O noua seara de folk in Iron City(20 august)

Din ciclul Folk, frate!, serile de miercuri din clubul Iron City din capitala continua. Om dupa om, chitara dupa chitara, suflet dupa suflet au urcat pe scena pentru a se face partasi la acea atmosfera a anilor ’70, veselie, fum de tigara, eventual putina bautura si …muzica buna.  Primul care a urcat pe scena a fost Dragos Boeru, un obisnuit al serilor de miercuri si a inceput cum nici ca se putea mai bine, cu o piesa a lui Mircea Baniciu, Intelegere, continuand cu acea Fata Verde cu parul padure pe care o stim cu totii.  Intensitatea pieselor a crescut treptat astfel ca Dragos Boeru a luat rand pe rand piese mai mult sau mai putin cunoscute cum ar fi:  Mielul, Rar, Scrisoare de bun ramas, Emotie de toamna, In umbra marelui URSS si nu in ultimul rand Miruna, unde Dragos Boeru impreuna cu Mysha si Comanel au facut un show de zile mari, exceptional. Inchipuiti-va o chitara acustica in duel cu una electrica si o voce mai mult decat electrizanta, o voce puternica, intensa care a uimit cu siguranta pe toti cei prezenti pentru prima oara la o astfel de seara dar care nu inceteaza sa-i uimeasca si pe cei care nu sunt la prima “escapada” de acest gen.  Cei trei se intelegeau din priviri, ca sa nu mai spun de chitare care parca erau legate intr-o stransa legatura una de cealalta.  S-au sincronizat si au cantat cu bucurie, iar asta a dat un plus de veselie si voie buna atmosferei de acolo.

Dupa piesa Miruna cantata in varianta proprie de catre Dragos, a urmat Miruna cea clasica si lenta, o alta incantare pentru urechile celor de fata.

Ei bine iubirea si-a facut si ea simtita prezenta prin Andrei, care a insistat sa cante Vama Veche – Vreau sa ma trezesc, mesajul piesei fiind indreptat catre iubita sa.  Dar el nu a cantat singur ci impreuna cu Dragos, Stefan si Mysha, care se pare ca au contribuit cu drag la surpriza acestuia. Nu au lipsit nici piese precum Working class hero, cantata de Stefan Tivodar, Comanel si Dragos. Si in spiritul coverurilor cantate in Iron City, Andrei ne-a dus la Breakfast at Tiffany’s si ne-a cantat piesa celor de la Greenday, Time of our life.

Dragos a revenit pe scena pentru a ne incanta cu una din piesele de suflet ale obisnuitilor serilor de miercuri, si anume Elegie, pentru ca mai apoi sa spuna despre Amintirea cu haiduci, despre Alte clipe traite, alt epilog sau despre Timisioara.

Urmatorul venit pe scena a fost una din gazdele nostre de miercuri, si anume Mysha. Intr-o dispozitie de zile mari, ce se dezvaluise anterior in prelucrarea de la Miruna, Mysha ne-a cantat Despartire si Bucovina (o alta piesa “clasica” in Iron) impreuna cu Johnnie, dar si piese de suflet impreuna cu o domnisoara cu o voce calda si care parca atinge inima, Nicoleta Palarie. Ploaia asta nebuna, Tigano sau Poate eu, poate tu au primit, in interpretarea celor doi, un alt suflu.

La capitolul surprize ale serii FolkFrate a fost domnul Tica Lumanare (membru al formatiei Karma) care a cantat o serie de piese cunoscute publicului, cum ar fi Pustoaica de Liceu, Vantu-i vant, Sunt matol, Poate, Altii mama nu mai face sau Cantec pentru tine.

Si, cu toate ca orele erau inaintate inspre dimineata, lumea inca statea si savura muzica si am avut astfel parte de revenirea unui “cuplu” deja celebru in Iron, dar caruia i s-a cam dus dorul in ultima luna: Mysha si Adrian Tanase (Tapinarii). Aseara, impreuna cu ei, a cantat si Comanel, ceea ce a facut ca totul sa sune chiar exceptional. Acestia ne-au trezit un pic din reveriile anterioare sau din amorteala cu piesele obisnuite Seductie, Mama sau Wish you were here, dar si cu piese noi (piese de fapt vechi, dar noi in formula de pe scena) cum ar fi Another brick in the wall sau Stairway to Heaven. Momentul culminat al prestatiei celor doi (Mysha si Tanase) a fost cel in care cei doi au cantat Miss you si Killing you, piese ale formatiei Semne (formatie ce ii are pe cei doi in componenta in calitate de vocal – Tanase si, respective, chitarist – Mysha), mai ales ca urmeaza sa concerteze in aceiasi locatie.

Seara a fost incheiata de Stefan Tivodar, care ne-a purtat prin momente musicale colorate ce au cuprins Don’t worry, be happy, What’s up si coveruri Urma cantate in duet cu Tanase.

Concluzia: o seara plina, dar extrem de frumoasa. O seara prelungita pana dimineata in acorduri de chitare si in ritmuri de folk (si, de ce sa nu fim sinceri, rock) si intr-o atmosfera speciala. O seara ce merita re-incercata.

Au ascutat si luat aminte,
Andreea si Oana

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.