Laureații Premiilor ForeverFolk 2021

laureații Premiile ForeverFolk 2021

Gata, a trecut votarea, nu mai doare, avem deja laureații! Am scăpat – nebătut, neînjurat pe față – și anul acesta. Sigur că da, trebuia să câștige X la cel mai bun artist! Unde X = Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru și încă vreo 26 de nume. Sigur, albumul lui Florin Camen era mai bun, dar și piesa lui Walter Ghicolescu! Fără dubii, aveți dreptate! Îmi stă bine rabin, nu? Aveți dreptate! Realitate este că de la aceste nominalizări s-a pornit votul. Așa am simțit eu.

Artistul folk al anului 2021: Nicu Alifantis. Odată la 2-3 ani, când nimeni nu scoate capul, Nicu Alifantis câștigă detașat, făcând lucruri înaintea timpurilor și în ciuda timpurilor pe care le trăim. În 2021, un album total necomercial și deloc friendly pentru radiouri, dar un album de substanță, cu mare încărcătură emoțională – Leoneed is Love. Apoi, un magazin online foarte bine organizat și mobilat și administrat în regie proprie, ceea ce, dați-mi voie să vă spun, pentru breasla noastră e raritate, în condițiile în care 3/4 din artiști nu au site propriu sau, dacă au, e neactualizat de 10 ani.

Albumul folk al anului 2021: Marius Dașcău – Cele trei vieți. Știu, Marius Dașcău nu (mai) cântă/sună folk. Dar ce, folkul trebuie să continue să sune ca acum 40 de ani? Că dacă da, trebuie să mă tăiați și pe mine de pe listă. Și pe Cosmin Vaman, și pe Alina Manole, și pe Fără Zahăr, și pe… Cea mai disputată categorie, câștigată la 1 vot! Dacă puteam să măsluiesc datele, vă jur că o făceam și îi dădeam la egalitate, interesul site-ului e ca laureații să fie mai mulți. Dragă Dana, îmi pare rău că n-a fost să fie!

Cea mai bună piesă folk a anului 2021: Marius Dașcău – Dragă lună. Piesa a fost prezentată la noi când a apărut, dar o mai postez o dată, iar pe cârcotași îi invit să se uite în descrierea de pe YouTube, pentru a vedea cu cine a lucrat Marius la realizarea orchestrațiilor. Plus un clip foarte mișto, cu peste 20 de mii de vizualizări, mai mult decât toate celelalte piese nominalizate la un loc. Și să nu uit, niște postări sponsorizate ajută mai mult decât credeți atunci când chiar îți dorești victoria.

Premiul Liviu Nechita pentru cel mai bun tânăr artist: Diana Porca. Victorie clară, fără drept de apel, mai bine de jumătate din voturi. Diana, sper, ca în fiecare an, să vezi acest premiu ca pe o oportunitate, ca pe un boost de încredere și să treci la nivelul următor. Care e acesta? Independența ta artistică.

Evenimentul folk al anului 2021: Baricada Folk Brezoi 2021. În mod normal, evenimentul câștiga fără nominalizare, dar publicul de pe pagina noastră a vrut mai multe evenimente. Dar votul a fost covârșitor, ca și la categoria precedentă și aș spune pe deplin meritat. Faptul că folkul e luat în calcul în stagiunea estivală Brezoi și în 2022 e un mare compliment pentru noi, muzica folk.

Aproape 10.000 de accesări ale articolului, ceea ce e de vis, dar de mâine revenim la 1-200. Că vorbim de comunitate și solidaritate doar când avem un interes. Ca de obicei, eu rămân cel mai frustrat, nici nu concurez, nici nu iese mereu cine vreau eu. Dar na, preferințele mele se opresc la nominalizări, laureații sunt decizia publicului.

Premiile ForeverFolk 2021 sunt un proiect al ASOCIAȚIEI INFORMART, cu sprijinul Jameson.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.