Festivalul concurs national “Toamna Baladelor” 1-2 Noiembrie 2008

Putina lume din zona folkului stie ca sub patronajul Ministerului Educatiei si al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti are loc de 10 ani incoace un festival concurs de folk dedicat scolilor generale si liceelor.Editia de anul acesta s-a tinut ca de obicei la Palatul National al Copiilor din Bucuresti in 1-2 noiembrie 2008, din juriu facand parte nume sonore din lumea folk, Maria Gheorghiu, Eugen Cristea, Ovidiu Mihailescu, dar si Manuela Popescu si Florin Silviu Ursulescu de la Radio Romania. Anul acesta am avut parte de o editie de exceptie, atat datorita nivelului foarte ridicat al concurentilor dar si datorita cresterii vizibile a valorii artistice si a numarului de concurenti de valoare  si vom trece in revista pentru a va face o parere cele mai interesante numere din cele doua zile de festival.

Prima surpriza a vrenit de la Ana Maria Bretan, o fata de clasa a V-a din Bucuresti, care ne-a uimit cu compozitia proprie numita “Acuarele“, o melodie cu versuri extrem de frumoase, apoi Dragos Stama, elev de clasa a XII-a, si el cu creatia proprie “Catrene improvizate” a smuls ropote de aplauze. Un alt moment de varf al festivalului a fost evolutia lui Mihai Boicu de la Colegiul Ciprian Porumbescu din Suceava care cu melodia “Metafora” ce a uimit nu numai publicul dar si juriul printr-o prestatie de exceptie. Tot aici trebuie sa-l amintim si pe Mihai Cerbu din Bucuresti, care a reusit o interpretare extrem de matura a piesei “Miruna” de Mircea Vintila.

Dar au fost si momente incantatoare datorate elevilor mai mici si aici trebuie s-o amintim pe Nitu Andreea Livia care cu o mimica, o prezenta si un umor de zile mari a starnit hohote de ras in sala cantand melodia “Popa Nan”, dar si pe Cosmin Munteanu, care s-a dovedit a fi “omul orchestra” cantand o creatie proprie la tamburina, chitara si fluier intr-o maniera care a entuziasmat…si vorbim de elevi de clasa a V-a. O alta prezenta remarcabila a fost Paula Tarau de la Liceul de Arta “Ioan Sima ” din Zalau, care a avut evolutii de exceptie atat al interpretare, cat si la creatie, ea dovedindu-se a fi deja un artist care poate evolua pe orice scena.

Dar surpriza cea mai mare a venit de la Colegiul National Spiru Haret din Bucuresti prin duetul Andreea Paula Nedelcu si Dan Sandulescu (voce si chitara) care au interpretat o melodie din repertoriul cantaretei Eva Cassidy, care a amutit pe toata lumea, interpretarea a fost impecabila, iar vocea si emotia Andreei au reusit sa aduca in sala o liniste de mormant, urmata de urale de bucurie!

Am enumerat aici doar momentele de exceptie ale festivalului, copii care ar fi putut evolua pe orice scena de folk din Romania si sigur ar fi luat si premii, totusi n-am putut sa-i amintim pe toti care ar fi meritat (ar fi fost nevoie de 20 de pagini), grupuri din toate colturile tarii din orase mai mari sau mai mici toate ne-au impresionat prin placerea de a canta si prin puneri in scena care nu mai amintesc de formulele rigide de acum cativa ani. O vorba buna pentru organizatori. Dna. Elena Stefan si Dna. Mihaela Florescu care au facut tot ce-au putut ca organizarea sa fie foarte buna, Dl. Florin Diaconescu de la Asociatia Scoala Democratiei, care a asigurat 12 locuri in tabara la Sinaia premiantilor festivalului.

Festivalul s-a incheiat duminica cum era si normal cu un spectacol de gala foarte apreciat sustinut de Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihailescu si Eugen Cristea, alaturi de formatia Atelier urmat de Gala de decernare a premiilor. Nu putem decat sa fim fericiti ca folkul are viitor si acesta suna din ce in ce mai bine!

Echipa ForeverFolk

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Festivalul concurs national “Toamna Baladelor” 1-2 Noiembrie 2008

  geta

  (8 November 2009 - 17:44)

  de ce nu se spune nimic despre premii: cine, ce a primit? este secret? sau credeti ca asta nu ridica moralul copiilor?

  Marius

  (8 November 2009 - 18:20)

  daca as fi primit (asa cum ar fi fost normal sa fie pusa la dispozitia presei) o lista completa cu premiile, as fi postat-o imediat pe site. Daca citeati cu atentie articolul, ati fi remarcat ca nu ni s-a dat voie sa filmam lista finala. Deci, nu ne acuzati pe noi ca nu ne-am facut datoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.