Festivalul de folk “Chitara Dunarii”, Editia I

“Muzica este graiul sufletului. Ea starneste in noi nu instincte, ci gandurile cele mai profunde”. Aceasta este definitia pe care Ludwing van Beethoven o dadea muzicii acum foarte multa vreme.

Aceeasi definitie am regasit-o acum cateva saptamani imprimata pe pliantul primului festival de muzica folk gazduit de orasul Calarasi. Sub denumirea de “Chitara Dunarii” Editia I, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Calarasi a reusit sa aduca pe aceeasi scena atat nume mari ale muzicii folk, dar si folkisti in curs de afirmare. Festivalul s-a desfasurat pe durata a trei zile, 24, 25 si 26 Octombrie si a inclus o conferinta de presa, concursul de interpretare, gala laureatilor si desigur recitaluri ale unor artisti deja consacrati.

Si daca tot am vorbit depre recitaluri va putem spune ca in prima seara Walter Ghicolescu ne-a incantat cu piese de pe albumul sau “Franturi de Suflet – Punct si de la capat” printer care “Buzunarele toamnei”, “Nu-mi Spune”, “Telefon peste moarte”, “Dragoste geriatica” si multe altele. Recitalul lui Walter a fost urmat de cel al Mariei Gheorghiu, care a mai dat “Inca o sansa iubirii”, ne-a cantat un “Cantec fara rost” si a incercat sa ne aduca mai aproape prin “Mai aproape de tine”.

In a doua seara pe scena ne-au incantat in recital Ovidiu Mihailescu si Ducu Bertzi, ambii cu piese deja consacrate precum “Cipilica”, “Cowboy-ul Nelu”, “Fericit-Nefericit” (Ovidiu Mihailescu); din recitalul Ducu Bertzi nu au lipsit piese precum “Cand s-o-mpartit norocul”, “Saraca Inima Mea” si “M-am indragostit numai de ea”. In ultima seara, recitalurile au revenit trupei locale “Fox Studis”, trupa care a reusit sa ne surprinda placut ca de obicei cu piese precum “Ceas Greu”, “Izvor de adapat aripa” si “Sarut”. Ultimul recital al festivalului a revenit artistei Narcisa Suciu, ce ne-a purtat asa cum bine o face de fiecare data prin piese traditionale, dar si pe “Campuri auri”.

Va spuneam mai sus ca unul din recitaluri a fost cel al Mariei Gheorghiu, ei bine, Maria Gheorhiu a fost si presedinta juriului de specialitate la acest festival. Jurizarea, asa cum au promis organizatorii, a fost putin diferita fata de alte festivaluri. Astfel, au fost trei jurii: unul de specialitate, format din Maria Gheorghiu, Horia Popescu, in calitate de director muzical la Radio France Internationale Romania si Domnul Mihai Cosmin Popescu realizator emisiuni radio la Radio Romania Actualitati. Al doilea juriu a fost format chiar din concurentii prezenti acolo, cel de al treilea fiind format din trei persoane alese aleatoriu din public in fiecare seara.

Dar daca v-am tot amintit de concurenti, sa va si spunem cine au fost acestia. Ei bine, au fost multi…si foarte buni din punct de vedere muzical si al prezentei scenice. Astfel, i-am putut vedea de-a lungul celor trei seri pe scena festivalului pe Alina Zaharia, Ovidiu Scridon, Ana-Maria Bordean, Bogdan Gheorghe Grosu, Paul Arva, Alexandra Andrei, Iulian Anghel, Nicolae Zota si grupurile “Doar atat”, “Karma”, “Noi”, “Poze cu Sunet”, “Vox Harmony” si, din pacate, doar o parte din grupul “Unde”.

Premiile au fost numeroase si impartite astfel:

  • Trofeul Chitara Dunarii – Paul Arva si Lucian Darie
  • Premiul I – Bogdan Grosu
  • Premiul II – Grupul “Noi”
  • Premiul III – Iulian Anghel
  • Premiul special al juriului – Ioan Onisor (Grupul Unde)
  • Premiul Radio France Internationale – Nicolae Zota
  • Premiul pentru compozitie – Alina Zaharia
  • Premiul pentru cea mai bina interpretare a unei piese din muzica folk romaneasca – Alexandra Andrei (Alexandra se afla la al doilea premiu de interpretare si la al doilea festival, cu siguranta vom mai auzi de ea).

Ii felicitam si noi pe castigatori pe acesta cale si le uram mult succes in continuare. De asemenea, dorim sa multumim si organizatorilor, domnului Prof. drd. Liviu Anghel, care a fost si coordonatorul acestui frumos proiect si care a demonstrat ca, asa cum a declarat acum doi ani la un alt festival de muzica folk din tara, Calarasiul va avea unul dintre cele mai bune festivaluri de folk din Romania. Si a si reusit intr-adevar o organizare de exceptie, un public extraordinar de receptiv la muzica folk in Calarasi, o sonorizare de exceptie si speram asa cum a promis anul acesta la o mica “masa intre prieteni vechi … si noi” peste alti doi ani ne asteapta un festival si mai frumos, cu o locatie pe malul Dunarii, in aer liber, ateliere de creatie si multe alte surprize placute. Dar pana atunci noi ne gandim ca pentru anul viitor avem deja trecut in calendar Festivalul Folk “Chitara Dunarii” editia a-II-a.

Ca incheiere, cred ca merita citati doi dintre cei implicate in acest festival. Astfel, Maria Gheorghiu declara: “Muzica folk este cea care intotdeuna a fost reazem pentru inimi, leac pentru suflete si salvare pentru singuratate”. Iar domnul Mihai Cosmin Popescu ne-a adus aminte ca “Fata de reculul firesc de la inceputul anilor 90′, folk-ul traieste la ora actuala clipe nesperat de frumoase…”

Pentru ForeverFolk,
Edy

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.