că e mai bună versiunea actuală, pentru că, alături de trupa SPAM (Alex Cismaru – chitară solo, Ciprian Diaconu – percuții, tobe, Teddy Olaru – bas, Andreea Andrei – voce), ei vor putea oferi, pe scenă, o variantă a pieselor mult mai apropiată de cea de pe disc.

Și pentru că un album ajunge la public cel mai ușor prin intermediul unor spectacole de lansare, avem și primele date ale unor astfel de evenimente. Lansarea oficială va avea loc duminică, 7 iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, începând cu ora 20:00. Biletele costă 25 de lei și vor putea fi cumpărate începând de miercuri, 20 mai 2015, de la Agenția de bilete a Casei de Cultură a Studenților Iași. Lansarea în București va avea loc o săptămână mai târziu, pe 14 iunie, începând cu ora 20, în Spice Club (Calea Victoriei nr. 21-23, lângă Poliția Capitalei).

Voi încheia cu un mesaj personal pentru principalii vinovați ai acestui album. Drumul pe care porniți este unul tare denivelat, ce vreți, e criză, dar Drumul vă va ajuta să mergeți mai departe în a vă îndeplini visul muzical. Noi, echipa ForeverFolk, vă ținem pumnii!

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Drumul şi gropile

    […] Si nu e vorba de vreo noua autostrada care sa lege colturi de tara, ci mai degraba de o calatorie ce a pornit frumos dinspre Iasi, a trecut prin niste luni bune de inregistrari si lucru minutios, a legat prietenii si a ajuns la Bucuresti sub forma lansarii albumului Drumul, semnat de Cosmin Vaman si Alexandra Andrei. Recunosc ca am asteptat lansarea in Bucuresti ca un copil, nu de alta – dar aveam albumul in masina de cateva saptamani, imi insotise cateva drumuri (deloc intamplator si unul din Iasi in Bucuresti), piesele se legau frumos acolo, si eram curioasa cum se va transmite energia de pe scena spre public. Plus ca vorbim despre oameni care dincolo de a fi artisti ne sunt prieteni, si ne doream sa fim langa ei la Km 0. Despre album a scris si colegul Make. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.