Valentine’s Day cu Marius Matache si FBI

Mijlocul de ianuarie a fost plin de concerte. Daca pe 13 februarie ne gaseam la AntiValentine’s Day, ziua de 14 februarie a insemnat concert in Big Mamou, alaturi de Marius Matache si Folk Band Imperfect (F.B.I. – titulatura sub care sunt reuniti cei care ii sunt alaturi pe scena la concerte, fara a avea o formula bine definita). Pentru ca, de cand s-a nascut conceptul de F.B.I, concertele sale aduc mereu ceva nou – fie ca sunt ele piese vechi, cu diverse orchestratii si forme noi, fie piese noi aranjate special – am asteptat cu nerabdare sa vedem cu ce se prezinta de data aceasta, in Big Mamou. Iar surprizele au fost destule si placute.

Deschiderea serii l-a adus alaturi de Marius Matache pe Daniel Radu la clape. O combinatie interesanta din punct de vedere al aparitiei scenice, caci pe cat de plin de verva este Make, cam pe atat de cuminte si la locul lui era Daniel. O combinatie foarte reusita din punct de vedere muzical, cu accente si efecte care sa umple spatiile, cu un joc al sunetelor potrivit atat pe piese de suflet precum Toamna, Dali, Carciuma sau Paradoxuri erotice, cat adaptat si pentru piesele cu accente ironice precum La piata, Ce de vaci, Tara momentana (Cantec de stat in gat) sau celor rapide si pline de energie precum Poem cu cai.

Daca piesa Marea o stiam cantata si cu chitara electric pe langa, si in varianta cu clape sau pur si simplu neorchestrata, am avut ocazia de data acesta sa o ascultam in acompaniament de vioara. Si ne-a placut. La fel cum ne-au incantat auzul si celelalte piese cantate impreuna cu Alex Nichita (vioara): Colind pierdut, Zmeul, Father and Son a lui Cat Stevens sau Ultima ninsoare (pe care o tot asteptam cu totii cei satui de iarna). Alex este membru al Proiectului Tivodar (alaturi de Stefan Tivodar), iar colaborarea sa a fost prezentata drept “lucrarea de control” alaturi de Make. O lucrare pe care publicul a apreciat-o, in care talentul de a prinde piesele din zbor si de a improviza au fost evidente, si pe care ne-o dorim repetata.

Printre oamenii cu care Folk Band Imperfect poate fi asociat foarte usor, se numara Radu Tudoroiu, fiind unul dintre veteranii in prezente scenice alaturi de Make. Asa ca Radu a fost lasat sa isi traga sufletul cat ne-a povestit Make despre Urate, dar destepte si “am dat un mop pe parchet” (piesa Colind pentru prieteni), iar apoi a fost chemat pentru vestita Balada pentru Daniela.

Una din marile surprize ale serii a fost Daniel Iancu, care desigur nu a scapat fara sa ne cante despre conferinta de presa a personajului de poveste, Alba ca zapada, despre Olguta Gelofila, despre calamitati naturale (Vina valu’). Poate ca majoritatea il stiu pe Daniel Iancu prin piesele sale pline de umor, insa piese precum Mii de smaralde sunt cu adevarat impresionante. Nici Ofiterul Radu nu a lipsit de la apel si nu a venit singur, ci cu un joc scenic asigurat de Make.

A urmat inca o data Radu Tudoroiu prin Amintire cu haiduci si pentru a avea parte de o noutate (10 mineri din Petrosani). Se pare ca nu s-a sarbatorit doar Valentine’s day ci si o aniversare pentru care am cantat La multi ani. Pentru pauza de tort si cum din intamplare se afla intreg proiectul Tivodar in sala, acestia au fost invitati pe scena pentru piesele Oameni de lut si Frica.

Momentul umoristic al concertului nu s-a lasat asteptat prea mult si astfel au urmat Broasca Testoasa, Brisca, chiar si un “cuplu mai….aparte” prin Daniel Iancu si Make si a lor Armonie in casa noastra.

La fel de dorita si asteptata a fost Padurea cu alune (nu vom explica ce e pentru ca trebuie vazut live), iar pentru a incheia in forta, ne-am amintit si de Lili a lui Ovidiu Mihailescu.

Asadar, in ciuda concertelor cu nume grele ale muzicii anuntate in seara de Valentine’s Day, concertul din Big Mamou a adus zambete pe buzele tuturor celor veniti atat prin piese in ton cu sarbatoarea cat si prin piese pline de umor. Mai jos puteti vedea o galerie foto de la concert, realizata de Stefan Denes.

[nggallery id=60]

Pentru ForeverFolk,
Oana si Raluca

Post Author: Raluca

1 thought on “Valentine’s Day cu Marius Matache si FBI

    Max

    (18 February 2010 - 16:01)

    A fost un concert extraordinar ca întotdeauna, care se pare că a precedat ultima ninsoare de anul acesta (sper din tot sufletul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.