Alina Manole

Alina Manole s-a nascut in Roman, este sociolog, realizator de emisiune radio si cantautor.

Primul instrument la care a invatat sa cante a fost acordeonul. Chitara a devenit instrumentul preferat ceva mai tarziu. Primele piese interpretate faceau parte din repertoriul liric rusesc, iar apoi a inceput sa-si scrie singura versurile si muzica.

Prima participare la o competitie folk a fost in cadrul festivalului national “Om Bun” in 1998, cand a castigat premiul “Anda Calugareanu”. In anul urmator a castigat trofeul, cu piesa Colinda copacului.

Participarile la cele doua editii i-au adus prezenta pe albumele “Promisiuni” (vol. 1 si 2), albume colective de folk care insumau piesele castigatorilor de festival din anii respectivi.

In perioada 1999-2000 participa cu recitaluri in cadrul serilor din Folk Club Casa Eliad.

In 2000 a acceptat sa fie parte a trupei Contrapunct, alaturi de un alt folkist, Cristian Dumitrascu. In noua formula cu 2 voci, 2 chitari, vioara, pian si tobe, stilul muzical se dorea a fi mai apropiat de pop-rock. Formula a functionat vreme de 1 an, timp petrecut in studio si pe platourile televiziunilor comerciale.

Pana in 2003, renunta la muzica in favoarea profesiei. In 2003 revine in circuitul muzicii folk cu o participare la festivalul de folk Toamna Castanilor de la Ploiesti, unde castiga trofeul.

A urmat din nou o pauza in care muzica trece pe planul doi, prioritara devenind cariera

In 2006 insa, accepta provocarea de a participa la Festivalul de Muzica Tanara din Delta Dunarii – Sf. Gheorghe. Tabara de creatie i-a permis atat intalnirea cu Nicu Alifantis, care a incurajat-o sa revina in lumea folk, cat si cu alti folkisti alaturi de care s-a mai intersectat apoi pe scenele de concert (Leonard Constant, Iulia Gusatu, Stefan Tivodar, Jul Baldovin).

In anul 2007 se alatura gruparii Gashkademia de folk la invitatia lui Ovidiu Mihailescu. Alaturi de acesta si de Marius Matache, Daniel Iancu, Puiu Cretu, Dan Caramihai, Daniel Fat, Jul Baldovin, Alina sustine multe concerte de club sau in cadrul unor festivaluri de folk.

Anul 2008 a insemnat inceperea activitatii de pregatire a lansarii primului album, numit Luna Patrata, in studioul prietenului si pianistului Adrian Cristescu, alaturi de care concerteaza in prezent. Stilul de orchestrare este de “folk-jazz”, iar formula aceasta muzicala a insemnat atat pastrarea lirismului pieselor deja cunoscute publicului, cat si imbogatirea de stil si rafinarea acestuia.

Anul 2008 a insemnat si debutul in radio, ca realizator al singurei emisiuni de muzica folk 100% romanesc. Emisiunea a ajuns deja la al treilea sezon de difuzare la Radio Lynx, iar audienta emisiunii plaseaza formatul radio al “Lunii patrate” in varful de top al celor mai ascultate emisiuni de gen din Romania.

In 28 martie 2009 are loc lansarea albumului Luna Patrata la Teatrul Ion Creanga, eveniment prezentat de ForeverFolk in cadrul sectiunii Lansari. Materialul discografic si lansarea reprezinta o investitie care ii apartine integral Alinei : cu fonduri proprii si cu propria casa de productie, casa de productie ce include si alte nume remarcabile de pe scena de folk si rock romaneasca.

In 2009 devine deja o constanta in cadrul festivalului “Folk You” de la Vama Veche, aparand si in cadrul galei cu acelasi nume de la Caracal.

Nu va fi singurul material discografic din anul respectiv. In decembrie 2009, lanseaza pe piata si maxi-single-ul Cu drag, continand 4 piese cu tematica de iarna, una din piese fiind Colinda copacului in varianta live, inregistrata in concertul de lansare a albumului Luna patrata.

Atât albumul Luna pătrată, cât și piesa care dă numele albumului, câștigă Premiul ForeverFolk în 2009 pentru Cel mai bun album, respectiv pentru Cea mai bună piesă folk a anului.

Cel de-al 3-lea album apare în 2011 și se intitulează Dragoste în 3 (click aici pentru cronica noastră de la concertul de lansare). El a fost lansat printr-un concert la Teatrul Nottara din București. Coperta albumului are la bază o fotografie realizată de Radu Tudoroiu.

Și Dragoste în 3 va fi laureat al anului 2011, atât la Premiile ForeverFolk, unde câștigă premiul pentru Cel mai bun album, cât și la Premiile Radio România Actualități. De asemenea, atât ForeverFolk, cât și RRA, o declară pe Alina Manole Cel mai bun artist folk.

[nggallery id=42]

Bibliografie

1. www.alinamanole.ro

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Alina Manole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.