Istoria Folk You, prin ochii unui om care a fost acolo

Astăzi, la Vama Veche, începe cea de a 7-a ediţie a Folk You. Cu bune şi rele. Cu folk şi nu numai. Înainte de a vă aşeza pe nisipul fierbinte din Vamă, sau, dacă folosiţi net mobil, înainte de startul acestui eveniment, vă recomandăm o istorie a festivalului Folk You, de la începuturi până astăzi, scrisă de Ruxandra Predescu, unul din oamenii care au participat, în diverse ipostaze, la evoluţia Folk You.

Într-o serie de 3 articole, ea descrie stări, fapte, trăiri şi întâmplări de la ediţiile 2005 – 2009 ale Folk You.

În 2005, aflată în concediu la Vamă, asistam la prima ediţie a festivalului Folk You […]. Mi-a plăcut mult conceptul de cântare pe plajă, cântare simplă: un om, o chitară, o muzicuţă şi, în culise, câteva băncuţe. Nu tu protocol, nu tu jocuri de lumini.

În Mamaia (n.r. 2006), de exemplu, a trebuit să mutăm scena după prima seară (şi nu e deloc lucru uşor!), fiindcă proprietarul bucăţii de plajă… se răzgândise. Au muncit băieţii de la Silver Music de le-au sărit capacele să mute scena, dar a meritat! Seara, puţin mai încolo, era un concert Accent cu mult mai mulţi decibeli, dar publicul i-a lăsat şi a venit la noi.

Pentru primul episod al istoriei Folk You, accesaţi linkul Folk You: de la poezie la circ! (I)

În vara lui 2007 Moţu s-a dus să cânte în alte zări, dar Festivalul a continuat: Folk You în memoriam Florian Pittiş. Am organizat evenimentul doar în Vamă, fiindcă, stabilisem, nu fără greutate, că acolo e casa lui. Pe scenă, în toate cele trei zile, a fost un scaun gol, iar pe marginea scenei, între public şi artişti, au ars lumânări. A fost, cred, cea mai emoţionantă ediţie. S-a cântat până la ore mici din noapte… 

“Ştiţi cum e cînd, cu cîteva zile înainte de Crăciun, te trezeşti că, ah, iar au venit Sărbătorile de iarnă şi ai uitat să te pregăteşti pentru că ai fost pre(a)ocupat de viaţa de zi cu zi? Cam aşa se întîmplă şi cu FolkYou! Deşi ştim, de la an la an, şi că mai urmează şi cînd o să fie, exact, abia cînd perioada cu pricina se apropie intrăm cu adevărat în febra pregătirilor.

Pentru episodul 2 al istoriei Folk You, accesaţi linkul Folk You, de la poezie la circ! (II)

În 2009 Folk You n-a mai fost “al meu” şi nici eu a Jurnalului. Lucram deja în alt trust media dar n-am putut sta deoparte când a fost vremea festivalului, aşa că m-am dus la Vamă. Cu emoţii, cu nostalgii. Am regăsit o parte din echipa cu care lucrasem, un festival de amploare, dar în culise atmosfera era diferită. Nu ştiu cum şi de ce, pur şi simplu era diferită.

În 2010 n-am fost fiindcă am avut de ales între Faithless, Pink Martini şi festivalul din Vamă. […] Dar am văzut, seară de seară, Folk You live la Antena 2. Nu mai rămăsese aproape nimic din ideea de om şi chitară pe o scenă… Luna, marea, stelele făceau deja figuraţie, iar cortiştii din Vamă au fost nevoiţi să-şi mute locuinţele temporare pentru a face loc scenei.

Pentru episodul 3 al istoriei Folk You, accesaţi linkul Folk You, de la poezie la circ (III)

zp8497586rq

Post Author: Marius Matache