Muzică de carantină (ep. 16)

Începem episodul 16 din seria Muzică de carantină cu o piesă pe versurile nemuritorului Nichita Stănescu. Cine reușește să îl “ordoneze” muzical pe Nichita merită din partea mea un premiu – metrică, rimă, nimic nu pare să susțină ideea de muzică. A făcut-o senzațional Nicu Alifantis, au mai încercat și alții, dar clar nu e ușor. O poveste faină are Ștefan Mardale despre acest text:

La începutul lui 2018, mă aflam în tabăra de iarnă a Școlii de Rock. Principala activitate era constituirea de trupe care urmau să compună o piesă pe care aveau s-o interpreteze la serbarea de închidere. De la cei mici la cei mai mari, încercarea nu e deloc ușoară. Cu muzica merge cum merge, dar cu textul e și mai greu. Am avut copii chiar de clasa a IV-a care râdeau de „versuri” ale unora dintre hiturile vremii lor. Am recomandat  unei trupe Lecția de Zbor a lui Nichita.  Nu știu ce am avut în minte pentru că media de vârstă a trupei era aproape de 10 ani. A doua zi, Miro, care îmi era elev, a fost delegat să îmi aducă la cunoștință că textul îi depășește.  M-am gândit să văd dacă nu cumva mă depășește și pe mine.

Iată piesa, în formula CRI GRI light, care mie unul îmi place foarte tare și vă invit să o “degustați” și voi.

În episodul 15 al seriei Muzică de carantină mă plângeam că nu avem nici o doamnă sau domnișoară. Azi însă vă propun o piesă de la Monica Mihaela Cojocaru, pe versuri de Eugenia Ponta Pete. Monica lucrează intens la albumul de debut, dar zice-se că de fapt are două albume în vizor. Eu sper să nu se grăbească, muniția trebuie dozată corespunzător, investițiile amortizate, pe cât posibil. Dar, așa cum arătam într-o postare, folkiștii rămân activi, compun, încearcă să ducă flacăra mai departe.

A treia propunere din episodul 16 de Muzică de carantină îl are ca autor pe Teddy Tudoroiu. Piesa Într-o cafea apare și pe albumul colectiv POE3 – note lângă note, în interpretarea tinerei artiste Nory. De această dată, textul Mihaelei Hură și Bogdan Țigău chiar în interpretarea compozitorului.

Ultima piesă din episodul 16 de Muzică de carantină îmi aparține, subsemnatul, Marius Matache. Plouă a fost primul single lansat (în toamna lui 2020) de pe albumul numărul 4, care încă nu are nume, dar care este aproape gata. Între timp, piesa pe versuri de Loredana Tudor-Tomescu a primit un videoclip, realizat de talentatul artist vizual Cătălin Jianu, personajul responsabil de paharele desenate de la Cappucino Story din București (un loc cu cafea bună și povești frumoase, recomandăm cu mare drag). Mai ales că urmează iunie, cea mai ploioasă lună a anului, am zis că se potrivește.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.