Brad Mehldau la București

Din când în când, am chef să migrez din zona folkului către alte chestii drăguțe ce se întâmplă pe la noi, în partea nealterată a ce numim pompos showbiz. De această dată către jazz și un muzician american (cu ceva origini germane după nume, aș zice eu) și anume Brad Mehldau. Faptul că pianul a fost mereu în casa părinților săi s-a văzut în evoluția ulterioară a artistului. La 14 ani îi descoperea pe John Coltrane și Oscar Peterson și cânta în trupa de jazz a liceului, pentru ca la nici 20 de ani să aibă primele turnee alături de saxofonistul Christopher Hollyday și trupa acestuia.

De la apariția primului său album, în 1993 (New York-Barcelona Crossing, Vol. 1), a dezvoltat o carieră impresionantă, cu 30 de albume de autor sau interpret principal, 5 nominalizări la premiile Grammy, dar și un lung sir de colaborări ca și instrumentist și prezența pe 10 coloane sonore ale unor filme (unul dintre ele, Space Cowboy, cu Clint Eastwood, Tommy Lee Jones si Donlad Sutherland). Printre artiștii cu care a colaborat se numără Avishai Cohen, Willie Nelson, John Patitucci, Eli Degibri sau Joshua Redman. Și dacă am vorbit de nominalizări la Grammy, prima a fost pentru piesa Blame it on my youth, în 1998, un standard de jazz compus în 1934 de Oscar Levant și Edward Heyman.

Brad MehldauÎși formează primul trio în 1994, care îl include și pe basistul Larry Grenadier, cu care colaborează și în ziua de azi. Cel de-al doilea muzician ce îl însoțește pe Brad Mehldau în România, Jeff Ballard, i se alătură în 2004.

Este un artist de jazz care abordează piese de facturi total diferite, astfel încât nu trebuie să vă mire dacă veți descoperi versiuni personale ale unor piese Massive Attack, Radiohead, Beatles, Black Sabbath şi până la samba sau piese clasice, Mehldau fiind fascinat de curentul romantic german, în special Brahms, Schubert sau Schumann.

A doua piesă pe care v-o propun, în încheiere, este o alegere subiectivă și foarte personală, dar normală dată fiind pasiunea mea pentru Pink Floyd: Brad Mehldau și Hey, you! Concertul de la București are loc pe 26 noiembrie, la Sala Radio din București, în cadrul serilor Jazz Night Out. Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.