Radu Beligan la 90 de ani

A fost odata ca niciodata o duminica friguroasa de sfarsit de toamna, usor in ceata, usor umeda. As fi putut spune la fel de bine “inceput de iarna”, dar pentru ca nu a nins peste Bucuresti, sa fie toamna. Centrul orasului este dominat de o cohorta de gura-casca dornici sa vada “beculetele aprinse” in centru, asa ca ajunsul la Teatrul National din Bucuresti (TNB) a fost chiar o aventura. Numai ca scopul vizitei merita orice efort; ilustra institutie de cultura isi aniversa decanul de varsta, Maestrul, Artistul, legenda vie, martorul a jumatate din existenta sa – sub titlul: Beligan 90. Pe 14 decembrie 2008, Maestrul Radu Beligan va implini 90 de ani, din care 70 petrecuti pe scena teatrului romanesc.

In acest timp, a jucat de la tragedie si drama la comedie, de la Shakespeare si Dostoievski la Caragiale si Goldoni, a fost director de teatru, regizor, profesor, actor de film, lider de opinie. Superlativele ar fi prea firave incercand sa il descriem pe Maestrul Radu Beligan, iar enumerarea pieselor si realizarilor sale ar necesita un site separat (poate ne aude cineva). Ce poti sa spui despre un om care la 26 de ani avea propria companie de teatru. Ce poti sa spui de omul pentru care s-a schimbat statutul Institutului International de Teatru (IIT), tocmai pentru ca el sa poata beneficia de inca un mandat, in plus fata de cele doua avute legal conform regulamentului; iar la plecare a fost numit Presedinte onorific pe viata. Nu e totul. Este intemeietorul Teatrului de Comedie. A fost directorul Teatrului National timp de 20 de ani, cei mai grei ani ai teatrului, intre 1979 si 1990.

Asa cum spunea Ion Caramitru, directorul TNB si cel care l-a introdus pe sarbatorit in scena printr-o scurta alocutiune, nimic altceva decat respectul breslei fata de cel care ii este inca lider, “Radu Beligan este vesnicul debutant si istoria vie a teatrului romanesc”. Apoi a fost prezentat un scurt film de arhiva, cu imagini ale artei teatrale ale Maestrului. De altfel, imaginile vor fi prezente pe toata durata serii, nu tehnologie complicata, ci imagini vechi si foarte vechi, poze ale unor telegrame cu valoare istorica sau inregistrari audio remarcabile.

Apoi pe scena a urcat Regele, intr-un decor minim, un birou si un scaun de lemn masiv, un ceai si o poveste ce va fi spusa de-a lungul a mai bine de doua ore. Ca la un semn, toata lumea s-a ridicat in picioare, aplaudand. Un semn de respect, un semn de iubire, un semn de recunostinta al celor ce i-au fost alaturi.

Maestrul s-a asezat la birou, apoi cu un ton linistit, uniform, dominat de timbrul care l-a facut celebru, a inceput sa povesteasca. V-as povesti fiecare cuvant al sau, dar n-as avea farmecul sau. Sau macar frazele memorabile. Dar totul ar trebui notat undeva, daca nu pe hartie, macar in suflet.

“Arta actoriei se invata printr-o sublima, benefica si fericita osmoza. Artistul este suma intalnirilor sale, iar eu m-am intersectat de-a lungul existentei mele cu personalitati unice ale scenei romanesti.” Cata dreptate aveti, Maestre! Lucia Sturza Bulandra, Victor Ion Popa, George Calboreanu, Alexandru Giugaru, Ion Fintesteanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Gheorghe Storin, Ion Iancovescu, Sica Alexandrescu, George Vraca si sotia acestuia Elvira Godeanu. Si asta daca vorbim doar de actori, pentru ca Maestrul a lucrat si cu nume mari ale dramaturgiei, precum Eugene Ionesco, Camil Petrescu sau Mihail Sebastian. De la fiecare a invatat cate ceva: de la Storin, tragedia; de la Iancovescu, comedia; Giugaru i-a fost protector la varsta la care intra in lumea teatrului (si care il apela, atat de gratios si protector, “Costelivule!”); Victor Ion Popa, cel care i-a propus primul angajament.

Camil Petrescu spunea despre el ca “E un poet plin de subtilitate, un carturar cat trei academicieni“. Oare poate crede cineva ca Maestrul Radu Beligan nu a intrat la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica? Si doar geniul pedagogic al Luciei Sturza Bulandra l-a  tinut in lumea teatrului, pe care o va rasplati mai presus de orice asteptari.

Prietenilor sai dramaturgi le-a intors prietenia cu varf si indesat. Eugene Ionesco i-a marturisit ca Berenger jucat de Radu Beligan in “Rinocerii” la Teatrul de Comedie este superior celui jucat de uriasul actor si prietenul Maestrului Beligan, Laurence Olivier. Lui Camil Petrescu i-a promis ca daca vreodata va ajunge directorul Teatrului National, va pune in scena “Danton”, ceea ce se va intampla in 1974.

E greu sa gasesti cuvinte care sa descrie intr-un mod cat mai corect ce reprezinta Radu Beligan pentru teatrul romanesc, pentru cultura romaneasca in general. De aceea, ii voi da cuvantul lui Andrei Plesu, care spunea ca Radu Beligan reprezinta “constiinta cea buna a teatrului romanesc”.

Sfarsitul l-a facut tot Maestrul, ridicandu-se in picioare si citandu-l pe Philippe Noiret: “Daca viata tot este o calatorie scurta, macar sa o facem la clasa I”. Si a dezvaluit secretul unei vieti la superlativ “Iubiti ce vreti, dar iubiti! Nimic nu este mai dezastruos decat infirmitatea inimii! Si, fiindca am acest prilej, dati-mi voie sa va declar ca va iubesc si pe dumneavoastra, spectatorii, care m-ati facut ceea ce sunt si care sunteti adevaratii mei profesori”. Efectul il puteti banui: o sala intreaga s-a ridicat în picioare ca la comanda si a aplaudat minute in sir, coplesindu-l pe Maestru, emotionat pana aproape de lacrimi, care, cu o eleganta regala, si-a recuperat bastonul si a revenit pe scena, cu o mana pe inima, pentru a-si primi respectul si dragostea celor pentru care a jucat o viata intreaga.

Tot ce pot sa va spun eu, un biet cronicar cu functie de scrib, in incheiere este ca ma puteti invidia. Pentru ca am fost de fata la un recital actoricesc, la un “one man show”, am ramas pur si simplu mut in fata unui om si unui artist magnific, urias, genial. Pur si simplu am facut o vizita in Galaxia Teatrului calauzit de una din cele mai stralucitoare stele.

Post Author: Marius Matache

1 thought on “Radu Beligan la 90 de ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.