Confirmările artiștilor tineri

Confirmările artiștilor tineri din ultimii 15 ani sunt relativ puține, comparativ cu numărul tinerilor care au trecut prin festivaluri. Unii n-au ajuns la un album (și lista e uriașă – Paul Arva, Ionuț Mangu, Fox Studis alias Tatiana&Marius Ojog, Alexandra Sidor, Icarus, Mihai Boicu și, poate cel mai bun exemplu recent, Sebastian Ionel – sunt doar câteva exemple, mai sunt zeci ca ei). Alții au scos un album, dar nu au reușit să confirme mai departe, prin prezențe constante în festivaluri în recital (Marius Dașcău), au migrat spre alte genuri sau cariere legate de muzică (Mishu Călian, Ioana Pînzariu, Roxana Zăpârțan, Cristian Mihai) sau albumul a fost dorit mai mulți decât cei din jur.

Luminița Donisă a scos un album în 2021 parcă, dar, cu excepția câtorva concerte în zona Văii Jiului, n-am mai auzit de ea. David Gojkovic era un puști care era foarte bun pe instrument, a scos un album (nu știu dacă cu timbru sau nu), Walter Ghicolescu l-a luat cu el peste tot – mai știți ceva de el? Radu Comănescu părea foarte hotărât, muzician bun, dar a dispărut odată cu câștigarea majorității festivalurilor. Își mai aduce cineva aminte de Descântec din Iași? Că tot m-am întâlnit cu Roxana Amarandi, violonista lor (acum componentă a trupei E-An-Na) la conferința Mastering the Music Business (unde au fost foarte puțini folkiști, ca de obicei).

Din artiștii lansați în lumea festivalurilor, cele mai sustenabile cariere le-au avut, după părerea mea, Cosmin Vaman – singur, alături de Alexandra Andrei sau cu Trupa SPAM, și Silvan Stâncel, care recent a lansat albumul Dacă inimile toate… (pe versuri de Matei Vișniec). Remarc o bună coerență și încăpățânare și la Paul Tihan, cu album scos și el, plus câteva recitaluri în 2022 (Baricada Folk, Rocanotherworld, Remember Florian Pittiș).

Evident, sunt și artiști care și-au văzut de drumul lor fără circuitul festivalurilor, cu muncă multă, cu susținere din partea familiei sau a unor Mecena, au scos albume, au continuat să cânte. Depinde de fiecare cât e dispus să muncească, să sacrifice, să riște, să facă compromisuri. Drumurile sunt multe, mai grele sau mai ușoare, fiecare a ales ce a crezut de cuviință și sper să fie mulțumit de alegere.

Artiștii tineri pe val în 2022 sunt Daria Boghean, proaspăt lansatoare de album și ea – Călător între două lumi, și Dianna Porca. Vor rezista ele testului timpului, al constanței pe scena muzicii folk? Vor fi ele confirmările deceniului 3 din secolul XXI? Care sunt tinerii artiști apăruți din festivaluri în ultimii 15 ani care v-au rămas aproape de suflet? Cine credeți că e vinovat pentru nereușita multora dintre cei trecuți prin festivaluri (aici aș vrea să aud chiar părerile lor)?

Credit foto cover: Dan Oană

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.