Bela Fleck și Abigail Washburn la București

UPDATE trist: Din păcate, concertul de la București a fost anulat.

Bela Fleck și Abigail Washburn au fost deja prezenți la rubrica noastră Clipul zilei și introduși cititorilor ForeverFolk (ascultă aici Shotgun blues). Azi m-am gândit să detaliez un pic despre concertul pe care ei îl vor susține la București în toamna acestui an, pe 5 noiembrie, la Sala Radio.

Nu se întâmplă prea des să vedem la București instrumentiști de talia lui Bela Fleck în materie de banjo. Și deși gândul v-ar putea duce imediat la country, ar fi nedrept să îl reducem pe americanul câștigător a 13 premii Grammy la doar atât. Analizând lista premiilor Grammy câștigate (sursa), se poate observa că, de cele mai multe ori, premiul pentru instrumentist este dublat de premiul pentru compoziție. De asemenea, trebuie spus că Bela Fleck este un compozitor foarte prolific, eu am reușit să număr peste 30 de albume de studio și live (solo, ca Bela Fleck&The Fleckstones, ca parte din grupul New Grass Revival sau alături de soția sa, Abigail Washburn), la care se adaugă numeroasele colaborări, compilații și discuri single. Apropo de colaborări, lista este extrem de lungă și include artiști extrem de diferiți, așa că mă voi limita la o serie de preferințe personale cum ar fi Dave Matthews Band, Rory Gallagher (Oasis) sau Chick Corea. Pentru a demonstra ce poate face un banjo, Bela Fleck a scris și un concert pentru banjo și orchestră, intitulat The impostor, o propagandă pentru acest instrument, aparent nișat. Înainte de a continua, vă invit să dați play piesei And am I born to die.

Instrumentiștii nu foloseau întregul grif al banjoului, așa cum ar face un chitarist de jazz sau un violonist, iar aceasta a fost o provocare pentru mine. Am demonstrat că pe banjo se poate cânta de la Bach până la piese Charlie Parker. Bela Fleck, într-un interviu pentru PBS Newshour.

Spectatorii ce vor participa la concertul de la Sala Radio din București vor avea parte un dialog între două banjouri. Bela Fleck se află de aproape un an într-un turneu alături de Abigail Washburn, nimeni alta decât…soția sa. Și ea banjo-istă, dar mult mai apropiată de country-ul clasic și genuri derivate ca folk american și blue grass. Dacă ani de zile carierele lor au fost total separate, apariția lui Juno în familie (copilul lor în vârstă de 2 ani și jumătate) i-a făcut să se gândească la un proiect care să le permită să petreacă mai mult timp împreună, dar să și poată concerta.

Amândoi au experimentat conceptul de world music. Bela a colaborat cu muzicieni africani precum Oumou Sangare și Toumani Diabate, în timp ce Abigail, în călătoriile sale în China, s-a alăturat proiectului Afterquake, creat de David Liang și a predat, timp de 6 săptămâni, folk american la Universitatea din Sichuan. Proiectul său, Abigail Washburn The Sparrow Quartet (din care făcea parte și Bela Fleck), a concertat în 2006, la cererea guvernului american, în mai multe orașe din Tibet, fiind prima trupă americană ce a făcut asta. De asemenea, au concertat la JO de la Beijing din 2008 (sursa).

Bela Fleck – premii Grammy câștigate

 • Best Country Instrumental Performance (1995)
 • Best Pop Instrumental Performance (1996)
 • Best Instrumental Composition (1998)
 • Best Contemporary Jazz Album (2000)
 • Best Country Instrumental Performance (2000)
 • Best Instrumental Arrangement (2001)
 • Best Classical Crossover Album (2001)
 • Best Contemporary Jazz Album (2006)
 • Best Pop Instrumental Album (2009)
 • Best Pop Instrumental Performance (2010)
 • Best Contemporary World Music Album (2010)
 • Best Contemporary World Music Album (2011)
 • Best Instrumental Composition (2012).

Concertul de la București face parte din turneul de promovare a albumului ce le poartă nume: Bela Fleck & Abigail Washburn, apărut în octombrie 2014. Toate informațiile despre concert le găsiți pe site-ul TwinArts. Înainte de a ne despărți, vă invit să ascultați și piesa Railroad.

 

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Bela Fleck și Abigail Washburn la București

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.