Muzică de carantină (ep. 22)

Episodul 22 de Muzică de carantină de azi se dorește a fi o pledoarie pentru valoarea compozițională a muzicii folk. Despre care se spune adeseori că e simplă, că sunt trei acorduri etc. Păi dacă e așa, de ce sunt atâtea prelucrări ale unor piese folk realizate de oameni din afara folkului? Vă aștept părerile referitoare la variantele de mai jos, prin comparație cu piesele originale. Am ales 10 piese, în interpretări de la rock la muzică ușoară, jazz sau muzică corală. Aștept și alte propuneri în comentariile articolului, să rămână pentru posteritate.

Sufăr că Vali Sterian e atât de puțin cunoscut la ora actuală, când e atât de mare nevoie de vocea sa critică și de mesajele sale acide. De aceea, în articolul de față sunt prezente mai multe prelucrări ale unor piese ale sale. Prima propunere vine, cumva, din familie, dat fiind faptul că Oliver Sterian este toboșarul trupei Voltaj: Anotimpuri.

Cred că de la această piesă a lui Doru StănculescuȘambala, mi-a venit ideea articolului de față. Am ascultat varianta realizată de Adi Despot (Vița de Vie) împreună cu o serie de muzicieni tineri prezenți la Electric Castle la Radio Seven, în emisiunea Pâine și Kirk și mi s-a părut o recunoaștere a valorii componistice a lui Prezi și a folkului în general.

Cred că există sute de preluări ale piesei Galbenă gutuie, scrisă de Nica Zaharia, pe un text de Adrian Păunescu. Fuego, Irina Rimes și mulți-mulți alți artiști din afara folkului sau coruri au cântat-o. Eu am ales varianta lui Marcel Pavel.

Dacă l-am pomenit pe Fuego, vi-l propun cu Rău mă dor, ochii, mă dor, o piesă și ea extrem de preluată de foarte mulți artiști, folk sau nu. Autorul este Vali Moldovan, pe versuri de Ioan Voicu.

Paula Seling are un album întreg de prelucrări ale unor piese Nicu Alifantis, cea mai cunoscută fiind, evident, Ploaie în luna lui Marte. Albumul, intitulat De dragoste, este apărut în 1999, iar de pe el eu am ales Umbra, versuri Adrian Păunescu.

Amintire cu haiduci este în Top 3 cele mai cunoscute piese folk, dacă mă întrebați pe mine, după experiența a 4 ani de umblat prin școli și licee și vorbit cu copiii. Chiar dacă nici unul nu știe cine a fost Vali Sterian, autorul piesei, toți recunosc refrenul cel puțin. Noi vă prezentăm varianta trupei Raza, cu regretatul George Pătrănoiu (Taxi) la chitară.

Rămânem tot la Vali Sterian și piesa Nopți (Vino, Doamne!), de această dată în interpretarea foarte metal a celor de la RoadkillSoda.

Să trecem un pic și prin jazz, cu Virgil Ianțu și a sa prelucrare după Ce bine că ești a lui Nicu Alifantis. De altfel, cei doi au colaborat în câteva ocazii (dacă memoria nu îmi joacă feste, la Cântece de șemineu și Mozaic) și sunt legați de o bună prietenie.

Pe albumul Perfect al băieților de la byron sunt mai multe prelucrări ale unor piese folk, printre care Scrisoare de bun rămas a lui Mircea Baniciu, Ploaie în luna lui Marte a lui Nicu Alifantis sau, după cum puteți asculta mai jos, Exercițiu de la, ați ghicit, Vali Sterian.

Ultima piesă pe care v-o propun în acest episod special de Muzică de carantină vine de la grupul Doi și jumătate, compus de Costel Popa pe versuri de Elena Farago. Aranjamentul orchestral este unul special, al corului Tronos, care este corul de psalți al Patriarhiei Române. Piesa folk se intitulează Ostașii lumii colindă, aici apare ca Larg deschideți poarta.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Muzică de carantină (ep. 22)

    Bicu

    (1 May 2022 - 00:03)

    DIN 1978 muzica folk s-a corcit cu orchestratia si s-a denaturat pentru radio. In scena se canta simplu folk, pe disc sau radio cu orchestratie. Folkul nu se danseaza, dar acum de 42 ani se danseaza, adica PA! FOLK sau POLK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.