UNDE – Meteolancolie (2009)

Artist: Grupul Unde

Album: Meteolancolie

Anul aparitiei: 2009

Casa de discuri: independent

Piesele de pe album

 1. Albastru
 2. Rara
 3. Frunze
 4. Fulga
 5. Lasa
 6. Distanta
 7. Ochii verzi
 8. Meteolancolie
 9. Ma privesti mereu
 10. Cantec in noapte
 11. Te iubesc
 12. Unde
 13. Lira

Biografia grupului Unde o puteti citi aici.

Interviul cu artistii

De obicei nu obisnuim sa folosim o introducere pentru interviul acordat artistilor insa de aceasta data ne-am putea mandri cu faptul ca va prezentam in premiera albumul „Meteolancolie” a Grupului Unde ce va fi lansat in toamna acestui an. Pentru aceasta oportunitate echipa ForeverFolk multumeste Grupului Unde.

1. Ce v-a adus impreuna formand astel “Grupul Unde” si ce artisti v-au influentat in muzica pe care o compuneti?

Oni: Am  ajuns sa cantam aproape “intimplator”, printr-un sir de “coincidente” daca le pot numi asa: Onishor din Vulcan (Hunedoara), Sandra din Baia Mare, Cristina din Bacau-ne-am inilnit la Cluj Napoca; Onishor student la calculatoare, Sandra la Constructii, Cristina la administratie publica. A venit peste toate MUZICA si le-a armonizat, asa cum “ploaia care va veni/le va potopi pe toate”, ne-a adunat si ne-a facut sclavii poeziei cantate. Cristina: Muzica si iubirea/pasiunea pentru muzica ne-au adus impreuna iar cei care m-au influentat sunt marii artisti ai genului. Sandra: Ne-a unit bucuria de a canta pe iarba in fata caminelor studentesti si pe munte, ne-a unit partea asta de suflet numita muzica. Despre compozitie… e mult spus ca compun, din cand in cand mai prind cate o stea de mana si cantam impreuna, daca nu inregistrez imediat, am si uitat…

2. Cum a descoperit fiecare din voi pasiunea pentru folk?

Oni: Folk nu e doar un stil muzical, e felul in care te imbraci, e o anume atitudine fata de oameni, fata de natura, folkul e o pereche de aripi pentru suflet. Cristina: Cantand la chitara. Sandra: Cant de mica, si imi place muzica buna, diverse stiluri muzicale, iar folkul este o modalitate simpla in care poti canta piese din diverse genuri, de la suflet la suflet, cu chitara in brate, simplu, firesc.

3. Stim ca ati castigat trofeul “Om Bun” in anul 2003, cu ce alte realizari va mai laudati?

Participare la Folk you! 2007- “clujenii de la Unde mi-au părut pur şi simplu geniali” din Jurnalul National editia 13.08.2007; Trofeu Festivalul “Prometheus”-2007; Trofeu Festivalul “Poarta Sarutului”-2007; Locul I Festivalul National de folk Bistrita Festivalul “Targoviste” – 2008; Trofeu Festivalul “Targoviste”-2008. Cred ca cele mai frumoase “realizari”. Cristina: Premii la festivalurile de folk, diverse participari la evenimente nationale de folk (Folk You – Vama Veche 2007). Sandra:  Nu suntem vanatori de trofee, dar ne bucuram atunci cand muzica noastra este apreciata, iar asta s-a intamplat cam peste tot unde am mers.

4. In Cluj, care sunt locurile in care se promoveaza muzica folk si unde va pot asculta admiratorii?

Clubul “Autograf” – aici e ca acasa. Festivalul de folk pentru liceeni ”Invitatie la castel”. Anul acesta va avea loc intre 29 si 31 octombrie, iar eu sunt director artistic al festivalului. In curand o sa va pot oferi mai multe informatii despre acest eveniment. Cristina: Clubul Autograf cel mai frecvent. Sandra: Clubul AUTOGRAF, unde se canta muzica folk live in fiecare joi seara.

5. Prin ce se caracterizeaza albumul “Meteolancolie”? Ca versuri, linie melodica sau mesaj?

Oni: Inedit – suna altfel fata de tot ce putem asculta zilele astea pe la radio si tv, armonie – melodica si vocala, versuri frumoase, in mare parte de dragoste, fiindca “din dragoste se nasc toate”. Cristina: Iubire, melancolie, romantism. Sandra: cred ca mesajul albumului e dragostea exprimata, iubirea impartasita fara sa iti fie teama de raspuns… daca vei primi un raspuns.

6. Test de imaginatie: Daca ar fi sa va mariti trupa, ce mari folkisti ati adauga?

Oni: Mircea Vintila, Dinu Olarasu, Nicu Alifantis, Emeric Imre. Cristina: Pasarea colibri, Maria Magdalena Danaila. Sandra: Francis Cabrel.

7. Aveti un nume interesant; ce inseamna si de unde a pornit ideea?

Oni: “Unde” – suntem noi, undele bucuriei, valurile (waves) pasiunii, putem fi auziti citeodata pe unde radio sau in concerte cand vrem sa transmitem tuturor o unda de armonie. Cristina: A fost o sugestie a unui prieten al grupului. Sandra: Un prieten drag ne-a sunat si ne-a spus ca noi ar trebui sa ne numim UNDE, pentru ca suntem greu de gasit, si mereu se intreaba UNDE suntem! Pana la urma suntem niste unde muzicale!

8. Povestiti-ne o intamplare haioasa sau ceva ce v-a impresionat in cadrul recitalurilor voastre?

Oni: La festivalul Prometheus – Sf. Gheorghe 2007, recital in are liber. La o piesa mai dinamica, vreo 2-3 caini maidanezi ce-si faceau veacul pe acolo (unul dintre ei dormea sub scena) s-au apucat sa cante cu noi, 3 voci noi – 3 voci ei. Cristina: Ma impresioneaza faptul ca publicul este mereu receptiv si plin de caldura la muzica noastra. Sandra: ceva hazliu – cantam la Folk You si Maria, fetita mea, in varsta de 1 an, tot incerca sa urce pe scena la mami si un bodyguard cat usa tinea mainile ridicate sa nu o lase sa urce, fapt care pe Maria o inversuna si mai tare, erau tare hazlii ea asa mica si el asa de mare.

9.  Aveti ca obiectiv lansarea albumului. Ce ale proiecte urmeaza?

Oni:  Lansarea albumului “Meteolancolie” dorim sa o facem in toamna la festivalul de folk pentru liceeni ”Invitatie la castel”. Alte planuri pe scurt: sa fim sanatosi, sa fim inspirati si poate in viitor sa cantam in deschiderea unui mare artist, sa zicem asa la intamplare Bob Dylan. Cristina: Deocamdata ne focalizam asupra acestui obiectiv, lansarea albumului. Sandra: proiectele… in grupul nostru totul se intampla neasteptat, si mi-ar placea sa continuam asa, spontan. Cel mai apropiat punct este totusi acum lansarea albumului.

10.  Cum se obisnuieste ca ultima intrebare sa fie in legatura cu ForeverFolk, ce parere aveti despre primul portal folk din Romania?

Oni: Intr-o lume anormala, ciudata si incruntata ForeverFolk nu e doar o idee binevenita.  ForeverFolk vine sa incline balanta spre firesc, spre frumos,  spre armonie. Cristina: EXCELENTA!!! ma bucur nespus ca exista un astfel de site numai cu muzica folk. Chiar imi era dor sa ascult pe multi dintre cei pe care i-am auzit. Sandra: in cazul meu e dragoste la prima … auditie.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.