Miercuri, 23 aprilie, pe Stadionul Areni din Suceava a avut loc la ora 19:00 concertul lui Richard Clayderman, care a incheiat programul “Paste in Bucovina”. Nascut Philippe Pages in decembrie 1953, a inceput sa studieze pianul la varsta de 6 ani. La cea de-a 12-a primavara a vietii lui a fost acceptat la un Conservator de Muzica din Paris iar in 1976 a debutat cu “Balada pentru Adeline”, single-ul avand succes in 38 de tari. In decursul a peste 30 de ani a sustinut mai mult 2000 de concerte in toata lumea.
In deschidere, cand “regele pianului” isi pregatea mainile in spatele scenei, am ascultat o inregistrare in engleza, in care era prezentata o parte din istoria lui in lumea muzicii. Apoi a urcat pe scena intr-un maldar de aplauze. Si-a prezentat echipa formata din trei iesence, doua fiind studente la Universitatea de Opera, a mentionat ca sunt “cele mai bune interprete de origine romana” in sustinerea pieselor sale.
Inainte de a canta “Memory” a animat publicul rugandu-l sa pocneasca din degete in ritmul muzicii, scuzandu-se totodata ca engleza lui nu e minunata. Dupa, insa, ne-a surprins cu un “multumesc”. In cele aproape doua ore de interpretare, compozitiile muzicale ca “Love Story”, “fur Elise”, “Nostalgy”, “Ballade pour Adeline” si coloanele sonore ale filmelor “Titanic” si “Lord of the Rings” au facut o ambianta magica. Se putea simti linistea interioara a celor prezenti, inclusiv copii care probabil nu stiau la ce iau parte.
Fusesem foarte curioasa de felul cum va fi, avand in vedere reactiile negative din Bucuresti, de la un concert trecut. Spre uimirea mea a creat o atmosfera extraordinara. Desi erau copii aproape de scena care se jucau cu mingea, in tribune existau cei care mancau seminte, el a avut o stapanire de sine extraordinara si aceeasi pasiune pentru pian, cu sunete pline de iubire precum sperasem.
Ar fi fost mult mai frumos daca locatia era intr-o sala inchisa unde sa rasune fiecare por al peretilor, fiecare bucata de metal, datorita acordurilor rafinate ale pianului. Dar a fost bine si pe stadion, cu toate ca merita o sonorizare mai de calitate.
Aproape de finalul interpretarii au urcat pe scena presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, si primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-au multumit lui Richard Clayderman si i-au oferit o traistuta bucovineana. Din florile primite, interpretul a oferit care una fiecarei persoane care a cantat cu el pe scena, si unei fete din public.
In concluzie, pentru mine a fost o lectie despre stapanirea de sine, despre respectul pentru oameni, despre iubirea pentru pasiunea proprie, pentru arta, pentru muzica.
Din Suceava, pentru Forever Folk, Gina Magdici