Maratonul “Shakespeare”

Pe 23 aprilie 2010 se da startul unui “maraton” cultural atat pe scenele teatrului romanesc cat si pe “scena” teatrului radiofonic oferit in premiera de Radio Romania Cultural.

Cea de-a saptea editie a Festivalul International Shakespeare isi propune sa aduca mai multe versiuni ale aceluiasi “Hamlet” si o intalnire cu regizor german Thomas Ostermeier, in Bucuresti dar si in Craiova. Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru contemporani, un talent precoce, inclusiv managerial – a devenit directorul Barackeam Deutschen Theater din Berlin la doar 29 de ani,  iar in cadrul activitatii lui se numara montaje dupa  piese de Ibsen, Cehov, Sarah Kane, Mark Ravenhill sau David Harrower pentru care a primit premii importante.

In cadrul festivalului vor fi montate trei variante ale piesei lui Shakespeare, semnate de Thomas Ostermeier, de regizoarea şi actrita americana Elizabeth LeCompte si de Laszlo Bocsardi, vor avea loc expozitii, lansari de carte si intalniri, toate axate pe personajele celebrului dramaturg, iar din aceasta seara de la ora 18:30 se va organiza deschiderea oficiala a festivalului in cadrul Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova, la care invitat special va fi Radu Beligan, presedintele de onoare al festivalului, iar Alexandru Tocilescu va fi distins cu un trofeu pentru „performanţe artistice remarcabile în anul 2009”. Pentru carte de teatru va fi premiat Octavian Saiu, cu „Beckett – Pur şi simplu”. Seara se va incheia cu o reprezentatie a piesei “Hamlet” la Teatrul Municipal O.K. din Vinilus.

De asemenea, astazi la ora 22:00, Premiul International Shakespeare ii va fi inmanat regizorului Silviu Purcalete, de catre criticul de teatru George Banu.

In ceea ce priveste capitala, festivalul va debuta sambata si duminica prin reprezentatia “Hamlet” a “copilului teribil” al teatrului german, asa cum l-au denumit criticii, avandu-l in rol principal pe Lars Eidinger. Spectacolul ce a fost ovationat pe marile scene ale lumii, va avea loc la ora 19:00.

Tot in Bucuresti vor putea fi urmarite versiuni ale piesei “Hamlet” in perioada 6-9 mai la Teatrul Bulandra, unde este asteptata actrita Elizabeth LeCompte (66 de ani), cu trupa The Wooster Group din New York.

Preţul biletelor la spectacole variază între 16 şi 40 de lei.

In anul 2012, tema festivalului urmeaza sa fie „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii” iar in preambulul viitoarei editii, pe 9 mai se va juca „Pyramus & Thisbe 4You”, in regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul Odeon.

Iar daca nu puteti ajunge la teatru pentru a viziona “Hamlet” in diverse variante, Radio Romania Cultural ofera o alternativa: 24 de ore de teatru radiofonic pe data de 24 aprilie unde vor fi difuzate non-stop piesele lui Shakespeare. Programul maratonului radiofonic se poate gasi pe site-ul Radio Romania Cultural ( http://cultural.srr.ro/articole/art.shtml?a=68156&c=1&g=1 ).

„Teatrul nu trebuie să dea răspunsuri, ci să pună întrebări.“
THOMAS OSTERMEIER, regizor de teatru.

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.