Dinu Olarasu

Nascut pe 18 februarie 1962 la Vulpăşeşti (Neamţ). Este casatorit si are un baiat, Vlady.

Primele cântece ( Haideti sa credem in flori, Cina cea de taina, Paznicul casei nebune) le compune prin anii 1978-1979. Apare la televiziunea publica.

Valoarea de poet îi este confirmata foarte devreme de castigarea premiului de debut al editurii Albatros cu manuscrisul “Daruit eternitatii pe fereastra”(1983). Activeaza in cenaclul literar Semenicul din Resita. Publica poeme in revistele Luceafarul, Romania literara, Transilvania, etc. Participa la concursuri de poezie; obtine premii, diplome si medalii. Leaga o prietenie faina cu Cristian Buica. Este membru Cenaclul Flacara (1984-1985), unde canta doar compozitiile proprii.

La inceputul anilor ’90 paraseste Romania. Alege Belgia Se intoarce dupa trei ani neprimind, după cum declara chiar el, “ azil poetic”. Publica, de atunci si pana astazi, cartile de versuri Trafic de transparenta, Frenetic, In, Caietele verii, Caietele toamnei, Caietele iernii, Caietele primaverii.

Colaboreaza ca textier cu Adi Ordean pentru grupul A.S.I.A, dar continua sa scrie si poezie cu un stil pe care si l-a rafinat cu fiecare volum. Figurează pe albumele Din darul magilor, volumele 2 (1995) si 3 (1997).

Pe 13 mai 1998 lanseaza albumul Pur si simplu la Tempo Music (casa de discuri condusa de Ioan Gyuri Pascu). Pe el apar piese ce se regasesc si astazi in playlisturile de concert ale lui “spiridusului folkului”, asa cum a fost el numit (Cu toate averile din lume, Daca toti am bea parfum, Pur si simplu, Nu vrei sa fii tu regele meu). La realizarea albumului colaboreaza cu Cristian Soleanu (saxofon), Adrian Ordean (chitara), Dorin Gliga (oboi), Aristides Panaitescu (percutie), Virgil Oprina (vioara) si Ioan Gyuri Pascu (aranjament orchestral).

Apare cu 3 piese pe compilatia “Muzica, nu zgomot” editata de RomanticFM si Tempo Music in noiembrie 2001. Tot in 2001 apare cel de-al doilea album al sau, intitulat Vizavi (unde-i are alături pe Raul Kusak, Marius Batu, Cezar Zavate, Marius Machedon), de data aceasta la Intercont Music.

Scrie texte pentru Phoenix (Ora hora, apoi 6 piese de pe albumul Baba Novak sunt scrise pe versurile lui, printre care Mila 2 de langa 3, Apocalipsa, Zori de zi), Pasarea Colibri (Canadiana, 2000 de ani, Dintr-o carte), dar si alti artisti cunoscuti compun pe versurile sale – Krypton, Schimbul 3, Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu sau Ducu Bertzi.

In decembrie 2005 primeste diploma de excelenta in cadrul Festivalului National de Folk Om Bun, editia a 15-a.

In noiembrie 2006 apare, printr-o lansare in cadrul targului de carte Gaudeamus, albumul Altcumva (Cat Music), la care colaboreaza de asemenea cu o serie de muzicieni cunoscuti precum Mircea Baniciu (voce pe piesa Ochiu’ dracului), Sorin Minghiat (flaut), Narcisa Suciu (Zece ani si Leaga-mi inima) sau Cristi Cretu.

Piesa lui N-ai nevoie de foarte multe… castiga premiul Cel mai bun cîntec folk in cadrul Premiilor Muzicale Radio România, ediţia a 5-a (2007).

Sorin Minghiat declara despre el ca este un “poet cu chitara”, o marca unica si inconfundabila in peisajul muzical romanesc.

Dinu Olarasu este cel si de care se leaga Imnul Folk You. Pentru ca “Dincolo de orice Vama/Dincolo de da sau nu…” a ajuns sa fie un referen cantat de o mare de oameni, in fiecare inceput de august, se poate spune ca Olarasu este parte din marca a unui festival de folk.

In iunie 2009 este presedintele juriului celei de a 2-a editii a Festivalului National de Muzica Folk „La Suceava, In Cetate”, ce are loc la Vatra Dornei.

Pe 31 august 2009, este invitatul Jurnalului National in editia de colectie (Câmpia lucrurilor bune). Tot pentru Jurnalul National compune cantecul Miscarii de Rezistenta.

Scrie versuri pentru albumul Proconsul Sens interzis.

Colaborează cu un cântec la coloana sonoră a filmului Fuga din rai, realizat de Stelian Tănase.

Si se pare ca are o pasiune aparte pentru imnuri, Dinu Olarasu compunand si imnul echipei de fotbal Gaz Metan Medias, dar si al Festivalului ProEtnica 2006.

Post Author: Marius Matache

7 thoughts on “Dinu Olarasu

    Mi Hai

    (25 February 2010 - 17:00)

    Sigur e Vulpăşeşti (Neamţ) ?

    Marius

    (26 February 2010 - 10:27)

    asta mi-a spus Dinu…eu nu pot sa il contrazic, banuiesc ca stie el unde s-a nascut, nu? 🙂

    irina

    (7 September 2010 - 13:16)

    mi-e tare drag Dinu! abia astept sa-l vad la Buzau.

    […] Salut! Daca esti prima data aici, ai putea sa te abonezi prin email, astfel incat sa primesti zilnic articolele noi.Vineri, 15 octombrie 2010 la Restaurantul “La Strada” din Botosani a avut loc un nou concert din seria Întâmplări în orașul cu oameni, de data aceasta Adrian Beznă avândui ca invitați pe Catalin Ungureanu și Dinu Olărașu. […]

    […] De asemenea, pe site-ul ForeverFolk se poate gasi si biografia completa a lui Dinu Olarasu. […]

    catalin otelariu

    (15 February 2011 - 09:50)

    Buna ziua,
    Numele meu este Catalin Otelariu, sunt din Resita, sunt nascut in februarie ’73.

    Vreau sa va spun doar atat:
    Imi este foarta draga muzica d-nului Dinu Olarasu.
    Imi plac versurile sale pline de intelepciune, pline de umanitate.

    Vreau sa va intreb daca puteti sa-mi spuneti unde as putea gasi un volum de versuri ale d-nului Dinu Olarasu? (daca se poate pe net ca la Resita librariile sunt cam sarace)
    Mi-ar place foarte mult sa citesc toate poeziile sale. Sunt barbat dar nu mi-e rusine sa recunosc ca imi place foarte mult poezia. Ii iubesc in egala masura pe Esenin, Rimbaud sau Nichita Stanescu.
    In speranta ca nu v-am plictisit permiteti-mi sa inchei cu un vers care mie mi-e foarte drag:

    “Nu am prea multe, tu le stii
    Cateva carti de poezii”

    Cu drag,
    Catalin Otelariu

    Tudose Nastasia

    (1 February 2023 - 14:54)

    Eu aș dori să cunosc textul cântecului “Zori de zi” cantat de formația Phoenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.