Poveștile Alchimiei

Așa cum am promis, demarăm azi o mini-serie intitulată Poveștile Alchimiei, în care Marius Matache va relata povestea fiecărei piese de pe albumul Alchimie, ce urmează să apară în perioada următoare. Primul episod prezintă poveștile pieselor cu origini “meteorologice”: Ploaia, Azi plouă, Ninge.

Ploaia

Povestea piesei Ploaia e una foarte veche, din vremurile în care abia puneam mâna pe chitară. Descoperisem prin 1995 – 1996 piesa lui Liviu Nechita, intitulată, evident, Ploaia, scrisă în perioada Prefix 032. Îmi plăcea la nebunie și așa s-a născut dorința de a scrie și eu o piesă despre ploaie. A fost o încercare chiar prin acea perioadă, dar n-a fost ceva durabil, care să îmi rămână în suflet și repertoriu (cum e cazul piese Zmeul, care e prima piesă scrisă vreodată, sau a piesei La piață).

Întotdeauna am spus că lucrurile se întâmplă la momentul oportun, atunci când trebuie, nu când am vrea noi. Pe Liviu l-am cunoscut personal prin 2009, el locuia deja de 13 ani în Italia și asa s-a născut o prietenie între noi. El a participat în 2010 la aniversarea a 2 ani de ForeverFolk, apoi în 2013 am participat la câteva spectacole de promovare ale primului său album, Dor de-acasă, inclusiv la cel de la Milano, iar el a venit la spectacolul Alchimia toamnei de la Teatrul Excelsior din luna octombrie. La fel în 2014, când el și-a lansat cel de-al doilea album, Să mor frumos, să bată vântul.

Spre sfârșitul lui 2012, Liviu trecea printr-o perioadă mai dificilă și, ca printr-un făcut, într-o zi ploioasă, având alături una din cărțile de poezie ale lui Sorin, am compus, pe nerăsuflate, piesa cu ploaie la care visam de atât timp. Visul meu se împlinise.

Dacă îți plac poveștile pieselor, alătură-te campaniei de crowdfunding dedicate acestui proiect. Dă click pe bannerul de mai jos!

banner articole bun

Azi ploua

A doua piesă cu ploaie. întreb dacă se va întâmpla ca și cu piesele de iarnă, ani de zile nu am avut nici una, apoi am strâns de un album doar cu zăpezi și colinde. E clar că aș putea să fac un album de anotimpuri, cu ploi, cu zăpezi, cu primăvara și toamna.

E piesa care i-a zgândărit pe toți muzicienii alături de care am cântat-o, pare că e standard, asemeni lui Hit the road, Jack!, dar apoi ia altă întorsătură. Tocmai de aceea, am ales-o ca al 2-lea single de pe album, prezentând-o în premieră în emisiunea Luna pătrată a Alinei Manole de la SmartFM. Apoi, a ajuns chiar și la EuropaFM, deci trebuie să fie ceva de piesa asta. 

Ninge

Pe 3 ianuarie 2010 m-am trezit din sărbătorile tradiționale și aruncându-mi ochii pe geam am rămas mut: ningea cu fulgi mari, totul era alb, abia vedeam blocul de vizavi (până la care sunt maxim 30 m). Și brusc m-a lovit inspirația, scriind prima strofă și linia armonică a acesteia. Apoi, am scris și refrenul, unul total atipici ținând cont de construcția de până atunci a piesei. Ulterior, l-am sunat pe Sorin și am făcut un brainstorming pentru a completa textul piesei (aceasta fiind singura piesă de pe album la care am contribuit și eu la text).

Vă așteptăm săptămâna viitoare pentru un nou episod din Poveștile Alchimiei!

Post Author: Raluca

4 thoughts on “Poveștile Alchimiei

  Alex Ciocan

  (20 March 2016 - 12:33)

  Albumul “Alchimie” mi se pare interesant. Marius Matache face o treaba buna!

  […] o amprentă retro-rock. Cum Marius se gândeşte mereu la toate, s-a gândit să ofere la schimb Poveştile Alchimiei, transpuse şi în scris, exact aşa cum le vede şi le transmite prin muzica […]

  […] o amprentă retro-rock. Cum Marius se gândeşte mereu la toate, s-a gândit să ofere la schimb Poveştile Alchimiei, transpuse şi în scris, exact aşa cum le vede şi le transmite prin muzica […]

  […] şi ceea ce artistul oferă ascultătorilor lui. Artistul nostru s-a gândit să ofere la schimb Poveştile Alchimiei, transpuse în scris, exact aşa cum le vede şi le transmite prin muzica […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.