Laureați Chira Chiralina 2017

maria filotti chira chiralina

Încă o ediție a Festivalului Național Chira Chiralina și-a desemnat laureații în weekend. Îi aveți mai jos, enumerați, dar până acolo, aș vrea să spun câteva lucruri despre ce s-a întâmplat la Brăila în superba sală a Teatrului Maria Filotti.

În primul rând, am avut 14 concurenți, lucru remarcabil în penuria de concurenți de prin festivaluri (întrebați la Alba câți au avut). Apoi, au fost concurenți tineri, nu cred să fi avut vreunul 30 de ani, asta apropo de cei care primesc în concurs oameni de 45 – 55 de ani – cu tot respectul, dacă la vârsta respectivă aveți nevoie de validări în festivaluri pentru oameni la început de drum, aveți o mare problemă, aceea că nu veți face niciodată mai mult de atât. Sau veniți în festivaluri pentru bani, iar asta e reprobabil, indiferent de vârstă.

În fiecare an, există nemulțumiți privind premiile, iar cu unii aș putea să fiu, din punct de vedere personal, cu ei. Și mie mi se întâmplă să văd altfel ordinea concurenților decât ce iese ca medie a tuturor celor cinci jurați. Dar suntem cinci oameni în juriu, fiecare cu doza lui de subiectivitate, fiecare cu chestiile care îl atrag sau pe care le consideră mai importante decât altele. Asumați-vă, atunci când veniți la un festival de folk, că variantele de fusion să nu fie gustate de toată lumea. Apoi, eu nu judec în funcție de caracteristicile morale – că al meu e un copilaș, are doar 14 ani și a concurat cu oameni de 25, că al meu e neprofesionist și a concurat cu oameni de la conservator. Nu, eu, ca membru al juriului, judec după regulament, iar dacă acolo nu sunt prevăzute categorii de vârstă sau categorii în funcție de nivelul de pregătire muzicală, restul e tăcere.

Pe de altă parte, contează foarte mult cum pui problema atunci când ai obiecții. Dacă vii la mine și mă iei la rost, sunt șanse mari ca și dacă aș vrea să îți dau dreptate, să nu o mai fac. Ironia sorții, exact cine era în vârful piramidei nemuțumirilor în 2016, anul acesta a luat premiu. Nu ar trebui acum să îi scuip și eu (metaforic vorbind), așa cum au făcut ei anul trecut?

În 2018, Brăila dă dovadă de mai multă înțelepciune ca alții și se mută din noiembrie în aprilie. Nu de alta, dar în weekendul trecut au fost 3 festivaluri – pe bune? chiar nu suntem în stare să ne organizăm astfel încât să nu ne canibalizăm între noi? În plus, Brăila va fi mai frumoasă primăvara decât la sfârșit de toamnă.

Laureați Chira Chiralina 2017

  • Marele Premiu al Festivalului Național Chira Chiralina 2017: Radu Comănescu;
  • Premiul I: Paul Adrian Tihan;
  • Premiul II: Iulia Cristina Lupșa;
  • Premiul III: Alexandru Petru Vasile;
  • Premiul de compoziție: Iulia Cristina Lupșa – Cafeaua cu gust amar;
  • Premiul de virtuozitate instrumentală: Vlad Gabriel Lazăr, chitaristul trupei Dovada;
  • Premiul de popularitate: trupa Quantum.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.