Folk You – Congresul anual al muzicii folk

Folk You 2008 a iesit din limitele cu care ne-am obisnuit la ultimele editii. Dezvoltarea evenimentului se simte, se vede, se aude. Promovarea a ramas relativ aceeasi, beneficiind de parteneriatul Jurnalului National.

Ca amploare, anul 2008 a adus mai multi tineri (finalistii emisiunii Gaz pe Folk, TVR2) si 2 experimente: Pavel Stratan si Mihai Margineanu. Si daca despre primii putem spune ca au deschis cu folk bun fiecare dintre serile Folk You, despre cei din urma am avut doar reactiile publicului, ca masura justa a prestatiei artistice. A canta cu negativ sau a canta arhi-cunoscutele piese “de pahar” au incantat mai putin decat recitalurile consacratilor.

Se cuvine sa amintim participantii, in ordine aleatoare: Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Mircea Florian, Florin Chilian, Maria Danaila, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Magdalena Puskas, Dinu Olarasu, Ovidiu Mihailescu, Daniel Iancu, Adrian Ivanitchi, Emeric Imre, Cristian Buica, Ecoul, Ducu Bertzi, Adrian Sarmasan, Tapinarii, Maria Gheorghiu, Narcisa Suciu, Adriana Ausch, Poesis, Mircea Rusu Band. O intreaga pleiada de nume care au tinut plaja in maraton zilnic de cel putin 9 ore. Remarcabil, din punctual meu de vedere, este si prezenta folkului feminin, cel mai pregnant din toate festivalurile de gen din Romania.

Publicul…ca de fiecare data, ireprosabil. Public cuminte, ascultator, profesionist oarecum, stand de seara pana dimineata pe nisip, aproape de marea calma si calda.

Una dintre reactiile publicului, despre care s-a scris si in Jurnalul National, merita subliniata: cand in cadrul unui bis artistul a intrebat “o piesa in romaneste sau una in engleza?”, toata suflarea Vamei Vechi a strigat “In Romaneste!” Respect!

Pentru Forever Folk,
Alina Manole

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.