Festivalul Cetăților Dacice 2013

Cetatile Dacice 2013Festivalul Cetăților Dacice din județul Alba a ajuns în 2013 la cea de a 7-a ediție, o tradiție remarcabilă pentru un eveniment ce nu are un monument de referință cum este cetatea Sighișoarei de exemplu pentru festivalul medieval din localitate. Și totuși, în fiecare an, reprezentanții cetăților dacice din județ se întâlnesc în fiecare an în cetatea câștigătoare a ediției precedente.

Nu vor lipsi nici în acest an întrecerile dintre cei mai curajoși, mai îndemânatici și mai puternici feciori din Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu, Săsciori și Cricău, gazda ediției 2013 și campioni în exercițiu. Așa-zisul decatlon dacic include probele Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii. Tot din tradițiile dacice veți putea urmări rugul lui Zamolxe sau dansuri cu Nimfele dace (ca in videoclipul de mai jos).

Nu trebuie să ratați nici demonstrațiile de lupte ale trupelor de reenactment: Grvppo Storico Romano, Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas&Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului.

Seara de sâmbătă include un concert al grupului HOLOGRAF (în deschidere Zadar, Bohemian Groove, Poarta a III-a), iar duminică seara puteți asista la un concert de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor: Alexandru Pal; Soliști: Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa) și formația de dansuri și soliști populari „Dor Cricăuan”.

Mai multe informații despre festival găsiți pe pagina oficială de facebook

zp8497586rq

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Festivalul Cetăților Dacice 2013

Comments are closed.